Postupcima Lekića na svadbi baviće se SDT

Iz Osnovnog tužilaštva u Pljevljima “Vijestima” su kazali da su predmet dostavili Sepcijalnom tužilaštvu kao stvarno nadležnom, s obzirom na to da je Lekić javni funkcioner

38084 pregleda 29 komentar(a)
Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja
Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima dostavilo je Specijalnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i odlučivanje spise predmeta koji je formiran povodom snimka i tvrdnji koji su objavljeni na društvenim mrežama i portalima da je izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić na jednoj svadbi u maju ove godine mladencima kao svadbeni poklon darivao stalno zaposlenje u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

Specijalnom tužilaštvu na dalje odlučivanje dostavljeni su takođe i spisi predmeta povodom objave NVO Centar za građansko obrazovanje da je Rudnik uglja neregistrovanom mediju, kao jednokratnu pomoć, uplatio iznos od 500 eura.

Iz Osnovnog tužilaštva u Pljevljima “Vijestima” su kazali da su predmet dostavili Sepcijalnom tužilaštvu kao stvarno nadležnom, s obzirom na to da je Lekić javni funkcioner.

”U odgovoru na pitanje obavještavamo vas da su spisi predmeta koji su formirani povodom snimka i tekstova objavljenih u medijima iz kojih proizilaze navodi da je svadbeni poklon izvršnog direktora AD Rudnika uglja Pljevlja M.L. na svadbi u Pljevljima, bilo stalno zaposlenje, kao i povodom objave nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje da je kompanija Rudnik uglja Pljevlja neregistrovanom mediju, kao jednokratnu pomoć, uplatila iznos od 500 eura, dostavljeni na dalji postupak i odlučivanje Specijalnom državnom tužilaštvu kao stvarno nadležnom, imajući u vidu da je M.L. javni funkcioner”, navodi se u odgovoru Osnovnog tužilaštva, kojeg potpisuje portparol i tužiteljka Nataša Bajčeta.

Da je predmet na dalje postupanje dostavljen Specijalnom tužilaštvu, Lekić je je saznao juče od novinara “Vijesti” koji ga je pozvao za izjavu. Taj postupak ODT-a Lekić je nazvao zamajavanjem javnosti, ne želeći da ga dodatno komentariše.

Dodao je samo da je sve što je imao o tome da kaže dao u izjavi policiji i da ga poslije toga više niko nije kontaktirao.

Ranije je Lekić “Vijestima” kazao da je spreman da “odgovori i odgovara” za sve svoje postupke.

”Bio bih srećan da su moji postupci najveći problem tužilaštvu Crne Gore”, rekao je tada Lekić.

On je kazao da nije na svadbi u Pljevljima, mladencima kao svadbeni poklon darivao stalno zaposlenje u toj pljevaljskoj kompaniji.

Na društvenim mrežama, početkom juna, pojavio se video na kome se čuje da pjevač na svadbi, u trenutku kada u salu ulazi Lekić, kaže “u ponedjeljak da dođe da potpiše rješenje za stalni odnos u Rudniku”.

Neki mediji su konstatovali da to znači da Lekić ugovor dijeli kao svadbeni poklon.

U saopštenju izdatom nakon objavljivanja snimka Lekić je kazao da ne postoji ni promil mogućnosti da se o radnim mjestima Rudniku raspravlja na svadbama,

”Zapošljavanje se odvija isključivo u skladu sa zakonskom regulativom, predviđenim procedurama i uvijek u interesu same kompanije”, naveo je Lekić u saopštenju

Lekić je rekao da priča o darivanju svadbenog poklona u vidu zaposlenja bila šala muzičara, koji je to izgovorio u trenutku kada je on ušao u salu.

”Za razliku od protagonista medijske hajke, niko na tom porodičnom veselju, a pogotovo ja, nije doživio izjavu muzičara kao ozbiljnu, a kamoli obavezujuću”, naveo je Lekić u saopštenju.

Nešto ranije, iz CGO je saopšteno da je Rudnik uglja portalu IN4S uplatio 500 eura jednokratne pomoći, 24 časa nakon upućene molbe portala, koju potpisuje Gojko Raičević.

Iz CGO su tada poručili da javna preduzeća ne smiju biti bankomat iz kojeg se finansiraju oni koji ne posluju po zakonima Crne Gore, dodajući da svako ima pravo na svoju uređivačku politiku u skladu sa zakonima, “koje IN4S ignoriše odbijajući da se registruje kao medij”.

Ta nevladina organizacija uputila je apel Ministarstvu kulture i medija da se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o medijima jasno propišu sankcije za svako finansiranje medija iz javnih fondova koji ne poštuju zakone države Crne Gore, ali i Kodeks novinara/ki Crne Gore.

Bonus video: