Lazović i Vukotić cimeri: Zajedno u karantinu Istražnog zatvora

Sagovornik iz Istražnog zatvora rekao je da vjeruje da će Vukotić i Lazović djeliti i ćeliju u kojoj će nakon procjena biti prebačeni

63306 pregleda 41 komentar(a)
Vukotića privode na saslušanj, Foto: Boris Pejović
Vukotića privode na saslušanj, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni službenik tajne policije Petar Lazović u karantinu Istražnog zatvora dijeli sobu sa nekadašnjim predsjednikom Odbora direktora “Plantaža” Veselinom Vukotićem, rečeno je “Vijestima” nezvanično.

Sagovornik iz te institucije pojasnio je da osobe kojima se odredi pritvor nekoliko dana provode u karantinu, a da ih nakon završenih procjena i pregleda smještaju u odgovarajuću sobu.

Dodao je da vjeruje da će Vukotić i Lazović djeliti i ćeliju u kojoj će nakon procjena biti prebačeni.

Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje ga sumnjiči da je počinio pet krivičnih djela, kao član kriminalne organizacije koju je formirao navodni šef kavačkog klana Radoje Zvicer.

Lazovića privode u Viši sud
Lazovića privode u Viši sudfoto: Boris Pejović

Članom tog klana SDT označava i Mojkovčanina Radovana Pantovića, uhapšenog 19. jula na granici s Albanijom.

SDT vjeruje da je Zvicer formirao klan koji je počinio nekoliko krivičnih djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

Lazoviću i odbjeglom policajcu Ljubu Miloviću na teret se stavlja i krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Kao članove kriminalne organizacije SDT je označio jednog od šefova kavačkog klana Slobodana Kašćelana i predvodnika podgoričkog ogranka te kriminalne grupe Milana Vujotića. Osumnjičeni članovi kriminalne organizacije su i Duško Roganović iz Herceg Novog, Nikšićanin Radovan Mujović.

Sa spiska SDT-a Zvicer, Milović i Roganović su u bjekstvu, dok se Mujović i Kašćelan nalaze u Istražnom zatvoru u Spužu.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić tereti tu grupu da je organizovala šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, a prema navodima iz SDT-a jednu od ključnih uloga u tim poslovima imali su policajci Lazović i Milović.

Navodno, on su šefu klana i odavali tajne službene informacije.

Profesor i tajni agent dijele ćeliju (Ilustracija)
Profesor i tajni agent dijele ćeliju (Ilustracija) foto: Boris Pejović

Lazović je na saslušanju u SDT-u negirao navode krivične prijave.

Dugogodišnji profesor, ministar za privatizaciju u saveznoj Vladi Ante Markovića i dugogodišnji potpredsjednik Savjeta za privatizaciju Crne Gore - Vukotić, uhapšen je 11. jula, takođe po nalogu SDT-a.

Istog dana uhapšeni su i nekadašni članovi Odbora direktora crnogorske kompanije Plantaže - Sead Šahman, Božo Mihailović, Duško Perović, Đorđije Rajković i Anica Hajduković.

Nakon saslušanja u SDT-u, anica Hajduković je puštena da se brani sa slobode, a specijalni tužilac ostalim uhapšenima odredio je zadržavanje, a potom sudiji za istragu predložio da im odredi pritvor do 30 dana.

Viši sud prihvatio je njegov prijedlog.

Vukotiću i ostalim uhapšenima na teret se stavlja da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Iz SDT su saopštili da su uhapšeni odlučili da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između Plantaža i “OMP Engineering” iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je državnoj kompaniji nanijeta šteta, a privatnoj firmi korist. Šteta koja je navodno pričinjena već sada se mjeri se milionima, ali cifra nije konačna i još se utvrđuje, rekao je za “Vijesti” ranije izvor iz istrage.

Jedan od sagovornika “Vijesti”, međutim, tvrdi da je veoma moguće da optužbe tužilaštva neće ostati na tome i da navodno postoji još dokumentacije koja govori da su osumnjičeni i u drugim slučajevima radili nezakonito.

To nije potvrđeno zvanično iz SDT-a.

Prema saznanjima “Vijesti”, svi osumnjičeni su pred tužiocem Vukasom Radonjićem negirali izvršenje krivičnog djela i pred tužiocem su iznijeli odbranu.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da spisak uhapšenih nije konačan, i da SDT namjerava da proširi istragu i protiv bivše izvršne direktorice “Plantaža” Verice Maraš i nekadašnjeg direktora Sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića zbog sumnje da su i oni, sa uhapšenim članovima nekadašnjeg Odbora direktora, zloupotrijebili službeni položaj prilikom zaključenja ugovora o poravnanju s firmom “OMP Engineering”.

Otvaranje istrage uslijedilo je po okončanju izviđaja SDT-a, koje je formiralo predmet nakon što je novo rukovodstvo u februaru podnijelo krivičnu prijavu protiv Vukotića, Verice Maraš, Mihailovića i Vukovića, zbog sumnji da su iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist firmi “OMP Engineering”.

Tokom sačinjavanja poslovne dokumentacije prilikom postupka poravnanja između “Plantaža” i privatne firme - od marta do aprila 2020. godine, a nakon neuspjelog posla s fabrikom briketa, državna kompanija obavezala se da firmi, koju su 2009. godine osnovali Oleg Obradović, Miodrag Ivanović i Predrag Bošković, koji je kasnije izašao iz posla, plati 350.000 eura i prenese im u vlasništvo 37.000 kvadrata zamljišta u Donjim Kokotima.

Bonus video: