Više stradalih, ali i alkohola za volanom

Za 52 odsto veći procenat poginulih u prvih šest mjeseci ove nego u istom periodu prošle godine

67579 pregleda 12 komentar(a)
Za pola godine više od 900 nesreća sa povrijeđenima (ilustracija), Foto: Shutterstock
Za pola godine više od 900 nesreća sa povrijeđenima (ilustracija), Foto: Shutterstock

Za 52 odsto veći je procenat poginulih u saobraćajnim nezgodama u prvih šest mjeseci ove nego u istom periodu prošle godine, podaci su Uprave policije.

Od januara do jula 2022. godine na drumovima stradale su 32 osobe, dok je 21 lice poginulo u saobraćaju u tom periodu prošle godine.

”Ljudski faktor i dalje je najveći uzrok saobraćajnih nezgoda”, piše u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za 2021. godinu.

Taj dokument Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nedavno je usvojila Vlada i istovremeno zadužila resorna ministartva da setom mjera poboljšaju stanje u toj oblasti.

Alarmantan je podatak o vožnji pod dejstvom alkohola - tokom provjere 132.601 vozila od januara do jula 2022. godine, policajci su utvrdili da je u alkoholisanom stanju bilo 5.165 vozača. U istom periodu prošle godine taj broj je bio duplo manji - 2.530.

”Činjenice koje posebno zabrinjavaju su da, i pored svih aktivnosti saobraćajne policije, kako preventivnih (apeli, medijske kampanje, preventivno-eduklativne akcije), tako i represivnih, broj vozača koji su konzumirali alkohol, a nakon toga upravljali motornim vozilom i dalje je veoma velik. Takođe, alarmantan je podatak za društvo u cjelini da je od ukupnog broja smrtno stradalih lica... preko 50 odstpo starosne dobi do 35 godina”, navodi se u usvojenom dokumentu MUP-a.

Planovi

Vlada je na sjednici 20. maja, zadužila MUP da, u saradnji s Policijskom akademijom u Danilovgradu i Mašinskim fakultetom u Podgorici, organizuje specijalističke obuke starješina i pripadnika Saobraćajne policije, u cilju unapređenja profesionalnih kapaciteta policije.

”Zadužuje se Ministarstvo prosvjete da unaprijedi organizacione, stručne i profesionalne kapacitete vezane za rad i funkcionisanje auto-škola, kao i da, u što kraćem roku, završi rad na izradi novih testova za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita i izvrši postupak licenciranja svih auto-škola, kao i članova ispitnih komisija, u skladu sa zakonom”, piše u zaključcima Vlade.

Takođe, kabinet premijera Dritana Abazovića naredio je Ministarstvu zdravlja da realizuje projeklat uvezivanja svih zdravstvenih ustanova koje se bave izdavanjem ljekarskih uvjerenja za vozače, u jedinstveni informacioni sistem i povezivanje sa bazama podataka MUP-a i Ministarstva prosvjete...

”Zadužuje se Uprava za inspekcijske poslove da kroz pojačan inspekcijiski nadzor izvrši uvid u rad i postupanje zdravstvenih ustanova, kako i sam postupak ljekarskih pregleda i izdavanja ljekarskih uvjerenja, kako javnih, tako i privatnih zdravstvenih ustanova. Zadužuje se Ministarstvo unutrašnjih poslova da intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta Stacioniranih radarskih sistema za nadzor saobraćaja u većim gradovima i na pojedinim dionicama magistralnih puteva (uključujući i auto-put), kako bi ovaj sistem doprinio efikasnijem sprovođenju preventivnih i represivnih mjera prema učesnicima u saobraćaju, pa samim tim i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda s najtežnim posljedicama”, navodi se u dokumentu koji potpisuje generalni sekretar Vlade Boris Marić.

Zbog sve učestalijih stravičnih saobraćajnih nesreća sa fatalnim posljedicama, “Vijesti” pokreću kampanju “Uspori, brže ćeš” sa ciljem da se podigne svijest građanki i građana, ali i gostiju koji dolaze u našu zemlju o neophodnosti praćenja i poštovanja saobraćajnih pravila.

Saobraćajna nekultura

Uzimajući u obzir sve objektivne, ali subjektivne okolnosti, kako i statističke uporedne pokazatelje, nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mjera i aktivnosti drugih nadležnih subjekata, javnih ustanova i državnih organa čije nadležnosti imaju direktan ili indirektan uticaj na ukupno stanje bezbjednosti saobraćaja, nizak nivo saobraćajne kulture kod većine učesnika u saobraćaju i nedovoljno razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, cijenimo da je ukupno stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u 2021. godini bilo je nezadovoljavajuće.

To je, takođe, konstatovano u Izvještaju MUP-a.

Navodi se, međutim, da saobraćajna policija, kroz kontrole, preventivne i represivne aktivnosti, bez obzira na relativno dobru organizaciju i visok stepen angažovanosti policajaca na terenu, realno ne može postići veću efikasnost djelovanja od postojeće.

”S druge strane, postoji značajan prostor za unapređenje i djelovanje u nabavci savremenih i efikasnih tehničkih sredstava i sistema (što svakako ne zavisi od Uprave policije), kao i mobilisanju i sistemskom angažovanju svih kvalifikovanih subjekata društva koji mogu doprinijeti poboljšanju stanja bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori”, navodi se u dokumentu.

Štićenim ličnostima da se bavi posebna jedinica

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji obrazuje posebnu organizacionu jedinicu koja će biti zadužena za saobraćajno obezbjeđenje i pratnju domaćih i stranih štićenih ličnosti.

”Na ovaj način bi se saobraćajna policija rasteretila ovih aktivnosti koje se svakodnevno realizuju u velikom broju i potpuno posvetila unapređenju, regulisanju, kontroli i bezbjednosti drumskog saobraćaja”, navodi se u zaključcima Vlade.

Zbog auto-puta potrebna nova vozila i oprema

Kako je planiran završetak i puštanje u saobraćaj auto-puta, neophodno je povećati materijalne kapacitete grupe policije za bezbjednost drumskog saobraćaja:

”Koja će biti zadužena za obavljanje poslova u vezi sa bezbjednosti saobraćaja na auto-putu (realizovati nabavku neophodnih motornih vozila, uređaja, tehničkih sredstava i sl)”, piše u Izvještaju o stanju bezbjednosti

Ukupno stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori u 2021. godini bilo je nezadovoljavajuće, konstatovano je u Izvještaju MUP-a

Bonus video: