Miljanić: Snimci montirani, iza svega kriminalci

Ministar bez portfelja odbacio optužbe Mportala da je umiješan u koruptivne radnje, najavio tužbu i kazao da "iza montiranih snimaka stoje veoma opasne kriminalne strukture"

50935 pregleda 156 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Luka Zeković
Zoran Miljanić, Foto: Luka Zeković

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić tražiće od bezbjednosnih službi da odmah urade njegovu bezbjednosnu procjenu jer smatra da iza snimaka objavljenih na Mportalu, a za koje tvrdi da su montirani - “stoje veoma opasne kriminalne strukture”.

On je u izjavi za “Vijesti” kazao da “te kriminalne strukture montiraju snimke i objavljuju” jer im je on meta, “nakon serije istraga protiv šverca cigareta, šverca kokaina, ali i izviđaja oko nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska”...

”Targetiraju one koji im smetaju”, kazao je Miljanić i ponovio da odbacuje sve navode Mportala o umiješanosti u bilo kakve koruptivne radnje, te da za sve “optužbe kao odgovor ima dokumentaciju i da će tužiti taj portal”.

On je pojasnio da kladionici “Lob” od 2020. godine izdaje poslovni prostor u Podgorici, da je rentiranje od 800 eura mjesečno uredno prijavio ASK-u, a da je televizor, koji se pominje na snimcima, uzeo umjesto kirije”.

”Vlasnika Miška Lilića znam preko 20 godina. Sto puta smo pili kafu, poznajem ga kao uzornog privrednika i humanistu. Na tim snimcima, postoji ta fotografija iz lokala, na kojoj smo ja, dr Srđa Pavićević, Ilić i Filip Dedić. Svi djelovi su montirani s ciljem da se diskreditujem jer sam imenovan da se staram o sprovođenju Vladine politke u oblasti protiv korupcije”, naveo je Miljanić.

Specijalno državno tužilaštvo u odgovoru “Vijestima” potvrdilo je da će povodom objavljenog materijala “izvršiti neophodne provjere i utvrditi odlučne činjenice o postojanju osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti”.

Oni su pojasnili da će provjere obaviti u okviru već formiranog krivičnog predmeta - izviđaja, koji nije završen.

”Objavljeni materijal se odnosi na događaj od 18. decembra prošle godine, a pribavljen je od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu tadašnjeg rukovodioca D. R.”, piše u odgovoru tužioca i portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

Krajem prošle godine SDT je otvorilo predmet nakon što je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević dala nalog, ali i na osnovu naredbe suda, da se ispita rad i poštovanje zakonskih propisa vlasnika firmi koje organizuju igre na sreću, među kojima i lanca “Lob kladionica”.

Tada je dat nalog i da Sektor za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije provjeri iznose isplata klijentima, koji su imali dobitke preko 2.000 eura, kao i da li su organizatori igara na sreću, sa spiska SDT-a, vodili urednu evidenciju o tome kako je kome isplaćivan novac.

Zbog obimnog predmeta, izviđaj vode tužiteljka Jovićević i specijalni tužilac Zoran Vučinić.

Mportal, koji uređuje nekadašnja savjetnica za medije Demokratske partije socijalista Danica Nikolić, je optužio Miljanića i Pavićevića za koruptivne radnje kojima je spriječena ili usporena istraga Sektora za finansijsko-obavještajne poslove UP - protiv sportskih kladionica “Lob”, navodeći da se to dešavalo u decembru prošle godine kada je Miljanić bio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nema datuma, hronologije...

Mportal nije naveo izvor snimaka koje je objavio, a sve snimljene razgovore vodi Miško Lilić s drugim osobama. Nije poznat datum niti vrijeme niti jednog od snimaka, pa se ne može sa sigurnošću utvrditi hronologija, odnosno da li su obavljeni redom kojim su “poređani” na snimku.

U prvom razgovoru se Miljanić i Lilić dogovaraju o susretu, a u drugom Lilić razgovara s izvjesnim Makijem koji kaže da su dobili dopis Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije da dostave datume i iznose isplata dobitnih tiketa, brojeve dokumenata dobitnika i kopije dobitnih tiketa, te da je to potpisao Saša Mašković, tadašnji v.d. pomoćnika direktora Uprave policije.

Slijedi razgovor u kojem Lilić govori da sjedi s Miljanićem i Pavićevićem, dok u narednom razgovoru Lilić

“kumu Rajku” kaže da treba da kupe dva televizora od 55 inča i da ih instaliraju kod Miljanića i Pavićevića i traži od njega četiri kožna rokovnika.

Potom u razgovoru s drugim kumom Lilić kaže da je bio “s ovim drugom” da je on zvao “ovoga isti sekund” i da će biti sve kako treba jer će se njih dvoje vidjeti prije posla.

Lilić zatim opet priča s kumom Rajkom da provjeri jesu li televizori montirani i kaže da će televizore platiti njegova firma.

Posljednji razgovor je između Maškovića i Lilića koji kaže da se čuo s Miljanićem i predlaže sastanak.

”Samo da vam mi nešto pojasnimo neke stvari i da vam pomognem bilo što što treba i da vam ukažem na probleme koje imamo mi povodom onog pitanja tamo što je”, objašnjava Lilić, na šta Mašković odgovara da će sve razjasniti.

Pavićević: Podla spletka

Poslanik CIVIS-a Srđa Pavićević kazao je “Vijestima” da se iskreno nada da će SDT vrlo brzo, poslije profesionalno sprovedenog izviđajnog postupka imati jasan i nedvosmislen komentar, koji će sve objasniti.

Pavićević
Pavićevićfoto: Boris Pejović

”Miljanić je dobio puna ovlašćenja i naloge od strane CIVIS-a da ovu i smiješnu i tužnu epizodu naše svakodnevice procesuira na zakonom predviđen način. Nadam se da će autori ove vrlo tendenciozne i podle spletke, generisane velikom brigom, pa i strahom moglo bi se reći, koji se jasno mogao prepoznati u njihovim najavama (prijetnjama) upućenim Miljaniću na pomenutom portalu, izaći iz sjenke na vidjelo dana. Tada će rasvjetljavanje pomenute spletke i s parnično-građanskog, ali i s krivičnog aspekta, ponuditi kompletna objašnjenja cjelokupnoj javnosti”, kazao je “Vijestima” Pavićević.

I premijer Dritan Abazović pozvao je nadležne da istraže navode Mportala.

”Znam zašto ima potrebe da se stvara priča, razumijem da neki ljudi nisu sigurni da će biti više u situaciji da rade ono što su radili do sada i da nisu više sigurni da će Crna Gora biti njihova privatna kompanija u kojoj će uređivati odnose često suprotno zakonu”, kazao je Abazović.

Mašković: Volio bih da se skine oznaka tajnosti s predmeta

V.d. pomoćnik Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije Saša Mašković kazao je “Vijestima” da bi “volio da se skine oznaka tajnosti s tog predmeta i da javno objelodani podatke i postupanje”.

Mašković je pojasnio da ga obaveza čuvanja tajnih podataka obavezuje da ne iznosi komentar.

Bonus video: