Britanski projekti podrške osnažuju crnogorsku policiju

Fokus posjete bila granična kontrola i izazovi sa kojim se službenici uprava policije i prihoda i carina susrijeću sa zadacima zaštite državne granice

4823 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Projekti podrške britanske kriminalističke policije kontinuirano osnažuju crnogorsku policiju i podižu nivo njene operativne efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To je saopšteno nakon posjete direktora uprava policije i prihoda i carina, Zorana Brđanina i Rada Miloševića, britanskom Nacionalnom pomorskom obavještajnom centru.

"Ova značajna posjeta je još jedan pokazatelj snažne saradnje policijskih i carinskih službi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, a sastanci su protekli u duhu uvažavanja i zadovoljstva zbog ostvarenih napredaka u oblastima od značaja za dvije države", kaže se u saopštenju.

Fokus posjete je, kako se navodi, bila granična kontrola i izazovi sa kojim se službenici uprava policije i prihoda i carina susrijeću sa zadacima zaštite državne granice.

"Bilo je riječi i o kriminalističko–obavještajnim poslovima na operativnom nivou, ali i o strateškim pitanjima u dijelu jačanja kapaciteta u pogledu borbe protiv međunarodnog krijumčarenja cigareta i u oblasti borbe protiv krijumčarenja narkotika", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je značajna podrška Ujedinjenog Kraljevstva crnogorskim službama u uspostavljanju Jedinice za informacije o putnicima i Pomorskog trening centra izvrsnosti u Baru.

"Otvaranjem ovog Centra, Uprava policije je sada spremna da usavršava postojeće i buduće kadrove koji će se baviti procedurama koje se odnose na presrijetanje i pretres plovila", kaže se u saopštenju.

Brđanin i Milošević su razgovarali sa predstavnikom Pomorskog informativnog biroa britanske Granične uprave i predstavnikom Programa svijesti o pomorskom domenu.

Sagovornici su, kako se navodi, izrazili zadovoljstvo zbog saradnje predstavnika Uprave policije i Uprave prihoda i carina i oficira za vezu graničnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva koja je dogovorena za naredni period.

"Uz uvjerenje da će ova saradnja biti sadržajna, konkretna i plodotvorna, posebno kroz izgrađivanje mreže kontakata i razmjenu informacija na operativnom nivou, u cilju jačanja granične bezbjednosti obje zemlje", kaže se u saopštenju.

Predstavnik Nacionalne agencije za kriminal je istakao da konkretne istrage sa Upravom policije i Upravom prihoda i carina jasno pokazuju aktivno učešće u uspješnim međunarodnim operacijama.

Bonus video: