Vještače je li vjetar sa Možure utajio porez

U Specijalnom državnom tužilaštvu izviđaj u dva predmeta u kojima se ispituje ima li nezakonitosti oko izgradnje i kuporodaje vjetroparka na brdu između Ulcinja i Bara

25268 pregleda 4 komentar(a)
Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, Foto: gpv.me Saša Matić
Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, Foto: gpv.me Saša Matić

Da li su vjetrenjače na brdu Možura možda duvale na štetu crnogorskog budžeta znaće se kada vještaci ekonomsko-finansijske struke okončaju analizu dokumentacije firme "Možura wind park" u poslu sa kompanijom "Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC".

Vještaci, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, utvrđuju da li je moguće bilo utaje poreza i doprinosa tokom poslovanja između "Možura Wind Parka" i "Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC", koje je bilo izvođač radova na vjetroelektrani na brdu između Bara i Ulcinja.

"U Osnovnom državnom tužilaštvu formiran je krivični predmet na osnovu dopisa i dostavljenih spisa Specijalnog državnog tužilaštva vezanih za poslove "Možura wind parka", a radi ocjene postojanja elemenata krivičnog djela utaje poreza i doprinosa. Predmet je u fazi izviđaja. Određeno je vještačenje od strane vještaka odgovarajuće struke", piše u odgovoru rukovodioca ODT-a Podgorica Duška Milanovića.

SDT je krajem prošle godine dostavilo spise predmeta ODT-u Podgorica kako bi se ispitalo da li su utajeni porezi i doprinosi u poslovima dvije firme tokom 2017. godine kada je "Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC" ispostavilo fakture za izvršene radove i usluge prema firmi "Možura Wind Parku".

Specijalni tužioci su analizom podataka i dokumentacije prikupljenih u izviđaju u aferi Možura došli do osnova sumnje da je u poslovnom odnosu dvije kompanije moguće izvršeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz čl. 264 Krivičnog zakonika, zbog čega su spise predmeta ustupili na dalji postupak i odluku ODT-u Podgorica.

Prema dostupnim podacima osnivač "Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC" je malteška kompanija "SEP Engineering Malta CO. Ltd", čiji je direktor Jian Zhang, a ovlašćeni zastupnici su Jiao Wu i Dai Huriong.

Dva predmeta u SDT-u

U Specijalnom državnom tužilaštvu u toku su dva izviđaja oko poslova u toku izgradnje vjetroelektrane Možura, a predmete duže specijalne tužiteljke Marija Raspopović i Sanja Jovićević.

SDT godinama ispituje da li je izvršni menadžer firme "Adriatic capital advisory" Marko Vujović preplatio ili možda i dva puta naplatio konsultantske usluge firmi "Možura wind park".

SDT provjerava da li su konsultantske usluge (dobijanje raznih dozvola i eleborata) uopšte urađene za "Možura wind park" i da li je taj posao bio vrijedan 1.400.725 eura koliko piše u poslovnoj dokumentaciji.

U tom odvojenom krivičnom predmetu dokumentacija je još prošle godine data sudskom vještaku ekonomsko-finansijske struke, ali nema podataka da li je stigao nalaz.

U tom predmetu uzete su izjave od odgovornih osoba u "Možura Wind parku", koji su tvrdili da su na mjesečnom nivou plaćali po 40.000 eura firmi "Adriatic capital advisory", te da tu nema ništa sporno.

Iz SDT-a ne odgovaraju (Ilustracija)
Iz SDT-a ne odgovaraju (Ilustracija)foto: Boris Pejović

Tokom izviđaja provjeravano je i ko su bili nalogodavaci koji su, po osnovu konsultantskih usluga, vršili uplate u korist računa "Adriatic capital advisory" i ko je trošio novac i na koji način.

Vlasnik firme "Adriatic capital advisory" krije se iza ofšor firme sa Sejšela - "Spartans Global Holding INC".

Braća Marko i Bojan Vujović rođaci su Branimira Gvozdenovića, koji je tokom 2012. godine kao ministar održivog razvoja i turizma izdao ključne dozvole nakon čega je pokrenuta gradnja vjetroelektrane na brdu između Bara i Ulcinja...

Imena Vujovića nalaze se u brojnim dokumentima tokom kupoprodajne kombinatorike vjetroelektrane.

Bojan Vujović je, prema dokumentima iz istrage na Malti, bio punomoćnik firme "Cifidex Limited" i on je potpisao ugovor o prodaji firme "Možura Wind Park" kompaniji "Enemalta".

Posao oko kupoprodaje vjetroelektrane "Možura" na Malti ocijenjen je navodno kao korupcionaški, jer se vjeruje da je preko firme "Cifidex Limited" i drugih povezanih transakcija iz 2015. godine i kasnije, koje su dijelom obavljene i preko Crne Gore, došlo do korupcije više tamošnjih visokih funkcionera.

Vujović je ranije saopštio da je u tom poslu bio samo advokat, koji je pružao pravno-tehničku podršku u projektu.

Pet godina izviđaju

Specijalno državno tužilaštvo je 19. oktobra 2017. godine formiralo predmet u vezi sa gradnjom vjetroelektrana (VE) na Možuri, nakon što je u medijima objavljeno da su Budvanin Vladimir Popović i državljanin Španije Karlas Kol Palou tužili kompaniju "Fersa Energia Renovables" i nekoliko kompanija iz BWP grupe, jer im nijesu isplatili proviziju za ugovoreni posao sa Vladom oko izgradnje VE.

Popović i Palou su u tom postupku tvrdili da su prevareni i ukazivali na korupciju visokih državnih funkcionera.

Vlada Crne Gore u dva saziva – prvo 28. decembra 2015. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a potom i 28. novembra 2016. godine, kada je na njenom čelu bio Duško Marković, usvojila dva izvještaja u kojima je krila da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšela "Cifidex limited", pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik projekta "Možura".

Radi se o kompaniji koja je u fokusu međunarodne istrage ubijene malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je ubijena u bombaškom napadu 16. oktobra 2017. godine, a za čiju smrt su optuženi tamošnji biznismen i vlasnik kompanije "17 black" Jorgen Feneka i još dvojica za koje se vjeruje da su plaćeni za zločin.

Galicija je istraživala da li su najviši zvaničnici Malte sa povezanim licima bili umiješani u korupcionašku šemu tokom kupovine i izgradnje "Možura wind parka".

Međunarodno istraživanje otkrilo je transakcije podgoričke firme Đukanovićevog prijatelja i poslovnog saradnika – biznismena Tomislava Čelebića sa kompanijom "Cifidex limited", koja je dobila novac od kompanije iz Dubaija "17 Black", čiji je vlasnik glavnoosumnjičeni za ubistvo novinarke.

Sin ubijene novinarke, Metju Karuana Galicija ranije je za "Vijesti" ispričao da je tadašnji crnogorski premijer - Milo Đukanović bio ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj "Možura", ali i da je istraživala njegove veze sa bivšim premijerom Malte Džozefom Muskatom i vladajućom elitom u Azerbejdžanu.

Nema odgovora hoće li opet preispitati odluku SDT-a

Specijalno državno tužilaštvo nije odgovorilo "Vijestima" da su ponovo otvorili izviđaj u predmetu Možura, jer je krajem prošle godine tim tužilaca donio odluku da odbace krivičnu prijavu protiv dvojice direktora "Možura wind parka" - Kevina Chircopa i Jianchao Lia, kao i direktora "Spice Ronghe International limited" Rajka Stanišića i ovlašćenog zastupnika Yizhou Guia.

SDT, u vrijeme dok je rukovodio Milivoje Katnić, odbacilo je krivičnu prijavu na osnovu koje je ispitivano da li je firmi "Možura wind park" zakonito odbijeno gotovo sedam miliona eura ulaznog PDV-a.

Pravo na odbitak ulaznog PDV-a, u iznosu od 6.942.447,87 eura, pravilno je iskazan po osnovu nabavke opreme u poslu firme "Možura wind parka" i "Spice Ronghe International limited", čija je ukupna vrijednost bila preko 40 miliona. Zbog toga je SDT odbacilo krivične prijave protiv ovlašćenih osoba zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Iz SDT-a nijesu odgovorili da li su ikada, putem međunarodne pravne pomoći, od pravosudnih organa Malte, Španije, Azerbejdžana ponovo tražili dokumentaciju o tom poslu.

Nijesu odgovorili ni da li na bilo koji način, samostalno, ili po zamolnici nadležnih organa Malte, učestvuju u rasvjetljavanju ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije.

Bonus video: