Mijović pisao ambasadorima: Očekujemo podršku institucijama u procesuiranju optužbi za korupciju na visokom nivou

"Očekujemo da vidimo 'evropsku pravdu' na djelu i u našoj zemlji", naveo je Mijović

7670 pregleda 5 komentar(a)
Mijović, Foto: URA
Mijović, Foto: URA

Građani Crne Gore očekuju da će Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i njihovi ambasadori, nastaviti da podržavaju i podstiču institucije u našoj zemlji da brzo reaguju i procesuiraju ozbiljne optužbe za korupciju na visokom nivou, jer bi to bilo učinjeno u njihovim zemljama, kazao je Dejan Mijović, političar, građanski aktivista i bivši dugogodišnji menadžer/savjetnik na reformskim projektima EU, SAD i UK u našoj državi.

Mijović je uputio dopis Delegaciji EU, kao i diplomatskim predstavništvima SAD, UK, Njemačke i Francuske u Crnoj Gori, nakon što je odbrana Duška Kneževića saopštila da su Agenciji za sprečavanje korupcije dostavili dokumentaciju koja, kako navode, potvrđuje da je Knežević u ime „Atlas grupe“ platio boravak Milu Đukanoviću, u to vrijeme predsjedniku Vlade, i Branimiru Gvozdenoviću u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Francuskoj.

"Svi smo bili svjesni ovih ozbiljnih optužbi, ali advokati su sada predstavili dobro dokumentovane materijalne dokaze, inkriminišući dva vodeća crnogorska političara za korupciju na visokom nivou. Kao što svi dobro znate, u EU i drugim zapadnim demokratijama, ovi političari bi odmah ponudili ostavke ili bi bili prinuđeni da to učine, pored toga što bi bili krivično gonjeni i sankcionisai za tako sramno i nezakonito ponašanje.

"Nakon stotina miliona eura koje su građani EU, SAD i Velike Britanije uložili u promociju vladavine prava u Crnoj Gori, mi (javnost) svi sada očekujemo da vidimo istu 'evropsku pravdu' na djelu i u našoj zemlji. Nepotrebno je naglašavati da takođe očekujemo da će EU, SAD, UK, i vi kao njihovi stalni ambasadori, nastaviti da podržavate i javno podstičete naše institucije da brzo reaguju i procesuiraju ove ozbiljne optužbe, jer bi to bilo učinjeno u vašim zemljama", naveo je Mijović u obraćanju diplomatama.

Bonus video: