Na nožu pronađen DNK trag Sujkovića

Prema optužnici, Sujković je 15. decembra prošle godine, oko 20.15 časova, u mjestu Budimlja, u kafani “Gradac” koja je u vlasništvu Babovića, lišio života Milanovića

7263 pregleda 0 komentar(a)
Sujkovića juče privode u Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković
Sujkovića juče privode u Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković

Na uzorku noža koji je vještačen na bilološke tragove izvršioca ubistva Njegoša Milanovića (40), nađen je DNK optuženog Beranca Davora Sujkovića (33).

To piše u nalazu o DNK vještačenju, pročitanom juče u Višem sudu u Bijelom Polju, u nastavku suđenja tridesettrogodišnjaku koji odgovara zbog ubistva sugrađanina Njegoša Milanovića, oca petoro djece.

Pored krivičnog djela ubistvo, Sujković je optužen i za nanošenje lakših tjelesnih povreda Danilu Baboviću.

Prema optužnici, Sujković je 15. decembra prošle godine, oko 20.15 časova, u mjestu Budimlja, u kafani “Gradac” koja je u vlasništvu Babovića, lišio života Milanovića.

“Rezultat DNK analize ekstremno jako podržava hipotezu da je Davor Sujković jedan od tri donora biološkog materijala na uzorku izuzetom sa drvenih dijelova ručke noža ‘Browing’, a ograničeno hipotezu da je donor na uzorku sa vrha sječiva noža”, navodi se u nalazu Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Vještak obducent, dr Nemanja Radojević, u svom nalazu napisao je da se ubistvo dogodilo u 20.15 časova, a alkotestiranje optuženog izvršeno u 21.35 časova, kada je utvrđeno da u njegovoj krvi postoji 1,15 odsto alkohola, dok je u vrijeme izvršenja krivičnog djela mogao imati najmanje 1,30 odsto, a najviše 1,44 odsto alkohola u krvi, te da sve te vrijednosti znače pripito stanje.

Doktor Radojević konstatovao je da je smrt Milanovića nasilna, nastala usljed povreda opasnih po život.

”Ubodno rezne rane u lijevom nizdojkinom predjelu, ubodno rezna na lijevoj bočnoj strani trbuha i u lijevoj polovini bedrenog predjela, posljedica su trokratnog direktnog dejstva vrha i oštrice aktivno zamahnutom mehaničkog oruđa - tri uboda, tipično nožem. Prva povreda je nastala silom jakog, a druge dvije srednje jakog intenziteta”, obrazložio je vještak.

Pojasnio je da je, u vrijeme nanošenja, prva povreda kvalifikovana kao osobito teška tjelesna povreda, odnosno povreda opasna po život, usljed koje je nastupila smrt, dok su ostale dvije lake tjelesne povrede.

”Oguljotina u lijevom lopatičnom predjelu je posljedica dejstva tupine mehaničke sile i ista je mogla nastati usljed jednokratnog direktnog dejstva aktivno zamahnutog mehaničkog oruđa - udarca, moguće pesnicom, nogom, ili za to nekim drugim pogodnim sredstvom, ali i usljed pada i udara o tvrdu podlogu”, navodi dr Radojević.

”Kada je u pitanju položaj optuženog i oštećenog u trenutku zadobijanja povreda oni su se mogli nalaziti (tipično) u položaju licem u lice, ukoliko je napadač povredno mehaničko oruđe držao u desnoj ruci”, zaključio je vještak.

Advokat odbrane Vidomir Bošković, tražio je da se iz spisa predmeta izuzme zapisnik o uviđaju od 29. decembra prošle godine, nakon što je na stovarištu gdje je radio optuženi, pronađen nož.

”Taj predmet je nakon dodirivanja NN lica dodatno kontaminiran. Sami uviđaj je obavljen nezakonito, jer službenici policije o istom nisu obavijestili osumnjičenog niti njegovog advokata. Izražavam sumnju pod kojim okolnostima je nađen nož”, kazao je Bošković.

On je istakao da je u zapisniku o uviđaju od 15. decembra 2021. godine konstatovano da ništa nije pronađeno, a odnosi se na traženje noža u stovarištu, na osnovu kazivanja Srećka Čukića, koji je navodno vidio da je Sujković prolazio negjde iza kamiona.

Suđenje se nastavlja 1. septembra, kada će biti saslušani vještak medicinske struke dr Nemanja Radojević i vještakinja Forenzičkog centra Jelena Jovanović.

U vrijeme nanošenja, prva povreda kvalifikovana kao osobito teška tjelesna povreda, odnosno povreda opasna po život, usljed koje je nastupila smrt, piše u nalazu sudskog vještaka, dr Nemanje Radojevića

Bonus video: