MUP tvrdi da se neće miješati u operativni rad Uprave policije

Vlada usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta MUP/UP koji se u mnogim članovima direktno kosi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima

20504 pregleda 6 komentar(a)
Adžić, Foto: Boris Pejović
Adžić, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ne može biti riječi o direktnom ili indirektnom miješanju u operativni rad Uprave policije, jer je riječ o “poslovima nadzora, koji po prirodi nemaju represivni, već isključivo preventivni, savjetodavni i upozoravajući karakter”.

MUP u odgovoru “Vijestima” tvrdi da je novi koncept organizacije usvojen s “ciljem unapređenja rada policije i dostizanja evropskih standarda u radu UP”, ali nema jasnog pojašnjenja kako misle da podzakonskim aktom derogiraju Zakon o unutrašnjim poslovima, koji jasno propisuje da - policijska ovlašćenja imaju isključivo policijski službenici unutar sistema Uprave policije.

”Član 14 Zakona o unutrašnjim poslovima govori o granicama operativne nezavisnosti, te se ne može govoriti o bilo kakvom miješanju u rad, poslove ili nadležnosti policije. Shodno Zakonu o državnoj upravi ministar predstavlja ministarstvo, upravlja i rukovodi njegovim radom i odgovara za rad resora, te smatramo da nema sporenja u procjeni da se dio nadzornih ovlašćenja, u vezi s radom policije, da u nadležnost službenicima s prethodnim policijskim iskustvom, znanjima i iskustvima”, piše u odgovoru.

Vlada je juče usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta MUP - UP uprkos stavu i izdvojenom mišljenju potpredsjednika Raška Konjevića koji je naglasio da “policijska ovlašćenja mogu imati isključivo službenici policije, ali ne i MUP-a”.

”Iznenađen sam da ste u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a i Odjeljenju za antikorupciju predvidjeli da budu službenici koji imaju policijska zvanja i ovlašćenja. Ta zvanja je Zakon dao samo Odjeljenju za unutrašnju kontrolu tako da nigdje više u administraciji MUP-a to pravo niko nema. Zbog građana želim da pojasnim da policijsko ovlašćenje znači da to lice ima pravo da nosi pištolj, primijeni sredstva prinude. Ovo se prvi put dešava da, nakon reformi, odvajanja i podjele, posebno sa Zakonom koji je dobar, mi podzakonskim aktom želimo da damo policijska ovlašćenja mimo Zakona”, kazao je na sjednici Vlade Konjević.

Aktom, koji se u mnogim članovima direktno kosi s prošle godine usvojenim Zakonom o unutrašnjim poslovima, predviđeno je u MUP-u formiranje novog Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove i Odjeljenja za antikorupciju s preko 40 službenika u policijskom zvanju i policijskim ovlašćenjima.

Zakon o unutrašnjim poslovima u članu 196 predviđa da se policijski službenici mogu sistematizovati samo u Odjeljenju unutrašnje kontrole rada UP, a da se za sva druga namještenička i službenička radna mjesta u MUP-u primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Poslovi Odjeljenja za antikorupciju prepoznati su Zakonom o unutrašnjim poslovima, ali nigdje ne piše da te poslove obavljaju policijski službenici kao što je to precizno zakonski napisano za Odjeljenje unutrašnje kontrole.

Zakon je dozvolio policijskim službenicima u Odjeljenju unutrašnje kontrole da imaju sva ovlašćenja kao i policijski službenici u UP - da vode istrage, hapse, kontraobavještajni rad, ali i da koriste sredstva prinude...

Upućeni u istoriju i organizaciju MUP-a tvrde da se ovim Pravilnikom taj resor vraća na koncept iz 90-ih godina prošlog vijeka kada su službenici i MUP-a i policije - zakonski tretirani kao policijski službenici...

Ključno pitanje je, kako navode sagovornici, kome treba odred UP u srcu MUP-a, te da li su pozicije tokom pisanja Akta unaprijed smišljene za podobne kadrove.

MUP u odgovoru “Vijestima” navodi da je zakonskim izmjenama UP lani postala organizaciona jedinica ministarstva, te da se “ne može primjenjivati član 19 Zakona o državnoj upravi, koji propisuje da se upravni nadzor ministarstva može vršiti nad zakonitošću i cjelishodnošću rada organa uprave, a ne i organizacione jedinice”.

”Dakle, upravno-administrativni nadzor više nije moguć. Iz tog razloga se u Aktu o sistematizaciji ne vrše klasični poslovi upravnog nadzora, već samo nadzor Direktorata, te je u skladu s predlogom evropskih eksperata unijeta jedna potpuno nova dimenzija nadzora (koji nije upravno-administrativnog tipa), a to je nadzor i ocjena u kojoj mjeri odnosno stepenu uspješnosti policija štiti prava žrtava, zadržanih lica i lica lišenih slobode i u kojoj mjeri je rad policije u skladu s javnim interesom i usmjeren na jačanje integriteta u radu policije sprečava, kao i u kojoj mjeri otkriva kriminal, organizovani kriminal i korupciju. Potreba za uvođenjem ovih radnih mjesta javila se i iz potrebe da se određeni poslovi kontrole rada policije, koje po prirodi ne mogu vršiti službenici Unutrašnje kontrole, a za koje su potrebna određena policijska ovlašćenja, vrše službenici ovog Direktorata sa zvanjima, ali i posljedično i odgovornostima ovlašćenog službenika, ali i potrebe da se izađe iz ranijih okvira nadzora koji nijesu davali zadovoljavajuće rezultate”, piše u odgovoru.

Tokom rada na Zakonu o unutrašnjim poslovima, preporuka stranih eksperata je bila da se napravi jasna granica nadležnosti kako se ne bi narušila operativna nezavisnost Uprave policije.

MUP navodi da se pravni osnov za ovaj Akt nalazi u članu 2 Zakona o unutrašnjim poslovima.

”Koji normira da su unutrašnji poslovi i policijski poslovi i poslovi u neposrednoj vezi s policijskim poslovima, dok u sljedećem stavu piše da policijske poslove i s njima povezane poslove, kao i poslove koji se odnose na sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Ministarstvo vrši preko organizacione jedinice u čiji djelokrug spadaju ovi poslovi. Dakle, riječ je o dvije različite formulacije, koje, pored Zakona o državnoj upravi, daju osnov za vršenje nadzornih ovlašćenja ministra nad UP. Takođe, član 14 Zakona o unutrašnjim poslovima propisuje da ministar, u skladu s odredbama ovog zakona, može da zahtijeva posebne izvještaje u vezi s radom UP, uz poštovanje operativne nezavisnosti.”

Podzakonskim aktom u MUP-u će sada biti više policijskih službenika nego u većini odjeljenja bezbjednosti sitema Uprave policije.

MUP je dokumentom, pored ministra, državnih sekretara, predvidio službenička i namještenička radna mjesta za 6.659 izvršilaca.

Neće koristiti sredstva prinude prema kolegama

Na pitanje “Vjesti” koje poslove iz člana 18 i ovlašćenja iz člana 41 Zakona o unutrašnjim poslovima mogu ili će primjenjivati policijski službenici, koji su dokumentom MUP-a planirani da budu zapošljeni u MUP-u - stigao je odgovor da će “službenici nadzora primjenjivati samo ona policijska ovlašćenja koja su potrebna za vršenje nadzornih poslova, a svakako ne sredstva prinude prema policijskim službenicima!”

Zakonom je jasno precizirano da policijski služenici mogu da primjenjuju sva ovlašćenja u koja spadaju i sredstva prinude tokom obavljanja policijskog posla.

Aktom je, međutim, dozvoljeno da službenici budućeg Odsjeka za bezbjednosnu zaštitu objekta za smještaj lica koja traže međunarodnu zaštitu će imati mogućnost da primjenjuju potrebna policijska ovlašćenja pa i sredstva prinude, a da će za eventualnu primjenu i prekoračenja “odgovarati kao i službenici Odjeljenja unutrašnje kontrole i drugi policijski službenici Ministarstva”.

Bonus video: