Slavlje sa 17 povrijeđenih

Sedam povrijeđenih službenika policije i deset građana, epilog je nemilih scena iz Nikšića tokom proslave Dana državnosti

44531 pregleda 92 komentar(a)
Detalj iz Nikšića 13. jula, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Detalj iz Nikšića 13. jula, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću u toku je izviđaj povodom incidenata koji su se dogodili 13. jula u Nikšiću, prilikom proslave Dana državnosti.

”Tužilaštvo preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li su izvršena krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti i identifikaciji učinilaca”, piše u odgovoru “Vijestima” koje je potpisala tužiteljka Vjera Mićunović.

Nemile slike iz Nikšića prilikom proslave Dana državnosti obišle su region - suzavci, gradski Trg prekriven dimom, sukobi građana i policije, slomljene flaše, stolice, neprimjereni stihovi, verbalni napadi na novinare...

Dva skupa - prijavljeni je na gradskom Trgu slobode organizovao Forum slobodnih građana “Luča”... Drugi, neprijavljen krenuo je sa Trgu Šaka Petrovića, auto-kolona, u kojoj su bili i članovi pravoslavnog bratstva “Zavjetnici Tvrdoš”. Organizator, navodno, nije poznat.

Oko 50 članova grupe iz auto-kolone pješke su Manastirskom ulicom, uz pokliče Srbiji, Rusiji i Kosovu, došli do Trga slobode gdje se nalazio manji broj građana, učesnika završene proslave Dana državnosti. Došlo je do prepirke, a zatim se krenule da lete flaše.

Policija je napravila kordon između te dvije grupe i spriječila direktan kontakt, mada su se, kako se vidi na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, prethodno sklonili i propustili pomenutu grupu da stigne do ograđenog dijela Trga.

Zatim je uslijedio sukob građana i policije. Sa jedne strane letjele su flaše, kamenice, stolice, sa druge suzavac, biber sprej.

Epilog je, kako su “Vijestima” kazali iz hitne službe - sedam povrijeđenih službenika policije i deset građana.

Svi su zadobili lakše povrede, osim jednog policajca. On je, kako je kazao ministar MUP-a, Filip Adžić, operisan.

Zbog nemilih scena reagovale su skoro sve političke partije, a iz DPS-a i SDP-a tražili su hitnu smjenu načelnika Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljuba Pekovića, optužujući ga da je direktno odgovoran za incidente.

Iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA saopštili su da su neredi koji su izbili u Nikšiću potvrda sunovrata “u koji nas vode ekstremne nacionalističke vođe i narativi, za kojima, nažalost, idu mnogi, zavedeni i emotivno izmanipulisani”.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da sukob nijesu izazvali Nikšićani, već “pojedini gosti koje niko nije dirao i koji su mogli u miru da proslave praznik svih nas”.

”Crna Gora u kojoj ‘leleču Turci i kukaju bule’ nije građanska i antifašistička Crna Gora koja teži članstvu u Evropskoj uniji (EU)”, saopštili su iz Bošnjačke stranke (BS) i poručili da “Crna Gora koja toleriše takve ideologije nije Crna Gora za koju smo se svi zajedno borili 13. jula, niti 21. maja”.

I SNP pozvala je nadležne da što prije identifikuju i procesuiraju vinovnike incidenata, ali i MUP da utvrdi da li je u postupcima pripadnika nikšićke policije bilo propusta...

Aktiviste za ljudska prava i koordinator Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković ocijenio je da je Uprava policije svojim neadekvatnim postupanjem prouzrokovala anarhiju i bezbjednosni haos.

”Izostale su pripremne i operativne aktivnosti, kao i planska postavka službe u gradu kako bi se na preventivan način spriječili mogući incidenti i narušavanje javnog reda i mira... Odgovorno tvrdim da su za planirane provokacije znali načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Peković i predsjednik Opštine Nikšić Kovačević i da su sa jasnom namjerom pustili i dozvoilili da dođe do incidenata”, kazao je Zeković.

Policija uvjeravala da će skup biti bezbjedan

Organizator proslave iz Foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević kazao je “Vijestima” da su 26. maja razgovarali sa policijom oko organizovanja svečanosti povodom Dana državnosti, ali da su tek 10. jula znali da će ista i biti organizovana.

”Kako nam je 26. maja rečeno da će Opština Nikšić organizovati tzv. Petrovdanske dane, 12. i 13. jula, sumnjali smo da će nam odobriti održavanje skupa. Kada je postalo realno da Opština neće organizovati javni skup i da je koncert otkazan, shvatili smo da bismo mogli da organizujemo skup. U nedjelju smo u razgovoru sa komandirom i načelnikom policije i dobili obavještenje da naš skup neće biti zabranjen. Rekli su mi da na društvenim mrežama postoje najave mogućeg organizovanja kolone sa trobojkama i da je to rizični moment. Uvjerili su me da će da naprave takvu organizaciju da će skup biti bezbjedan i da je možda jedini rizičan momenat kada ljudi budu odlazili sa javnog okupljanja da se možda tada sretnu sa njima i možda tada dođe do ekcesa”, kazao je Mrvaljević.

Kako ističe, snimci na društvenim mrežama pokazuju da je policija komunicirala sa “drugom grupom i da ih je tretirala kao zvaničan organizovan skup”, kao i da je grupu učesnika tog skupa propustila da Manastirskom ulicom dođu do Trga.

”Nijednog momenta nijesu uradili ono što su trebali – da probaju da ih zaustave. Jedno je probijanje kolone, a drugo propuštanje. Postupanje policije pokazuje nejednak odnos u organizaciji i pripremi događaja prema skupu koji nije zabranjen i koji je legitiman i skupa koji nije odobren a ipak se događa. To je stavljanje u istu ravan provokatora i mirnih građana. Policija je pokušala da riješi problem koji je ona uzrokovala nečinjenjem i neplaniranjem, a sumnjam i namjerno, i posredno je glavni krivac nereda jer su to mogli da spriječe”, kazao je Mrvaljević.

UP: Bilo je dovoljno policajaca...

Iz Uprave policije “Vijestima” su odgovorili da u postupanju njihovih službenika nije došlo do propusta, jer dvije grupe nijesu imale fizički kontakt, već je “planiranim aktivnostima policije oko Trga slobode uspostavljen perimetar fizičkim prisustvom policije i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica”.

”Grupa lica nije prošla krajnje pozicije, na kojima je od strane policije bio ograničen pristup. Policija je, fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila sukob dvije grupe lica. Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu slobode, a koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede”, stoji u odgovoru UP.

Kako su istakli, angažovan je dovoljan broj službenika, a policija je bila adekvatno organizovana i pripremljena, te sprovodila planirane aktivnosti.

”Napad na policiju bio je jakog intenziteta, a policijski službenici su pokazali visok stepen uzdržanosti i tolerancije. Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili sredstva prinude - hemijska sredstva”, naveli su iz Uprave policije.

Izvještaji o upotrebi sredstava prinude biće sastavljen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika.

Bonus video: