Dom zdravlja na pregledu kod SDT-a

”Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu specijalnog tužioca, uzeli su poslovnu dokumentaciju - kontrolišu sve tendere, nabavke, ali će tokom izviđaja provjeriti i sve uplate/isplate Doma zdravlja Podgorica..."

41201 pregleda 28 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Dom zdravlja Podgorica (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) započelo je provjeru poslovanja Doma zdravlja (DZ) Podgorica za period od 2017. do 2022. godine, potvrđeno je Vijestima iz više izvora.

Tim kojim rukovodi Predrag Šuković, prema tim informacijama, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštava (SDT) izuzeo je obimnu, poslovnu dokumentaciju te institucije, kako bi provjerili zakonitost rada u tom petogodišnjem periodu.

”Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu specijalnog tužioca, uzeli su poslovnu dokumentaciju - kontrolišu sve tendere, nabavke, ali će tokom izviđaja provjeriti i sve uplate/isplate Doma zdravlja Podgorica... Postoji osnov sumnje da je bilo zloupotreba tokom tenderskih nabavki, zbog čega je i izdat nalog za pretres”, rekao je sagovornik Vijesti.

Direktor Doma zdravlja u tom periodu bio je Nebojša Kavarić (DPS), koji je sa te pozicije smijenjen početkom 2021. godine, nekoliko mjeseci nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima avgusta 2020.

Na njegovo mjesto, najprije kao vršioca dužnosti a potom i u punom mandatu, tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović imenovala je Danila Jokića (Ujedinjena). On je i dalje na toj poziciji.

Članovi Odbora direktora najvećeg doma zdravlja u državi, krajem marta, u dopisu Vijestima, poručili su da je računovodstvena politika te ustanove na nezavidnom nivou i da je potrebno unapređenje tog segmenta poslovanja...

Između ostalog, naveli su da se zaposlenima u Medicini rada duguje oko 320.000 eura za poreze i doprinose na lična primanja za period od 2017. do 2020. godine.

To je utvrđeno eksternom revizijom, koju je naložio Odbor direktora te zdravstvene ustanove, koji se od imenovanja u aprilu prošle godine susreo, kako tvrde, bore sa brojnim nepravilnostima koje su “nastale u periodu prethodnog menadžmenta”...Iz OD tada su kazali da su o tome obaviještene nadležne institucije i da očekuju da će to pitanje biti ozbiljno razmotreno.

Pojedini članovi Odbora direktora podgoričkog Doma zdravlja prošle godine tvrdili su da već duže od nadležnih službi ne mogu da dobiju analitičke kartice, platne liste, revizorske izvještaje, ali ni podatak koliko je novca na računu te zdravstvene ustanove.

Bonus video: