Mujović ostao bez stana u Rastocima

Viši sud uvažio predlog SDT-a da privremeno blokira nekretninu Mujovića u Nikšiću jer je moguće da je stečena kriminalom. Stan od 69 kvadrata dio je trospratne zgrade u izgradnji, a vodi se na oca Radovana Mujovića

33119 pregleda 4 komentar(a)
Radovan Mujović nakon saslušanja u SDT-u (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Radovan Mujović nakon saslušanja u SDT-u (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Viši sud u Podgorici privremeno je oduzeo dvosoban stan u Nikšiću od Radovana Mujovića, zbog sumnje da je stečen kriminalom.

Ta odluka sudije Borisa Savića objavljena je u Službenom listu.

Mujović je, prema dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), član kriminalne organizacije Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana.

U Rješenju suda pojašnjava se da se dvosoban stan, u trospratnoj zgradi u nikšićkom naselju Rastoci, vodi na njegovog oca.

”Određuje se privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja nepokretnosti, uz zabilježbu zabrane u katastru nepokretnosti... KO Nikšić na katastaraskoj parceli broj 378/2 stambeni prostor u izgradnji PD 19, spratnost P3, površine 69 m2... jer postoji osnovana sumnja da je navedena imovina stečena kriminalnom djelatnošću”, piše u sudskim spisima.

Navodi se da će se rješenje dostaviti nadležnom organu za upravljanje državnom imovinom - Upravi za imovinu Podgorica, koja je dužna da se stara o izvršenju tog dokumenta.

Protiv tog rješenja može se uložiti žalba, objašnjavaju iz suda, ali ona ne zadržava izvršenje...

Privremena mjera obezbjeđenja može trajati najduže do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Ta privremena mjera ukinuće se po službenoj dužnosti ako u roku od dvije godine od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja optužnica ne stupi na pravnu snagu.

Od ubistava do zloupotrebe položaja

Iz SDT-a tvrde da je Zvicer organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za ubistva, planiranje ubistava, šverc droge, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja, ali i zloupotrebu službenog položaja...

U dokumentima tog tužilaštva, između ostalog piše, da su službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović i policajac Ljubo Milović, po Zivicerovom nalogu, pratili članove suprotstavljenog škaljarskog kriminalnog klana, previđenih za odstrel.

Lazovića, Radovana Pantovića, Milovića, Zvicera, Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36) i druge, SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

Lazović je uhapšen 18. jula, a dan kasnije pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i Pantoviću.

Ostali su u bjekstvu.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

“I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje organizator odredi da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije”, piše u spisima tužilaštva.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić u spisima konstatuje i da su Lazović i Milović prihvatili Zvicerovu naredbu da sami i s drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična djela krijumčarenje droge i oružja, a tajni agent i da zloupotrebljava službeni položaj...

Sinu donedavnog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića na teret se stavlja da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Predmet u kom je uhapšen ponovo je formiran početkom maja, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Četiri mjeseca ranije specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze na osnovu kojih je Lazović sada uhapšen, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Odluku da istraži vezu Lazovića s kavačkim kriminalnim klanom, Novović je donio nakon što je početkom maja portal Libertas objavio da su po podacima Europola sa Sky ECC aplikacije, on i Milović članovi kavačkog klana i da su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, ali i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Specijalni tužilac i njegov tim od tada su, gotovo danonoćno, analizirali više od 700.000 presretnutih poruka, razmijenjenih preko kriptovane SKY Ecc aplikacije. Na toj aplikaciji Lazović je navodno koristio nadimke Junior i Komandos, Milović Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita.

Te poruke tužioci su, navodno, potkrijepili i materijalnim dokazima da je kriminalna grupa, sastavljena od policajaca i ljudi s one strane zakona, skupa švercovala stotine kilograma kokaina, ali i da su činili druga krivična djela.

Prema tim transkriptima Lazović i Milović su, kao aktivni policajci, kavčanima i članovima njihovog klana optuženim za više monstruoznih ubistava, pružali zaštitu u Crnoj Gori.

Taj materijal crnogorskim istražiteljima Europol i francuski pravosudni organi dostavili su u julu i decembru 2021. godine.

Oduzeta imovina se može dati na korišćenje i bez naknade

Prema Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, upravljanje oduzetom​​ imovinskom koristi obuhvata:

1) izvršavanje privremenih mjera obezbjeđenja određenih u skladu s ovim zakonom, odnosno Zakonikom o krivičnom postupku;

2) izvršavanje odluka o privremenom oduzimanju pokretne​​ imovine i trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću;

3) izvršavanje odluka o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, predmeta krivičnog djela i predmeta privremeno oduzetih u krivičnom i prekršajnom postupku i​​ odluke o imovini datoj na ime jemstva;

4) procjenu vrijednosti oduzete imovinske koristi za potrebe upravljanja imovinskom koristi;

5) davanje u zakup oduzete imovinske koristi ili povjeravanje na upravljanje u skladu s ovim zakonom;

6) davanje oduzete imovinske koristi na korišćenje bez naknade;

7) čuvanje, skladištenje, prodaju i povraćaj oduzete imovinske koristi;

8) deponovanje oduzetih novčanih sredstava i sredstava​​ dobijenih od prodaje oduzete imovinske koristi u skladu sa zakonom;

9) uništavanje oduzete imovinske koristi u skladu sa zakonom;

10) vođenje evidencije o oduzetoj imovinskoj koristi i sudskim postupcima u kojima je oduzeta, kao i o privremenim mjerama obezbjeđenja...

Bonus video: