Ispitivanje zakonitosti optužnice za ubistvo Stanišića, Đukanović: Strane službe su prisluškivale privatne razgovore

"Urušen je suverenitet i privatnost građana Crne Gore", rekao je advokat Dragoljub Đukanović

9559 pregleda 2 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Ročište na kojem se ispitivala zakonitost i opravdanost podignute optužnice za ubistvo Nikole Stanišića održano je danas je u Višem sudu u Podgorici.

Ranije je sud vratio je optužnicu protiv okrivljenih Slobodana Kašćelana i još 13 osoba, optuženi za ubistvo Stanišića, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na dopunu istrage.

Ročište za kontrolu optužnice koju je SDT podiglo protiv Kašćelana i još 13 okrivljenih, zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva Nikole Stanišića na podmukao način, te krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljnog držanja oružja i ekplozivnih materija, održano je početkom februara.

"Nisam kriv i nemam krivice. Ovo je čista izmišljotina", izjavio je na tom na ročištu okrivljeni Kašćelan.

Advokati odbrane ostali su kod ranijih izjava da i novu optužnicu treba vratiti ponovo na dopunu istrage ili obustaviti postupak.

"Sudovi širom Evrope i organi su zamrznuli postupke, zbog načina na koji je SKY komunikacija nabavljena. Nejasno je kako se do nje došlo, šta je presretnuto a šta izuzeto. To se sa sigurnošću ne može utvrditi. Naredba koja nam je dostavljena ne predstavlja ništa osim međunarodnu komunikaciju. Kako i u kojoj formi je komunikacija dostavljena našoj državi najbolje sugeriše dopis tužilaštva u kojem traži da mu se pomenuti materijal ponovo dostavi ali tako da može da se koristi pred sudom", rekao je advokat Dragoljub Đukanović.

Dodao je da se po ovom pitanju izjasnio Ustavni sud Crne Gore.

Naveo je da je povrijeđen član zakona o mjerama tajnog nadzora.

"Urušen je suverenitet i privatnost građana Crne Gore. Strane službe su prisluškivale privatne razgovore. Odlukom Ustavnog suda zabranjeno je vršenje mjera tajnog nadzora na neodređen broj lica bez pravnog osnova", naveo je advokat.

Advokat Stefan Jovanović je dodao da se nova optužnica i dalje zasniva na operativnim podacima koji ne mogu biti dokaz.

"O tome govori i ranija odluka sudije za istragu Miroslava Bašovića o neodređivanju pritvora. Poslije je ta odluka preinačena", kazao je on.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao da je optužnica nezakonita iz više razloga.

"Nedostaje obdukcijski zapisnik, nema potvrde o smrti. Kao jedini dokaz imamo SKY koji je nezakonit. Podaci predstavljaju samo procesnu saradnju i bili su pod šiframa, ne smiju se koristiti u sudskim postupcima. Ovi podaci su doveli do toga da se u javnosti Crne Gore odvija prava španska sapunica. Sud u Crnoj Gori se našao pred rafalnom paljbom da se ova optužnica potvrdi", istakao je advokat Vuksanović.

Kako su mediji objavili krajem aprila 2021. godine, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeni su Kašćelan (58), njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima.

Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupe koju su navodno formirali Kotorani Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer (39), Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić (39), krivi za ubistvo Podgoričanina i još jedan pokušaj ubistva.

Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu - Zvicera, Živkovića, Vujotića, Srđe Juriševića (39) koji je takođe Kašćelanov tjelohranitelj, Kotorana Dragana Kneževića (40) i Milana Kneževića (39), Podgoričanina Aleksandra Dragićevića (35) i Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Bonus video: