Šaković ubijen nekoliko sati nakon dolaska u Budvu

Navodno visokopozicionirani član škaljarskog klana stigao je iz Podgorice oko 15 časova, a stradao je oko 23.30 ispod zidina Starog grada

79344 pregleda 43 komentar(a)
Uviđaj obavljen na mjestu ubistva, Foto: Vuk Lajović
Uviđaj obavljen na mjestu ubistva, Foto: Vuk Lajović

Podgoričanin Milić Minja Šaković ubijen je svega nekoliko sati nakon što je u Budvu stigao iz Podgorice, a istražitelji su otkrili i stan u kojem je boravio ubica.

To su utvrdili istražitelji koji su u istrazi ubistva Podgoričanina, označenog visokopozicioniranim članom škaljarskog klana, saslušali više osoba.

Prema saznanjima “Vijesti”, ubica je u stanu boravio duže vremena i iz njega je nadzirao Šakovića kada je ranije dolazio u Budvu.

Šaković je likvidiran 17. juna oko 23.30 časova ispod zidina Starog grada, a danima prije toga navodno je boravio u Podgorici.

Iako su u prvim danima istrage iz Uprave policije nezvanično tvrdili da je egzekutor ostavio otiske prstiju na haubi automobila na koji je naletio prilikom bjekstva, ali ni DNK trag istražitelje nije odveo do ubice.

Prema saznanjima “Vijesti”, nadležni su pomoć tražili i od kolega iz država okruženja.

Istražitelji su dobili precizne informacije s kim se Šaković sreo nakon što je stigao u Budvu, šta je radio i gdje je boravio. Navodno, u Budvu je stigao oko 15 sati i odmah se u restoranu “The Old Fisherman’s Pub” sreo sa svojim mlađim bratom Novakom, a potom je otišao u restoran “Hemingvej”, gdje je sjedio sa prijateljem E.R.

Inspektori su utvrdili da je Šaković, nešto kasnije, sa bratom otišao na bazen hotela “Avala”, gdje im se oko 18 sati pridružio Đ.I.

Mlađi Šaković tada je otišao kući, a pokojni Milić Šaković i Đ.I. ostali su na bazenu neko vrijeme, nakon čega je i Podgoričanin otišao u stan u kom je boravio.

Uviđaj obavljen na mjestu ubistva
Uviđaj obavljen na mjestu ubistvafoto: Vuk Lajović

Inspektori sumnjaju da je egzekutoru javljeno da je Šaković oko 22 sata izašao iz stana, zbog čega su i provjeravali da li se na snimcima nadzornih kamera sa tog objekta vidi da li ga je neko nadzirao u noći 17. juna.

”Vijesti” saznaju da ih je taj trag odveo do stana u kom je ubica boravio duže vremena, i iz kog je i ranije nadzirao Šakovića.

E.R. i Đ.I. su navodno pripadnici škaljarskog klana.

Praćen u Podgorici?

Tokom istrage utvrđeno je i da pokojni Milić Šaković nije dolazio u Budvu od 12. do 17. juna, već da je boravio u Podgorici, gdje je navodno i provodio najviše vremena.

Istražitelji su provjeravali i njegovo kretanje u Podgorici, a pregledom snimaka sa nadzornih kamera utvrđuju da li ga je i ko pratio u rodnom gradu.

Njegovi prijatelji i članovi porodice, koji su dali izjave policiji, ispričali su da su svi znali da je Miliću ugrožena bezbjednost, ali da on o tome nije konkretno razgovarao sa njima.

”Nikada nije govorio konkretno o tome da ga neko prati, da mu se nešto loše priprema, već je živio potpuno normalno... uopšte se nije pazio”, piše u izjavi jednog od saslušanih.

”Vijestima” je rečeno da je to policajcima potvrdio i njegov brat Novak, koji je navodno kazao da je više on čuvao brata, nego što se pokojni Milić sam pazio.

Navodno, rekao im je i da ne može da pretpostavi ko bi mogao da naudi njegovom bratu, da želi da nadležni organi vode istragu, ali da nema saznanja koja bi im mogla pomoći.

Pretresli telefon, stan i auto

U Višem državnom tužilaštvu pregledani su snimci sa nadzornih kamera postavljenih u apartmanu koji je u Budvi koristio ubijeni Šaković, a pretreseni su i telefoni koje je koristio, kao i “BMW” koji je vozio taj tridesetpetogodišnjak.

U obrazloženju naredbe za pretres, sutkinja za istragu Suzana Mugoša objasnila je da postupajuća tužiteljka osnovano smatra da bi pregledom nadzornih kamera, pretresom telefona koje je koristio i automobila, možda mogla doći do dokaza koji bi pomogli u rasvjetljavanju ubistva Podgoričanina.

Iz istog razloga pretresen je i stan u budvanskom Starom gradu, u kom je Šaković boravio.

Milić Šaković, kojeg je policija označavala visokopozicioniranim članom škaljarskog klana i vođom podgoričkog ogranka te kriminalne grupe, ubijen je 17. juna u Budvi.

Ubica, za kojim policija traga, navodno je tri puta prošao pored njega, sačekao da dvojica inspektora uđu u Stari grad, a potom se vratio i zapucao u jednog od visokopozicioniranih članova škaljarskog klana, ne ostavljajući mu šansu da preživi.

To je inspektorima ispričao očevidac ubistva, koji je te noći trčao za ubicom.

Sumnjivi hod i ženska torbica

Prema saznanjima “Vijesti”, taj muškarac, čiji identitet je poznat redakciji, sjedio je sa društvom u restoranu “Korkovado”, u kom je sa prijateljima večerao i Šaković.

Inspektorima budvanske policije ispričao je da je primijetio sumnjivog muškarca kako treći put prolazi pored terase lokala ispod zidina budvanskog Starog grada. Navodno, bilo mu je sumnjivo što ta osoba mijenja način hoda kada prolazi, ali i to što je nosio staru, žensku suknenu torbicu.

”Vijesti” saznaju i da je policajcima rekao da je, nakon što je ta osoba treći put prošla, maltene prateći dvojicu inspektora budvanske policije i nabijajući kačket ka očima da zakloni lice, pošao da plati račune, plašeći se da bi se nešto moglo dogoditi.

U njegovoj izjavi piše da je upravo tada čuo pucnje, a potom vidio da Šaković leži na pločniku, pa je potrčao za ubicom koji je ispalio jedan hitac uvis, najvjerovatnije da bi uplašio turiste koji su već bili u metežu.

Taj očevidac inspektorima je rekao da je za njim potrčao i policajac koji je sjedio u kafiću pored, čiji identitet je takođe poznat redakciji “Vijesti”.

Prema istim informacijama, ubicu je opisao kao golobradog muškarca starog oko 35 godina i visokog oko 170 centimetara.

Inspektorima je ispričao i da je egzekutor na sebi imao bijelu košulju dugih rukava, bijeli kačket, blijede farmerke i crne patike.

Rekao im je i da je ubicu jurio do prostora između hotela “Mogren” i parkinga, gdje je ovome ispala torbica u kojoj je bio pištolj.

”U jednom momentu ubica se okrenuo ka nama i krenuo da vadi pištolj iz torbice. Ja sam povikao, a policajac je repetirao pištolj. Ubica je potrčao još brže i tada mu je ispala torbica”, piše u izjavi očevica.

Bonus video: