Dao novac pod kamatu, pa prijetio smrću: "Ubiću te kao psa, bude li cent falio"

U optužnici ističu da je oštećeni od avgusta 2019. do marta 2022. godine, isplatio okrivljenom kamatu u iznosu od 142.500 eura

26241 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Pred podgoričkim Osnovnim sudom Podgoričaninu Đ. V. će se suditi zbog zelenašenja i produženog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, počinjenog na štetu Z. V.

To je odlučilo vijeće tog suda, koje je potvrdilo optužnicu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Prema tom tužilačkom aktu, okrivljeni Đ. V. je u avgustu 2019. i januaru 2020. godine, oštećenom, po prethodnom usmenom dogovoru, dva puta posudio po 50.000 eura, i pritom za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist, u iznosu koji prelazi trideset hiljada eura.

”Na način što je ugovorio mjesečnu kamatu u iznosu od pet procenata, koju je oštećeni izvjesno vrijeme redovno plaćao, pa kada više nije bio u mogućnosti da izmiruje dug i plaća kamatu, oštećeni je bio prinuđen da, pod nepovoljnim finansijskim uslovima, proda nepokretnost - stan površine 60 metara kvadratnih, za novčani iznos od 70.000 eura”, piše u optužnici.

Pojašnjeno je da je tim novcem pokušao da vrati glavnicu i kamatu, ali je okrivljeni odbio:

”Uz obrazloženje da je oštećeni dužan da mu svakomjesečno isplaćuje kamatu od po 5.000 eura, u naredne dvije godine. U optužnici se navodi da je oštećeni to i činio, na način što je većim dijelom kamatu okrivljenom isplaćivao na ruke, a dijelom uplaćivao i na žiro račun koji okrivljeni ima kod NLB Banke.”

Ističu da je oštećeni od avgusta 2019. do marta 2022. godine, isplatio okrivljenom kamatu u iznosu od 142.500 eura.

Tvrde i da je okrivljeni od 1. januara do 1. marta 2022. godine prijetio Z. V. - “da će napasti na život i tijelo oštećenog i njemu bliskih lica”.

Terete ga i da je prvog dana tekuće godine, dok mu je oštećeni predavao novac na ime kamate, Đ. V. pokazao Z. V. pištolj sive boje, koji je prethodno do pola izvadio iz torbice i zaprijetio mu:

”U sobi imam još jedan pištolj CZ i ukoliko cent bude falio, ubiću te kao psa i tebe i porodicu ti.”

”Te riječi su kod oštećenog izazvale osjećaj straha i ugroženosti do te mjere da je isti neposredno nakon tog događaja napustio Crnu Goru i otišao u Italiju. Sredinom januara, s nepoznatog broja, pozvao ga je okrivljeni i uputio mu prijetnje sadržine - ‘Ne budeš li mi spremio 100.000 eura do kraja mjeseca, ubiću tebe i porodicu, ubiću te kao psa, rok ti je četvrtak’, zbog čega se oštećeni, strahujući za svoju porodicu, vratio u Crnu Goru... Da bi dana, 1. marta 2022. godine, na video nadzoru stana u kojem živi s porodicom, primijetio okrivljenog koji je ušao u zgradu i popeo se stepenicama do drugog sprata, tačnije do ulaza u stan oštećenog, gdje se zadržao neko vrijeme, nakon čega se užurbanim korakom udaljio iz zgrade. Ovakvo ponašanje i prisustvo okrivljenog, a imajući u vidu njihov odnos i prethodno upućene prijetnje, je kod oštećenog izazvalo osjećaj straha i ugroženosti”, piše u optužnici državne tužiteljke Maje Janković.

Bonus video: