"Neposredni uzrok smrti Ivane Šoć je kardiorespiratorno otkazivanje zbog infekcije virusom svinjskog gripa"

Respiratorni distres, povezan sa plućima, ljekari na žalost nijesu prepoznali i nijesu je liječili sa kiseonikom i pratili stanje respiratorne insufijencije", navodi se u nalazu

22184 pregleda 18 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Komisija vještaka iz Slovenije u sastavu prof. Mitja Košnik, dr.med, specijalista pneumolog, prof. dr Janez Tomažič, dr med,specijalista infektolog, prof. dr Fajko Bajrovič, dr. med, specijalista neurolog, prof. dr Peter Pregelj, dr.med, specijalista psihijatar, Marjeta Kladnik Jene, dr. med, specijalista patologije i specijalista sudske medicine, prof. dr Katarina Šurlan Popović, dr.med, specijalista radiolog i predsjednik komisije prof. dr Jože Balažic, dr med., dostavila je nalaz i mišljenje Višem sudu u Podgorici o uzroku smrti Ivane Šoć.

Prije ovog nalaza, o uzroku smrti Šoć izjašnjavali su se vještaci iz Zagreba i Beograda, koji su sudu dostavili svoje nalaze.

Kako nijje došlo do usaglašavanja, sud je naredio da se uradi supervještačenje.

U Višem sudu u toku je sudski proces ljekarima Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i Bogdanki Andrić, optuženim da su nesavjesno liječili sada pokojnu Cetinjanku Ivanu Šoć usljed čega je, kako se navodi u optužnici, preminula u februaru 2011. godine, od svinjskog gripa.

Nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je ljekar Infektivne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Dragan Obradović osuđen na godinu zatvora zbog propusta u liječenju Ivane Šoć, koja je preminula od virusa svinjskog gripa H1N1, u tom sudu je u toku ponovljeni postupak.

Šta piše u nalazu

Na pitanja suda, šta je uzrok smrti Šoć Ivane, vještaci navode odgovor: "Neposredni uzrok smrti Ivane Šoć je kardiorespiratorno otkazivanje kod infekcije sa virusom influence H1N1. Smatramo, da su se jak alveloarni intercticijski edem u plućima i alveorna krvarenja razvili zbog oštećenja endotelija plućnih kapilara kod virusne infekcije, što je prouzrokovalo povećanu permeabilnost kapilara. Akutna bronhopneumonija se najvjerovatnije razvila kao posljedica bakterijske superinfekcije".

Sud: Da li je bilo praćenje zdravstvenog stanja i liječenje Ivane Šoć, adekvatno. Da li tokom njenog liječenja, postavljanja dijagnoze, određivanja i korišćenja terapije, došlo do propusta od strane tuženih u liječenju Ivane Šoć od momenta prijema na kliniku, pa do momenta otpuštanja sa klinike?

"Razboljela se sa visokom temperaturom u vremenu kada je u Crnoj Gori bila epidemija gripa. U medicinskoj dokumentaciji nije bilo epidemioloških podataka, da li je tada prebolovao grip koji od članova porodice odnosno od kontakata. Zaista je bilo kliničko odvijanje bolesti do neke mjere nekarakteristično za grip. Na prijemu je prednjačila simptomatika centralnog nervnog sistema i nijesu bili jako izraženi kataralni znaci i drugi respiratorni simptomi i znaci i izraženi bolovi u mišićima i zglobovima. Imala je svo vrijeme praćenja laboratorijskih nalaza normalan CRP. Rendgenska slika pluća na prijemu i nekoliko dana prije otpuštanja bila je u granicama normale. Ipak bolesnica je bila visoko febrilna I imala respiratorne probleme /dispneja, kašalj I zapušen nos/, i nalaze koji su ukazivali na zahvaćenost pluća i respiratornu insuficijenciju. Respiratorni distres, povezan sa plućima, ljekari na žalost nijesu prepoznali i nijesu je liječili sa kiseonikom i pratili stanje respiratorne insufijencije", navodi se u nalazu.

Dodaje se da su ljekari tražili razlog u eventualnoj bolesti centralnog nervnog sistema kada je bio i neorološki nalaz normalan.

"Na prognozu bolesti je uticalo neprepoznavanje pogođenosti pluća. Pošto nijesu prepoznali hipoksemiju (smanjen kiseonik u krvi) , nijesu je liječili sa kiseonikom, nijesu pratili stanje pluća i bez kontrole stanja pluća otpustili je iz bolnice", piše u nalazu slovenačkih vještaka.

Dodaju da uprkos tome što je Šoć imala teško disanje prije otpuštanja, ljekari nisu kontrolisali analizu arterijskih krvnih gasova, nijesu uradili nalaz plućne funkcije, nijesu izmjerili frekvenciju disanja i nijesu kontrolisali osnovna laboratorijska ispitivanja.

Na kraju su istakli da normalna rendgenska slika i avskulatorni nalaz pluća kod gripa nijesu pouzdan kriterijum za odsutnost pogođenosti pluća.

"Pokazalo se, da se kod bolesnice razvio Akutni Respiratorni Distresni Sindrom, (ARDS) kod kojeg je neophodna hospitalizacija na intenzivnom odjeljenju za intubaciju i mehaničko disanje. Uprkos tome smrtnost kod ARDS 35 do 50 odsto", navodi se u nalazu slovenačkih vještaka.

Nalaz vještaka iz Beograda

U martu 2020. godine, sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu dostavio je Višem sudu u Podgrorici novi nalaz i mišljenje o uzroku smrti Ivane Šoć.

"Mišljenja smo da je smrt Ivane Šoć prirodna i da je nastupila usljed pogoršanja funkcije pluća I krvotoka koje se razvilo naglo usljed zapušenja arterija pluća krvnim trombima – tromboembolija pluća, sa sledstvenim nastankom infarkta pluća i razvojem edema. Na osnovu iznijetog, proizilazi da su postupci ljekara koji su učestvovali u liječenju Ivane Šoć bili u skladu sa ispoljenom kliničkom slikom, odnosno da su tokom liječenja bile primijenjene adekvatne mjere i način liječenja, a da su primijenjene medicinske procedure bile u skladu sa medicinskom naukom i praksom. Samim tim, pogoršanje zdravstvenog stanja i nastupanje smrti Ivane Šoć ne može se dovesti u vezu sa postupcima ljekara koji su učestvovali u liječenju", navodi se u nalazu i mišljenju Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Bonus video: