Novinari prijavili napad kod Cetinjskog manastira

V.J. se obratio novinarki riječima da bi trebala da se čuje i druga strana, kojom prilikom je prišao Čukić nazivajući ga provokatorom i govoreći da su poslati da dođu ispred manastira radi provokacija, na šta mu je S.Č. (64) uputio više uvrijedljih riječi, saopšteno iz UP

36692 pregleda 117 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Jelena Jovanović
Cetinjski manastir, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.08.2022. 20:09h

Novinar Pobjede i ekipa Gradske televizije prijavili su da su napadnuti danas ispred Cetinjskog manastira, javila je Pobjeda.

Novinar Pobjede Slobodan Čukić, novinarka Gradske Danica Janković i snimatelj Vladimir Bracanović su naveli da su ih verbalno napale dvije osobe, a da je policija spriječila fizički napad.

Novinari su tim povodom dali izjave u Centru bezbjednosti Cetinje, a Janković je podnijela i prijavu.

Iz Uprave policije (UP) je saopšteno da su službenici Uprave policije obavijestili nadležnog tužioca koji će se, kako su kazali, naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela.

"Naime, danas oko 12.30 časova novinarska ekipa Gradske televizije je radila anketu sa građanima ispred Cetinjskog manastira, kojom prilikom su prišli V.J. (69), J.P. (71) i S.Č. (64) svi sa Cetinja, koji su tu bili u prolazu. V.J. se obratio novinarki riječima da bi trebala da se čuje i druga strana, kojom prilikom je prišao S.Č. (58) iz Podgorice nazivajući ga provokatorom i govoreći da su poslati da dođu ispred manastira radi provokacija. S.Č. (64) je nakon toga uputio licu S.Č. (58) više uvrijedljih riječi, a dalji konflikt spriječili su službenici policije", navodi se u saopštenju UP.

Dodali su da je o svemu obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju.

Ispred Cetinjskog manastira je juče došlo do incidenta kada je jedna osoba okačila crnogorsku državnu zastavu na ogradu manastira, a monahinja je uklonila i nakon toga je navodno bacila na tlo, zbog čega je protiv nje podnijeta prijava da je narušila ugled Crne Gore.

Nadležni se nisu oglašavali o navodima da je osoba koja je okačila zastavu navodno prijetila sveštenicima, zbog čega su i prvobitno došli ispred Cetinjskog manastira.

Nakon što je obnarodovana informacija o incidentu kod Cetinjskog manastira, na koji je reagovao čak i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, uslijedilo je novo kačenje zastava pa je sada dvadesetak državnih i neo-zelenaških zastava na ogradi manastira.

Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da ta stranka osuđuje napad na novinare na Cetinju i iskazao podršku Pobjedi i Gradskoj.

Napad na novinarske ekipe Pobjede i Gradske TV odraz su tenzija koje su opasnost za čitavo crnogorsko društvo, ocjenjuju iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je pozvalo nadležne institucije da djeluju efikasno, kao i da reaguju na, kako kažu, govor mržnje i brutalne prijetnje koje su upućene građanskom aktivisti Ljubomiru Filipoviću.

“Civilni aktivisti i mediji su odavno mete radikalizovanih pojedinaca, što je i CGO osjetio. Neodgovorni političari koji zloupotrebljavaju identitetska pitanja i sa pozicija moći napadaju neistomišljenike su najčešći podstrekači ovih napada, a ujedno uživaju najveću zaštitu”, ističu iz CGO.

Solidarnost sa svima koji trpe nasilje tokom obavljanja svog posla ili povodom svojih slobodno izraženih stavova ne smije, smatraju u CGO, biti ograničena ničijim ideološkim ili političkim okvirom, “pod uslovom da u osnovi postoji zalaganje za demokratsko građansko društvo”.

Nevladina organizacija "35mm" osudila je verbalni i pokušaj fizičkog napada na urednika Feljtona i novinara Pobjede Boba Čukića, kao i na ekipu Gradske Televizije, tokom obavljanja radnog zadatka na Cetinju.

Istakli su da su zabrinuti zbog sve učestalijih napada na njihove kolege/nice i da očekuju od nadležnih organa da reaguju kako bi ih zaštitili od svih oblika nasilja, "primitivizma i neprimjerenog ponašanja, naročito tokom obavljanja radnog zadatka".

"Sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca spušteni su na najniži mogući nivo, zbog čega apelujemo na donosioce odluka da što prije novinarkama i novinarima u Crnoj Gori omoguće da svoj posao obavljaju bez straha da će zbog onog o čemu izvještavaju postati meta neistomišljenika, te biti spriječeni da obavljaju svoje radne zadatke. Nadležni organi moralo bi odlučno da reaguju kako bi počinioci ovog i prethodnih napada bili adekvatno sankcionisani, te tako pošalju poruku javnosti da neće proći nekažnjeno oni koji prijete, vrijeđaju, napadaju i ugrožavaju živote naših koleginica i kolega, te uništavaju imovinu medija", navodi se u njihovom saopštenju.

Bonus video: