SDT sumnjiči 12 Kavčana da su planirali ubistvo Jovana Vukotića

Uhapšen je zatvorski službenik Vladan Lučić, a krivičnom prijavom obuhvaćeni su odbjegli Radoje Zvicer i Milan Vujotić, Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji se nalazi u Istražnom pritvoru, ali i članovi kriminalne organizacije - Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Stefan Kraljević, Danilo Bakić, Radovan Vujović, Filip Knežević i Ratko Živković.

103274 pregleda 41 komentar(a)
Lučić nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, Foto: Boris Pejović
Lučić nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.07.2022. 17:59h

Zatvorski službenik Vladan Lučić uhapšen je zbog sumnje da je kao član kavačkog klana navodno učestvovao i imao ulogu u planiranju likvidacije vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Vijesti saznaju da je krivičnom prijavom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeno 12 osoba, zbog sumnje da su organizovali ili bili dio kriminalne grupe, koja je navodno planirala ubistvo Vukotića, dok se nalazio 2020. u ZIKS-u.

SDT grupu sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, od kojih se dva lica sumnjiče za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer i Podgoričanin Milan Vujotić, ali i Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji se nalazi u Istražnom pritvoru. Članovi kriminalne organizacije, kako vjeruje SDT, su i osumnjičeni - Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Stefan Kraljević, Danilo Bakić, Radovan Mujović, Filip Knežević i Ratko Živković.

Lučić se sumnjiči da je "kavčanima", navodno odavao podatke o kretanju i čuvanju Vukotića dok je bio u ZIKS-u.

Lučića je budvanska policija uhapsila, po nalogu SDT-a, u Lastvi Grbaljskoj gdje je bio smješten.

On je, kako je "Vijestima" rečeno, bio sezonski zaposlen kao obezbjeđenje na jednoj plaži.

Zbog ovog krivičnog djela, policija je pretresala nekoliko lokacija.

Iz Uprave policije kazali da su juče sproveli akciju "UIKS" i procesuirali Specijalnom državnom tužilaštvu 12 lica koja se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, od kojih se dva lica sumnjiče za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

"V.L, službenik UIKS-a, lišen je slobode, sedam osumnjičenih je trenutno nedostupno nadležnim organima, dok se četiri osumnjičena lica nalaze u UIKS-u na izdržavanju kazni zatvora zbog drugih krivičnih djela. Sumnja se da su R.Z. i M.V. tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju sa ciljem izvršenja najtežih krivičnih djela protiv života i tijela, a čiji članovi su postali ostala osumnjičena lica, te su u cilju realizacije kriminalnog plana R.Z. i M.V. podstrekavali druge članove kriminalne organizacije na izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela na štetu lica jedne suprotstavljene kriminalne organizacije.Sumnja se takođe, da je V.L, službenik UIKS-a za zadatak imao pružanje logističke podrške prilikom izvršenja krivičnog djela", navodi se u saopštenju UP.

I SDT je saopštilo da je po nalogu specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, Specijalno policijsko odjeljenje uhapsilo Lučića.

"Protiv njega, kao i protiv R.Z, M.V, D.K., S.K., D.B., F.K., R.Ž., koji su u bjekstvu u inostranstvu, i S.K., G.V., I.T. i R.M., koji su na izdržavanju kazne ili u pritvoru u Crnoj Gori, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a prijavljeni R.Z. i M.V. i krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Prijava je podnijeta jer postoje osnovi sumnje da je kriminalna organizacija stvorena tokom 2020.godine, sa ciljem lišenja života oštećnog J.V., koji je u tom periodu bio u pritvoru, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, upotrebom snajperske puške", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je "lice lišeno slobode i lica iz zatvora i pritvora su saslušani kao osumnjičeni od strane specijalnog tužioca, pri čemu je licu lišenom slobode određeno zadržavanje a predloženo je sudiji za istragu nadležnog suda da mu odredi pritvor".

Đurić prije šest godina umro od posljedica ranjavanja

Prije šest godina Kotoranin Dalibor Đurić (34) preminuo je od posljedica ranjavanja hicem iz snajperske puške u spuškom zatvoru.

On je pogođen, 22. septembra 2016. godine, dok je šetao zatvorskim krugom.

Jedini optuženi u tom slučaju su Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo, optuženih za saučesništvo u toj likvidaciji.

Pavićević i Trbo optuženi su da su bitno doprineli još neidentifikovanim osobama da na podmukao način i iz koristoljublja ubiju Đurića, u Poluotvorenom odeljenju tadašnjeg ZIKS-a.

Bonus video: