Petorici policajaca će suditi zbog iskaza pod batinama

Tužilaštvo petoricu policijskih službenika tereti da su iznudili iskaz od Marka Boljevića u istrazi bombaških napada na lokal “Grand” i kuću Duška Golubovića

39979 pregleda 53 komentar(a)
Boljević tužiteljki ispričao da su mu uperili pištolj u glavu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Boljević tužiteljki ispričao da su mu uperili pištolj u glavu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Policajcima Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću sudiće se zbog iznuđivanja iskaza od Podgoričanina Marka Boljevića.

To je odlučilo vijeće Osnovnog suda u Podgorici, potvrdivši optužnicu podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, koja tereti pet policajaca da su zlostavljali Boljevića kako bi ga prislili da za bombaške napade na lokal “Grand” i porodičnu kuću nekadašnjeg tajnog agenta Duška Golubovića, optuži sugrađane Benjamina i Zorana Mugošu i Jovana Grujičića.

Predsjednik vijeća, sudija Rade Ćetković obrazložio je da dokazi prikupljeni tokom izviđaja daju dovoljno osnova za zaključak da su okrivljeni, kao saučesnici, izvršili krivično djelo iznuđivanje iskaza.

”Kako predsjednik vijeća nije utvrdio da je u konkretnom slučaju potrebno razjašnjenje stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, niti ima potrebe da se istraga sprovede, a pri tom nije napao ni da postoje zakonski razlozi koji bi mogli da dovedu do obustave krivičnog postupka, odnosno odbacivanja optužbe, u konkretnom slučaju, to je donio odluku da se potvrdi predmetna optužnica. Predsjednik vijeća je, donoseći odluku... isključivo cijenio da li ima dovoljno dokaza za postojanje osnovane sumnje protiv orkivljenih, dok će ocjena svakog dokaza pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima, biti izvršena tek nakon nakon što svi dokazi budu izvedeni na glavnom pretresu”, piše u obrazloženju odluke.

Boljević je prije dvije godine prijavio da je priveden u Tivtu, 25. maja 2020. godine, i da su ga službenici Odjeljenja bezbjednosti predali službenicima kriminalističke policije CB Podgorica, koji su ga odvezli u glavni grad i, prema njegovoj izjavi, psiho-fizički mučili cijeli dan, da bi mu iznudili iskaz.

Boljević je tada tužiteljki ispričao da su policajci koji su ga preuzeli u Tivtu pucali iz automobila, stavili mu pamučnu vreću na glavu, repetirali pištolje i uperili mu ih u glavu... govorili jedan drugome da skrenu sa puta i “ubiju pi*ku”... U kancelariji podgoričke policije, u kojoj su se, kako tvrdi, iživljavali nad njim, pustili su glasnu muziku kako niko ne bi čuo Mugošino zapomaganje.

Opisao je da su ga dva policajca udarala u predjelu glave - pesnicama na kojima su tada imali bokserske rukavice, a potom mu naredili da legne na leđa i da ispravi noge, ali i da ga je jedan od njih mučio elektrošokerom, da su ga udarali bejzbol palicom, prijetili da će ga ubiti...

Kazao je i da je tražio advokata čim su ga doveli u kancelariju, ali da mu je jedan od policajaca odgovorio da “izbaci iz glave advokata”.

Vujačić i Peruničić tukli i pucali

Policajci su pred tužiteljkom negirali izvršenje krivičnog djela. Međutim, prema optužnici, tužilaštvo je utvrdilo šta je ko od policajaca učinio tog dana. Terete ih da su “po prethodnom dogovoru i zajedno, kao službena lica... u vršenju službe upotrijebili silu i prijetnju u namjeri da iznude iskaz... pri čemu je iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem”.

U tužilačkim spisima piše da su Grbović, Ljekočević, Vujačić i Peruničić u Lapčićima preuzeli Boljevića od kolega iz Tivta, stavili mu lisice na ruke, iza leđa, crnu pamučnu vreću na glavu, opsovali mu majku, naredili da ćuti i ubacili u službenu “opel astru”.

”Nakon par kilometara vožnje okrivljeni Vujačić, koji je sjedio sa lijeve strane oštećenog, na zadnjem sjedištu, otvorio je prozor i opalio 4-5 metaka uvis... U toku vožnje ka Podgorici okrivljeni Vujačić i Peruničić, koji su sjedjeli sa lijeve i desne strane oštećenog, izvadili pištolje, repetirali ih i uperili u glavu oštećenom, govoreći više puta: ‘Skrenite negdje sa puta, ubijet pi*ku’, dok ga je istovremeno okrivljeni Peruničić udario više puta pesnicom u predjelu glave... Okrivljeni Ljekočević, koji se nalazio na mjestu suvozača, pitao ga je: ‘Hoćeš li da ti ispunimo zadnju muzičku želju?’, a potom mu pustio pjesmu - Nema više druga mog”, piše u optužnici.

U tom aktu dodaje se da su Boljevića, ruku vezanih na leđa i sa kesom na glavi, uveli u kancelariju CB Podgorica, rekli mu da sjedne okrenut ka zidu i gleda u zid.

”Što je oštećeni i učinio, a potom odmah tražio da mu pozovu advokata, na šta mu je okrivljeni Grbović odgovorio: ‘Izbaci iz glave advokata. Nemaš nikakva prava, mi imamo sva ovlašćenja, možemo da radimo šta hoćemo, ovdje smo ti mi advokati, tužilac i sudija’”, piše u optužnici.

Grbovića terete i da ga je udario kada je pokušao da odgovori na očev telefonski poziv, a da su nakon toga, uz muziku koju su pojačali, taj policajac i Vujačić počeli da ga tuku. Pojašnjeno je da su ga, sa bokserskim rukavicama na rukama, njih dvojica udarala pesnicama u glavu.

Tužilaštvo tvrdi da su ga njih dvojica i oborila na pod, nakon čega je Vujačić sjeo na njegova koljena i mučio ga elektrošokerom po butinama i licu.

”Dok ga je, istovremeno, okrivljeni Grbović udarao pesnicama na kojima je imao bokserske rukavice - u predjelu grudnog koša, butina i glave, a okrivljeni Ljekočević istovremeno snažno udarao bejzbol palicom u đon od patika”, piše u optužnici.

Grbović vadio polni organ, Vujačić mučio elektrošokerom

Pojašnjeno je da su ga policajci tada odveli u drugu kancelariju u kojoj je ispitivan u vezi bombaških napada, potom na poligrafsko testiranje, a onda i vratili u istu kancelariju u kojoj je mučen i nastavili zlostavljanje do 21 sat.

”Gdje su nastavili ga ga udaraju i prijete mu sve do 21 sat, jer im je oštećeni više puta ponovio da ne zna ništa o bacanju eksplozivne naprave ispred dvije kuće u Podgorici, nakon čega su u tu kancelariju ušli okrivljeni Vujošević Nemanja i NN policijski službenik, koji su na sebi imali civilnu garderobu i fantomke na glavi, te su tom prilikom, zajedno, fizički napali oštećenog tako što su ga okrivljeni Grbović u Vujačić udarali bokserskim rukavicama po glavi i tijelu, od kojih udaraca je pao na leđa... dok je bio na leđima okrivljeni Vujačić upotrebljavao je elektrošoker u predjelu genitalija, dok su ga okrivljeni Vujošević i NN policijski službenik, dok je ležao na podu, naizmjenično udarali šakama u predjelu lica i nogama u predjelu sjedalnog djela”.

Petoricu policajaca optužuju da su mu svi prijetili da će ga “baciti u more između Budve i Jaza”, ako ne potvrdi da su braća Mugoša i Grujičić podmetnuli eksplozivne naprave ispred kuća Duška Golubovića i Vuka Mirkovića.

”Govoreći da nije ni prvi ni posljednji koji će tako završiti... Dok je ležao na podu, okrivljeni Grbović je izvadio polni organ i rekao da će urinirati po njemu ako ne potvrdi navedeno”, piše u optužnici.

Tog policajca terete i je Boljevića gušio plastičnom kesom, a svu petoricu da su mu prijetili ubistvom ako ne potpiše pripremljenu izjavu i ne ponovi je u tužilaštvu, ali i ako ih prijavi zbog zlostavljanja.

Iako su UP i ODT Podgorica krajem maja 2020. saopštili da su rasvijetlili bombaške napade, tvrdeći da su za ta krivična djela odgovorna braća Mugoša i Grujičić, oni su oslobođeni optužbi.

Bonus video: