Udruženje sudija: Komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka se smatra izuzetno negativnom praksom

Iz Udruženja sudija su poručili da bi trebalo da policija i sudstvo budu na istom zadatku zaštite i garancije prava i sprovođenja pravde

4017 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka, ma koliko iste provocirale neku od strana u postupku, se smatra izuzetno negativnom praksom, jer ugrožava objektivnost, nezavisnost i nepristrasnost suda, a bez toga, nema ni pravičnog suđenja.

To se navodi u reagovanju Udruženja sudija Crne Gore povodom saopštenja Nezavisnog sindikata uprave policije da je Osnovni sud u Podgorici na uslovnu kaznu osudio čovjeka koji je pijan autom udario policajca na dužnosti.

"Nezadovoljstvo presudom je uobičajena pojava i ne sporimo razloge da sudska odluka može izazvati rezigniranost, međutim, u konkretnom slučaju imamo više spornih momenata koji se ne mogu tumačiti drukčije nego kao još jedan u nizu pritisaka na sudstvo i sudije. Sigurni smo da predstavnici policije znaju da se u našem sudstvu na sudsku odluku može reagovati žalbom", navodi se u njihovom saopštenju.

Ističu da pravo na žalbu nikad i nikom nije niti može biti uskraćeno pred crnogorskim sudovima, jer bi to značilo obesmišljavanje sudijskog poziva.

I u ovom slučaju, dodaju iz Udruženja, pravo na žalbu je zagarantovano,a izostanak žalbe od strane tužioca u ovom slučaju, kako se to navodi u saopštenju, je pitanje za tužilaštvo, a ne instrument za napad na sudstvo.

"U predmetnom saopštenju se navodi da je “sezona lova na policajce ozvaničena”. Iako ne znamo sve razloge za ovakvu kvalifikaciju stanja u kom se nalazi crnogorska policija, možemo slobodno reći da crnogorske sudije i te kako razumiju kako je to biti predmetom raznih napada i nipodaštavanja, počev od lažnih informacija i neistina o sudstvu, preko uvreda i kleveta, pa sve do otvorenih prijetnji. To je, nažalost, za sve nas koji vršimo sudijski poziv postala uobičajena pojava", kazali su oni.

Iz Udruženja sudija su poručili da bi trebalo da policija i sudstvo budu na istom zadatku zaštite i garancije prava i sprovođenja pravde.

"Uz ovakva reagovanja na sudske odluke od strane predstavnika policije, to će biti veoma teško, a posljedice će snositi, u konačnom, građani Crne Gore", zaključuju oni.

Bonus video: