Istraga o postupanju policije u Nikšiću 13. jula: Komisija tvrdi da je palica radila po zakonu

Iz UP je "Vijestima" zvanično saopšteno da je Komisija okončala postupanje u ovom predmetu, ali iz te institucije poručuju da ne mogu govoriti šta je tim povodom zaključeno dok zapisnik i mišljenje ne pročešljaju direktor Zoran Brđanin i MUP-ovo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije

35307 pregleda 51 komentar(a)
Detalj sa protesta u Nikšiću, Foto: Stevo Vasiljević/Rojters
Detalj sa protesta u Nikšiću, Foto: Stevo Vasiljević/Rojters

Policija je 13. jula u Nikšiću postupila u skladu sa Zakonom, upotrijebila najmanja i najblaža sredstava prinude kako bi se spriječilo napad na policijske službenike i narušavanje javnog reda i mira.

To je dio mišljenja komisije koja je utvrđivala okolnosti pod kojima su službenici Uprave policije (UP) upotrijebili sredstva prinude u seriji incidenata tokom proslave Dana državnosti, saznaju “Vijesti”.

Listu je iz UP zvanično saopšteno da je Komisija okončala postupanje u tom predmetu, ali iz te institucije poručuju da ne mogu govoriti šta je tim povodom zaključeno dok zapisnik i mišljenje ne pročešljaju direktor Zoran Brđanin i MUP-ovo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije.

Deset građana i sedam povrijeđenih policajaca, epilog je incidenata na Dan državnosti.

”Zadatak policije je uspješno realizovan”: Iz Nikšića 13. jula
”Zadatak policije je uspješno realizovan”: Iz Nikšića 13. julafoto: Rojters/Stevo Vasiljević

Suzavci, gradski Trg prekriven dimom, sukobi građana i policije, slomljene flaše, stolice, neprimjereni stihovi, verbalni napadi na novinare...

Na gradskom Trgu slobode održao se prijavljeni skup Foruma slobodnih građana “Luča”... Drugo, neprijavljeno okupljanje, krenulo je sa Trga Šaka Petrovića, a u toj auto-koloni bili su i članovi pravoslavnog bratstva “Zavjetnici Tvrdoša”...

Oko 50 članova iz te grupe potom su pješke Manastirskom ulicom, uz pokliče Srbiji, Rusiji i Kosovu, došli u blizinu Trga slobode gdje se, nakon završenog skupa, nalazio manji broj građana, učesnika završene proslave Dana državnosti. Došlo je do prepirke, a zatim se krenule da lete flaše...

Policija je ranije napravila dva kordona sa zaštitnim ogradama između dvije grupe i spriječila direktan kontakt, mada su brojni javno govorili da su se prethodno namjerno sklonili u Manastirskoj ulici i propustili tu grupu...

Zatim je uslijedio sukob građana i policije...

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da se u zaključcima Komisije konstatuje da su policajci zapravo odbili napad na njih i spriječili kontakt dvije suprostavljene grupacije: “Što je bio i zadatak policije, koji je uspješno i realizovan”.

”Suština je da je do napada na policijske službenike i narušavanja javnog reda i mira došlo od strane kasnije okupljenih lica na Trgu Slobode, upravo jer nisu mogli da se fizički sukobe sa drugom grupom lica u Ulici manastirskoj pa su svoje nezadovoljstvo i napade usmjerili ka policiji”, rekao je on.

Dodaje da u Manastirskoj ulici nije izvršeno propuštanje grupe lica, već da su se isti, nakon auto vožnje, razilazili ulicama, pa i prošli tom ulicom, pokušavajući da to učine i na silu, uprkos izdatim upozorenjima i naređenjima policijskih starješina - da se zaustave i vrate nazad.

”Procjena je bila da ti policijski službenici, kojima je na toj lokaciji zadatak bio saobraćajno obezbjeđenje, ne upotrebljavaju sredstava prinude prema njima, jer se iza, prema planu, nalaze još dva bezbjednosna prstena i dva policijska kordona sa zaštitnim ogradama”, kazao je izvor “Vijesti”, citirajući djelove zaključaka Komisije.

On je takođe rekao da ni u jednom trenutku nije prekidan lanac komandovanja u Upravi policije.

”Niko van Uprave policije nije, niti je mogao biti uključen u realizaciju Plana obezbjeđenja... Policijski službenici postupali su isključivo po naređenjima rukovodilaca obezbjeđenja i odgovornih starješina... Dakle, angažovanje policijskih službenika bilo je u skladu sa Zakonom, poštujući sistem rukovođenja i komandovanja i načela na kojima počiva rda Uprave policije.”

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću odmah su formirali predmet i utvrđuju šta se sve događalo 13. jula...

”Tužilaštvo preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li su izvršena krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti i identifikaciji učinilaca”, piše u odgovoru “Vijestima” koje je 14. jula dostavila tužiteljka Vjera Mićunović.

Tužilaštvo još traži govor mržnje

Više državno tužilaštvo u Podgorici još utvrđuje da li ima elemenata da protiv nekoga pokrene krivični postupak zbog govora mržnje i izazivanja vjerske i nacionalne mržnje tokom incidenata u Nikšiću.

Neprimjereni stihovi, poput stihova “leleču Turci, kukaju bule”, orili su se tog dana ulicama grada...

”Obavještavam vas da su po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, od strane Uprave policije dostavljena na ocjenu prikupljena obavještenja, tako da će ovo tužilaštvo nakon svestrane analize svih prikupljenih podataka, te eventualno preduzimanja i drugih mjera i radnji za koje se ukaže potreba, donijeti odluku u predmetu”, navodi se u odgovoru Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Bonus video: