Nema dokaza da je Leković demolirao kancelariju

Uprkos tome što je na jednoj od fotografija zabilježeno i prisustvo ženske osobe u službenoj uniformi na zelenoj površini pored izbačenog inventara neposredno nakon incidenta, a za koju Opština Tivat tvrdi da je službenica Komunalne innpekcije J.V., ona je pred tužiocem negirala da je na fotografiji”

13545 pregleda 33 komentar(a)
Prvostepeno oslobođen od optužbe: Novak Leković, Foto: Demokrate
Prvostepeno oslobođen od optužbe: Novak Leković, Foto: Demokrate

Osnovni sud u Kotoru oslobodio je bivšeg načelnika Komunalne policije Opštine Tivat Novaka Lekovića (DPS) optužbe da je počinio krivično djelo - uništenje i oštećenje tuđe stvari, koje se dogodilo izbacivanjem kroz prozor inventara iz službene kancelarije Lekovića u staroj zgradi Opštine Tivat, 5. novembra 2020. godine.

Sutkinja Danijela Samardžić takvu je presudu donijela još 11. aprila, ali je ona tek nedavno dostavljena Opštini Tivat kao oštećenoj.

Lokalna uprava Tivta će se, kao je “Vijestima” potvrđeno iz administracije gradonačelnika Željka Komnenovića, na tu presudu žaliti Višem sudu u Podgorici.

Nakon sprovođenja dokaznog postupka i saslušanja okrivljenog Lekovića kojeg je po službenoj dužnosti gonilo Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, kao i više svjedoka, sutkinja Samardžić je našla da nema dovoljno dokaza da je Leković počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

”Sud nalazi da tokom postupka nije nesumnjivo utvrđeno da je okrivljeni Leković izvršio krivično djelo ‘uništenje i oštećenje tuđe stvari’ iz čl 253 stav 1 Krivičnog zakonika CG na način kako je to predstavljeno optužnim aktom, pa je u sumnji o postojanju svih činjenica koje čine obilježje krivičnog djela, shodno članu 3 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku odlučio na način kako je to povoljnije za okrivljenog i istog shodno članu 373 stav 1 tačka 2 Zakonika o krivičnom postupku, oslobodilo od optužbe”, piše pored ostaloga u obrazloženju presude, uz napomenu da “iako nakon cjelokupnog dokaznog postupka koji je zakonito sproveden, preostane samo sumnja u prilog postojanja krivice, mora se primijeniti rezonovanje in dubio pro reo”.

Prema tvrdnjama rukovodstva Opštine Tivat, Novak Leković je 5. novembra 2020. godine, oko 15 časova, nakon što je prethodno razgovarao sa gradonačelnikom Komnenovićem o svom novom statusu u opštinskoj administraciji Tivta, došao u svoju kancelariju u staroj zgradi Opštine i dobio izliv bijesa u kome je, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti Tivta, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar.

Navodno, on je kroz prozor kancelarije na zelenu površinu pred starom zgradom Opštine pored ostaloga, izbacio kućište i monitor službenog kompjutera, kancelarijsku stolicu i još neke manje predmete i pritom je otjerao jednu od koleginica iz Komunalne inspekcije koja je pokušavala da ga smiri.

Nakon što je, tvrde iz lokalne vlasti, demolirao kancelariju, Leković ju je demonstrativno napustio, sjeo u službeni automobil “dacia sandero stepway” (TV CG 106) i pod uključenom rotacijom, velikom se brzinom vozio po gradu.

Njegovom ispadu, kako tvrde iz rukovodstva Opštine, prisustvovalo je više ljudi, između ostaloga i pripadnik privatne sekjuriti firme koju je Opština Tivat angažovala da obezbjeđuje staru zgradu lokalne uprave.

Radnik obezbjeđenja međutim, nije reagovao i spriječio uništavanja opštinske imovine, niti je Lekovićev ispad prijavio policiji.

Saznavši za incident, rukovodstvo Opštine Tivat, u kojoj je inače na izborima 30. avgusta 2020. od koalicije DPS-SD-HGI, vlast preuzela koalicija tri građanske liste NP-BF-GB, podnijelo je prijavu Odjeljenju bezbjednosti Tivat i zatražilo zvanično izjašnjenje od vlasnika sekjuriti firme koja je angažovana da obezbjeđuje opštinske nekretnine i imovinu.

Policija je pokrenula istragu i saslušala radnika obezbjeđenja i Lekovića, koji je negirao da je demolirao kancelariju i istakao da o tome ništa ne zna.

Dan nakon incidenta, otvorio je bolovanje i više nije dolazio na posao, a u međuvremenu je stupanjem na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu rada službi Opštine Tivat, i smijenjen sa mjesta načelnika Komunalne policije.

Leković je i na suđenju pred Osnovnim sudom u Kotoru ostao pri tvrdnji da nije učinio djelo koje mu se stavlja na teret, iako se tokom istrage i suđenja ispostavilo da je jedini imao ključ od te kancelarije i iako su foto dokazi koje je Opština Tivat dostavila policiji - jasno pokazali da je izbačeni službeni inventar na zelenu površinu pored zgrade dospio upravo iz njegove kancelarije.

Iako je radnik obezbjeđenja potvrdio da je u kritično doba čuo buku koja je dopirala iz tog pravca, Osnovni sud nije našao dovoljno dokaza da van svake sumnje, da utvrdi da je inventar iz kancelarije izbacio i oštetio upravo bivši načelnik Komunalne policije Tivta.

Uprkos tome što je na jednoj od fotografija zabilježeno i prisustvo ženske osobe u službenoj uniformi na zelenoj površini pored izbačenog inventara neposredno nakon incidenta, a za koju Opština Tivat tvrdi da je službenica Komunalne innpekcije J.V., ona je pred tužiocem negirala da je na fotografiji.

Saopštila je da navodno nije vidjela ko je akter incidenta, iako je, dok je na ulici čekala prevoz do kuće, “primijetila neke stvari u dvorištu (zgrade stare Opštine prim.aut)... ali nije pretjerano ni obraćala pažnju”.

Niko od saslušanih svjedoka nije mogao potvrditi da je upravio Leković demolitrao sopstvenu kancelariju i iz nje izbacivao inventar kroz prozor, iako je nesumnjivio utvrđeno da se nalazio u zgradi stare Opštine u vrijeme kada se incident dogodio.

Ko je očistio dosije?

Zanimljivo je da i u oslobađajućoj presudi sutkinja Samardžič navodi da je uvidom u registar kaznenih evidencija Ministarstva pravde konstatovano da “okrivljeni Leković nije ranije osuđivan”.

On je, međutim, pravosnažno osuđen ne jednom, već tri puta: u dvije presude hercegnovskog suda iz 1996. godine, odnosno u presudi Višeg suda u Bijelom Polju iz 2011.

Osnovni sud Herceg Novi je 2019. nakon što je donio rješenje o rehabilitaciji Lekovića, naložio da mu se te tri krivične osude izbrišu iz kaznene evidencije.

Međutim, Viši sud u Podgorici, postupajuči po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom, 28. decembra 2020. ukinuo je to rješenje - konstatujući da je ono nezakonito i da je donešeno uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Stoga se sada nameće pitanje kako je i pored toga, Leković uspio da “očisti” svoj kriminalni dosije kod Ministarstva pravde.

Leković je krajem 2019. za vrijeme prethodne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu doveden za načelnika Komunalne policije, iz Herceg Novog, gdje je prethodno godinama radio u MUP-u kao policijski inspektor.

Leković je sa te pozicije 2017. tokom kampanje za lokalne izbore u Novom, ušao u sukob sa Demokratama koje su ga optužile da je kao službenik policije, “protivpravno uticao na volju birača i izvršavao prljave zadatke po nalogu šefa Izbornog štaba DPS Herceg Novi Petra Ivanovića”.

Demokrate su u maju 2017. objavile i snimak na kome se vidi rasprava Lekovića sa liderom te partije Aleksom Bečićem i funkcionerima Demokrata Borisom Bogdanovićem i Danilom Šaranovićem.

Leković se u jeku kampanje za lokalne izbore u tom gradu, džipom tivatskih tablica, vozio Herceg Novim - na svom vozilu je sa prednje strane i na registarskim tablicama imao oblijepljene postere DPS i SD, a na zadnjem staklu poster koji, kako je tada saopšteno iz Demokrata, “u vrlo negativan kontekst stavlja funkcionere te partije”.

Zbog toga su Demokrate tada protiv Lekovića podnijele krivičnu prijavu za protivpravni uticaj na volju birača, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Leković se ranije dovodio u vezu i sa prekomjernom upotrebom policijske sile nad navijačima FK Zabjelo, na utakmici Arsenal-Zabjelo.

Bonus video: