„Svemoćna žena” danas u sudnici

Podgoričanka optužena za krivično djelo prevara u produženom trajanju

15239 pregleda 1 komentar(a)
Osnovni sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Osnovni sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Slađana Velimirović, optužena za krivično djelo prevara u produženom trajanju, danas bi trebalo da se nađe u sudnici Osnovnog suda u Podgorici, pred sudijom Goranom Đukovićem koji je zakazao početak suđenja.

Taj sud ranije je potvrdio optužnicu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje tereti Velimirović za krivično djelo prevare u produženom trajanju, počinjenom na štetu troje ljudi iz Podgorice i jednog Baranina, a u izviđaju je predmet formiran po prijavama još dvoje Podgoričana.

Terete je da je prevarila P.M, N.V. i O.I. iz Podgorice i R.A. iz Bara.

Rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović, kazao je za Vijesti da je glavni pretres zakazan za 13. septembar.

”Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, po prijavama oštećenih D. V. i M.P., formiralo je krivični predmet protiv okrivljene S.V, zbog krivičnog djela prevara. Izviđaj je još u toku”, objasnio je Milanović.

Velimirovićeva izdržava zatvorsku kaznu zbog drugog slučaja.

Vijesti su ranije objavile da je ta Podgoričanka, dok je, zbog prevare, izdržavala kaznu rada u javnom interesu, navodno prevarila još nekoliko osoba.

Novinarka Vijesti razgovarala je s njih sedmoro, koji tvrde da ih je ta tridesetosmogodišnjakinja prevarila za ogromne sume novca - neke za desetine, a neke za stotine hiljada eura. U ime oštećenih - D.Vl, B.P, M.K, Lj.V, B.V, D.Vu. i A.R. advokatica Marijana Kapriš protiv Velimirovićeve podnijela je krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iskustvo prevarenih je, kažu, slično - predstavljala im se kao prodavac nekretnina, računovođa, broker, saradnica šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ambasada u Crnoj Gori, svemoćna žena koja “u Vladu i sva ministarstva ulazi kad hoće” i “može da završi sve”...

Priču je potkrepljivala dokumentima o ulaganju, ugovorima, bankarskim garancijama, pozivnim pismima i kopijama pasoša diplomata i navodnih biznismena iz UAE.

Od žrtava je novac izvlačila i lažnim rješenjima za dug na porez za nepostojeće nekretnine, u čiju kupovinu su navodno ulagali.

Na dokumentima, ugovorima, prevodima garancija... potpisi su i pečati notarke I.K, bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, Jasima Mohameda Rafea, jedne ambasadorke.

Velimirovićeva je, prema sudskim spisima, u podgoričkom Osnovnom sudu osuđivana više puta - zbog falisifikovanja isprava.

U maju 2017. godine, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, pravosnažno joj je, u Osnovnom sudu u Podgorici, izrečena kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci, uslovno na godinu. Dvadesetak dana kasnije, zbog istog tog krivičnog djela, ali u produženom trajanju, isti sud potvrdio je još jednu presudu - četiri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine. Velimirovićevoj je, sedam dana kasnije, u istom sudu, potvrđena još jedna presuda zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave - tom odlukom kažnjena je sa 240 sati rada u javnom interesu.

Zbog istog krivičnog djela u februaru naredne godine kaznili su je da radi 360 sati u javnom interesu. Već 28. marta 2018. godine postala je pravosnažna presuda kojom joj je, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, određena zatvorska kazna od tri mjeseca. Par mjeseci kasnije - 29. oktobra 2018. godine, potvrđena joj je zatvorska kazna od šest mjeseci. I tada je osuđena zbog falsifikovanja isprave.

U junu 2020. godine prvostepeno je osuđena na 10 mjeseci zatvora, zbog optužbi da je na prevaran način, dovodeći u zabludu oštećenu Đ. I. od te Podgoričanke uzela 61.583,37 eura.

”Na način što se oštećenoj Đ. I. lažno predstavila kao glavni revizor u privrednom društvu “C. I.” iz Podgorice, za koje privredno društvo je znala da nije registrovano u Crnoj Gori i da kao takvo ne postoji, te joj je lažno ponudila zaposlenje u tom privrednom društvu, nudeći joj radno mjesto finansijskog menadžera za to privredno društvo sa mjestom rada u Tivtu, da bi nakon što je oštećena prihvatila ponudu, istoj lažno predstavila da u cilju ostvarivanja profita trgovinom akcijama navedenog društva investira u kupovinu istih i da u tu svrhu izvrši uplatu novca putem pošte, te takvim lažnim prikazivanjem činjenica dovela u zabludu oštećenu da se radi o istinitom poslu i tako je navela da joj u više navrata uplati ukupno 61.583,37 eura”, piše u presudi.

Bonus video: