Da li je Pantović prisluškivan zakonito

Na sudu pročitana naredba o proširenju mjera tajnog nadzora podgoričkog Višeg suda, koja je dostavljena na uvid kolegama u Bijelom Polju

8628 pregleda 1 komentar(a)
Pantovića juče sprovode u Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković
Pantovića juče sprovode u Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković

Advokat Vidomir Bošković rekao je juče da izražava sumnju u zakonitost naredbe o proširenju mjera tajnog nadzora prema optuženom Goranu Pantoviću (43), u periodu od 20. aprila do 20. juna prošle godine.

To je kazao juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Pantović odgovara za ubistvo vlasnika restorana “Krstac” u Mojkovcu Zorana Ašanina, a nakon što je pročitana naredba o proširenju mjera tajnog nadzora podgoričkog Višeg suda, koja je dostavljena na uvid kolegama u Bijelom Polju.

Tom naredbom - mjere tajnog nadzora produžene su za period od 20. aprila do 20. juna 2021. godine.

Bošković je kazao da se tim dokumentom ništa nije postiglo u smislu ozakonjenja događaja, podsjećajući da je i ranije ukazivao na njenu pravnu valjanost.

”Naime, i naredba kojom se produžava ista mjera tajnog nadzora od 20.4.2021. godine, donesena je nakon više od šest mjeseci u odnosu na vrijeme trajanja naredbe prve mjere (donesene 20.5.2020. godine)”, kazao je Bošković, ukazujući i na nezakonitost da predmetnu mjeru o proširenju mjera tajnog nadzora ne prati predlog za proširenje istih.

Proširenim mjerama, ukazao je on, obuhvaćeno je šest osoba i među njima Vladimir Ljujić, brat preminulog Velimira Ljujića, ranije optuženog za pomaganje Pantoviću u izvršenju krivičnog djela.

”Zbog svega, smatram da je Pantović nezakonito prisluškivan, a da je naredba o proširenju mjera tajnog nadzora donešena poslije kritičnog događaja, i prati se do 25. aprila, kada se kritični događaj desio”, kazao je on.

Viši sud odredio je juče psihijatrijsko vještačenje okrivljenog, koje je povjereno dr Mirjani Varagić, koja će se na osnovu spisa predmeta, transkripta razgovora između okrivljenog i oštećenog Ašanina, te neposrednog pregleda izjasniti o stanju razdraženosti - suženju svijesti, odnosno afekta okrivljenog.

Pantović, koji je prema policijskoj evidenciji član kavačkog kriminalnog klana, ranije je tvrdio da mu je Ašanin dugovao 20 hiljada eura, na ime udjela u kupovini dvije garsonjere u Herceg Novom.

Iz transkripta razgovora, kako je ranije ukazao punomoćnik oštećene porodice Drago Konatar, proizilazi da je Pantović dugovao novac, da mu se Pantović pravda zbog kašnjenja, te da je jasno da se radi o većem iznosu.

Prema optužnici koju je potvrdio Viši sud, Pantović je 25. aprila 2021. godine, u ugostiteljskom objektu “Krstac” u istoimenom mjestu kod Mojkovca, na podmukao način ubio Ašanina.

U istom predmetu suđeno je i Velimiru Ljujiću (66) iz Mojkovca, zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenja djela. Zbog smrti, protiv njega je obustavljen postupak.

Suđenje se nastavlja 12. septembra.

Bonus video: