Adžić: Udari na mafiju vraćaju povjerenje u policiju

"Međuresorna saradnja crnogorskih institucija funkcioniše na visokom nivou, ali posebno moram istaći saradnju sa međunarodnim partnerima, koja je ovom akcijom potvrđena", kazao je Adžić

9095 pregleda 12 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić poručio je da to Ministarstvo pokazuje visok stepen odlučnosti da nastavi snažan obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Adžić je to kazao je povodom realizovane akcije "FLORIDA I" u kojoj je procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.

Uprava policije je uz aktivnu podršku i koordinaciju EUROPOL-a, i u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 lica. Navedena lica su osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Iz Ministarstva su saopštili da je u Crnoj Gori u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije, te da su izvršeni pretresi na ukupno 33 lokacije u Crnoj Gori i da je tom prilikom pronađeno i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.

"Vidljive opstrukcije i medijska hajka, kao ni pritisci, kako kriminalni, tako i politički, nisu zaustavili intenzivnu borbu protiv organizovanog kriminala, koja je primarni cilj ovog Ministarstva i preduslov za članstvo u EU", istakao je Adžić.

Iz MUP-a su pojasnili da akcija "FLORIDA I" predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjem narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

"Međuresorna saradnja crnogorskih institucija funkcioniše na visokom nivou, ali posebno moram istaći saradnju sa međunarodnim partnerima, koja je ovom akcijom potvrđena. Bez podrške međunarodnih partnera zasigurno ne bismo imali ovako zapažene rezultate. Posebnu zahvalnost želim da iskažem službenicima Uprave policije koji su kontinuirano radili na realizaciji ove akcije i koji su pokazali da crnogorska policija svojim sposobnostima može parirati i policijskim organizacijama mnogo većih sistema", kazao je Adžić.

Bonus video: