Ženski klub: Svako malo se ponavlja najbrutalnije nasilje nad ženama, sistem je negdje zatajio

"Mislimo da je zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore"

2535 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Ženski klub Skupštine Crne Gore najoštrije je osudio još jedan slučaj femicida u Crnoj Gori i izrazio "veliku zabrinutost zbog učestalosti ovakvih slučajeva u poslednjih godinu dana."

Kako je saopšteno iz Ženskog kluba, sistem je "negdje zatajio", a dodaju da izostaje preventiva i da se "svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način."

"Jutros je u Herceg Novom ugašen još jedan život, jer je svojoj bivšoj supruzi, nasilnik odlučio da sam presudi i to smrtnom kaznom. Postavlja se pitanje, kako ovakvi psihološki profili, spremni na ovakav čin, dolaze do oružja? Da li ko vrši procjenu prije izdavanja dozvole?", pitaju iz Ženskog kluba.

Dodaju da se nasilnicima mora kaznenom politikom stati na put, kada ih država i društvo preventivno ne spriječe i prepoznaju na vrijeme.

"Mislimo da je zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore. Učinimo sve da na vrijeme zaustavimo nasilnike, jer ovaj trend je postao veoma zabrinjavajući", zaključuju iz Ženskog kluba u saopštenju.

Bonus video: