Mićunović i Vulević u istoj ekipi

Policija u tajnom dokumentu identifikovala kriminalne grupe i njihovu međusobnu povezanost

137029 pregleda 161 komentar(a)
Mićunović, Foto: Luka Zekovic
Mićunović, Foto: Luka Zekovic

Bezbjednosne službe utvrdile su da grupa Branislava Brana Mićunovića direktno sarađuje sa kriminalnim klanom Vuka Vulevića, a da taj Beranac svoje poslove dalje širi na još devet uticajnih kriminalaca iz Nikšića, Bara, Podgorice i Berana.

Utvrdili su i da Vulevićev klan - beranski, za svoje kriminalne poslove crpi ogromna finansijska sredstva od jednog biznismena sa Žabljaka.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, to piše u posljednjoj Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), usvojenoj u martu.

Prema istom izvoru, u tajnom dijelu tog dokumenta osim imena, ličnih podataka i fotografije Nikšićanina koji godinama slovi za najvažnijeg igrača u crnogorskom podzemlju, objašnjeni su i njegovi kontakti i saradnja sa klanom Beranca.

Vuk Vulević ispred Osnovnog suda u Podgorici
Vuk Vulević ispred Osnovnog suda u Podgoricifoto: Savo Prelević

Navodno, u prethodnom dokumentu Mićunović nije bio registrovan kao osoba za koju se interesovao bezbjednosni sektor.

SOCTA-u je izradio Međuresorski operatvni tim u kom su predstavnici organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Tužilaštva.

Taj tim evidentirao je kontakte i blisku saradnju Mićunovića sa Vulevićem, ali i sa koliko novca ih finansira žabljački biznismen, čije ime je takođe upisano u tajnim spisima.

Istražitelji su utvrdili koji je član tog klana zadužen za šverc narkotika, a ko od njih za krivična djela sa elementima nasilja. Nije, međutim, precizirano na kom polju sarađuju Mićunović i Vulević, tvrde izvori Vijesti.

Ime Branislava Mićunovića decenijama unazad pominje se u mafijaškim, bezbjednosnim i poslovnim krugovima.

On je 6. januara 2021. godine uhapšen u Budvi zbog ilegalnog držanja oružja, ali je nekih 48 sati nakon hapšenja, izašao iz policijskog pritvora, jer tužiteljka Jovanka Čizmović nije ni tražila određivanje pritvora.

Dovodi se u vezu sa brojnim poslovima u Crnoj Gori - od nekretnina, građevinskog sektora, prodaje fudbalera, do igara na sreću.

Još 1983. godine dovodili su ga u vezu sa ubistvom Stjepana Đurekovića u Njemačkoj, koje pripisuju pripadnicima jugoslovenske tajne policije.

Mićunović je godinama bio na optužnici italijanskog tužitelja Đuzepe Šelzija, zbog šverca cigareta devedesetih godina.

Taj Nikšićanin sredinom 80-tih godina prošlog vijeka družio se sa žestokim momcima koji su povezivani sa Službom državne bezbjednosti bivše SFRJ, među kojima su bili Vlasta Petrović, Đorđe Giška Božović, Ljubomir Zemunac Magaš, Darko Ašanin, Željko Arkan Ražnatović, Ratko Đokić, Dragan Joksović Jokso, Vojislav Raičević zvani Vojo Amerikanac...

Mićunović je pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo dvadesetogodišnjeg Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića u jesen 2000. godine.

Kovačević je teško ranjen u noći između 6. i 7. oktobra te godine, nakon oružanog obračuna u kazinu hotela “Podgorica” u kojem je na mjestu usmrćen Cetinjanin Petko Pešukić.

Iz kazina je ranjeni Kovačević prevezen do Kliničkog centra, a ubica je, dok su ga iznosili iz kola, prišao i naočigled medicinskog osoblja u njega ispalio hitac.

Mićunović je optužen da je ispalio hice na ulazu u Urgentni blok, ali je novembra 2007. pravosnažno oslobođen.

Njegov dugogodišnji prijatelj, a navodno i tjelohranitelj, Sava Vujović je tada optužen da je pomogao počiniocu nakon krivičnog djela. I on je pravosnažno oslobođen optužbi.

Beranski klan

Iako godinama važi za opasnog momka sa crnogorskog asfalta, Vulević zvanično nije osuđivan za teška krivična djela.

Zbog obračuna u Švajcarskoj bio je u pritvoru od 7. avgusta 2009. do 28. decembra iste godine i u periodu od 11. juna 2010. do 29. juna 2012. godine. Usljed nedostatka dokaza pravosnažno je oslobođen optužbi, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

Njemu i Zlatku Ajkoviću na teret se stavljalo da su kao saizvršioci 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovtca.

Kadrić je pogođen i preminuo je, a ostali su povrijeđeni.

Operativci tajne i javne policije evidentirali su i ko je sve u klanu Beranca, ali i sa kim je njegova krimi-ekipa u sukobu. Precizirano je i za šta je ko iz tog klana zadužen, ali i da Vulević, osim sa Mićunovićem, sarađuje sa Vuksanom Cemovićem, braćom Jugoslavom i Vjekoslavom Lambulićem (Vjeko Lamblo).

Pripadnici tima koji je prikupljao informacije za taj dokument, došli su do dokaza da Vulević održava komunikaciju sa pritvorenicima Ljubom Bigovićem i Milanom Čilom Šćekićem, ali i da usko sarađuje sa Nikšićaninom Rajkom Baćovićem i Vukom Božovićem.

Operativci su utvrdili da Vulević i njegova ekipa sarađuju i sa Berancima Željkom Golubovićem, Draškom Vukovićem.

Mediji su ranije objavili da je Golubović u bliskim rodbinskim vezama sa Pljevljacima Darkom i Duškom Šarić, a Vuković je svojevremeno bio dio ekipe narko-bosa iz Pljevalja. Vukovića je 2007. godine “otela” grupa naoružanih i maskiranih muškaraca u momentu dok je sa saslušanja prebacivan u zatvor Frederiksund u Kopenhagenu. Bio je svjedok saradnik protiv Šarića, u postupu “Balkanski ratnik”.

Za dio kriminalne grupe Vuka Vulevića upisano je da ih sumnjiče za dvostruko ubistvo na Veruši - Nemanje Prelevića i Danila Pekovića.

Bonus video: