Nova prijava protiv Jovanića: Svetio se vještaku i na štetu države?

SDT radi po prijavi vještaka Milenka Popovića koji Blaža Jovanića optužuje za zloupotrebu položaja, diskriminaciju, pronevjeru... Popoviću nakon sedam godina pravosnažno dosuđeno 50.000 eura, koliko mu je dugovano za vještačenja u oko 70-ak predmeta pred Privrednim sudom

27930 pregleda 6 komentar(a)
Blažo Jovanić nakon hapšenja, Foto: Luka Zeković
Blažo Jovanić nakon hapšenja, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izviđa i predmet po krivičnoj prijavi vještaka ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića koju je podnio protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, zbog toga što mu godinama sa blagajne suda nisu isplaćivani troškovi na ime vještačenja koje je radio za potrebe sudskih postupaka.

Vještak Popović je 2. decembra prošle godine SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv Jovanića i eventualnih saizvršilaca što su, neisplaćivanjem nakande za vještačenja po nalozima suda, načinili višestruku štetu njemu, ali državnom budžetu.

U krivičnoj prijavi Popovića, kojeg zastupa advokat Aleksandar Đurišić, piše da je Jovanić napravio niz krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, pronevjera, diskriminacija... a sve kako su naveli na “duboko namjeran način sa potpunim umišljajem i organizovan način u produženom trajanju”.

Vještak je krivičnu prijavu podnio nakon što je Osnovni sud u Podgorici, nakon sedam godina, tek - 22. oktobra 2021. godine po njegovom tužbenom zahtjevu donio pravosnažnu presudu da mu država isplati gotovo 50.000 eura duga i nagomilane kamate, koliko je tokom parničnog postupka izračunato da mu nije isplaćeno kao nagrada za obavljena vještačenja u oko 70-ak predmeta pred Privrednim sudom.

Namjera ili...

Vještak ekonomsko-finansijske struke, koji taj posao radi još od 1968. godine, ispričao je “Vijestima” da je problem oko neisplaćivanja naknade za njegov rad u predmetima počeo 2013. godine kada je Jovanić izabran za predsjednika Privrednog suda.

”Te godine nijesam dobio nijednu isplatu za rad u predmetima gdje sam završio vještačenje. Čudio sam se što je to tako, pa sam pitao sudije što mi ne pišu naloge za isplatu. Tada sam saznao da su to oni radili, pokazali dokaze i uputili me na računovođu. Pitao sam i računovođu suda što nema isplate, on mi je rekao da su virmani ispisani ali da ih je Jovanić stavio kod njega u fioku. Kada sam to sve saznao napisao sam jedno pismo, preko arhive ga zaveo, ali se oglušio na to. Pisao sam i urgenciju da mi se isplati naknada za moj rad, ništa. Kada sam shvatio da se to neće promijeniti podnio sam privatnu tužbu 2015, godine gdje sam tražio isplatu za sve predmete u kojima sam završio posao kao vještak”, ispričao je Popović.

Jedan od najpoznatijih vještaka ekonomsko-finansijske struke, na čijim se mišljenjima zasniva na hiljade presuda, tvrdi da je bivši predsjednik Privrednog suda namjerno opstruirao isplatu jer je on bio vještak i u sudskom postupku koji se prije 20 godina vodio zbog nestanka novca iz blagajne Vrhovnog suda i to u vrijeme dok je Jovanić bio šef kabineta kod tadašnjeg predsjednika Ratka Vukotića.

”Tokom tog sudskog postupka sam bio vještak, a u nalazu sam napisao ono što je bilo istina - da je Jovanić i pola godine nakon što je izabran za sudiju Osnovnog suda u Podgorici imao deponovan potpis i lozinku za isplatu novca iz Vrhovnog suda. Kasnije je sud presudio kako je presudio, ali mislim da je to moguće razlog za njegovo neetično postupanje prema meni kasnije kad je postao predsjednik Privrednog suda”, ispričao je Popović.

Za vrijeme Jovanićevog rada u kabinetu predsjednika Vrhovnog suda nestao je novac iz blagajne, za pronevjeru više od 200.000 eura, Jovanić je krivičnom prijavom bio sumnjičen, ali je zbog nedostatka dokaza kasnije u krivičnom postupku protiv troje službenika suda - bio samo svjedok. Za nestanak novca iz Vrhovnog suda osuđena je na četiri godine i četiri mjeseca zatvora tadašnja blagajnica, koja je tokom postupka zalud pojašnjavala da je samo podizala novac iz trezora po nalogu Jovanića ili Vukotića.

Sedmogodišnji postupak...

Postupak u parničnom postupku po tužbi Milenka Popovića trajao je sedam godina, a tek u jesen prošle godine donijeta je pravosnažna presuda u kojoj je kumulativno sabrano da država Crna Gora mora da isplati vještaku oko 50.000 eura - dio za dug po osnovu rada u predmetima, a dio za nagomilane kamate...

”Okrivljeni je direktno umišljajno, organizovano na drzak i podmukao način, godinama, iskorišćavao podnosioca ove prijave, koji je sudski vještak ekonomsko-finansijske struke, odnosno bio pozivan od strane Privrednog suda u Podgorici u preko 70 sudskih predmeta u kojima je podnosilac uredno i savjesno, shodno propisima i etici, izvršio sva vještačenja u kontinuitetu tokom skoro 10 godina”, piše u krivičnoj prijavi advokata Đurišića predatoj SDT-u.

Za sedam godina postupka, kako smatra Popović, Jovanić je uticao i da se opstruira postupak - slao je pogrešne predmete na uvid ili su iz Privrednog suda dostavljali podatke da su predmeti zagubljeni ili da se vode pod drugom oznakom...

”Ovakvim zloupotrebama Jovanića je pričinjena šteta podnosiocu u iznosu od oko 50.000 eura, koji već godinama, zloupotrebom položaja okrivljenog, nesavjesnošću u radu u povjerenim mu ovlašćenjima uz pronevjeru novca oštećenog te diskriminišući ga, zlostavljajući i povređujući mu ravnopravnost u odnosu na ostale kolege, pored štete koju je nanio podnosiocu ove prijave, oštetio je državni budžet za nepotrebno kamećenje glavnice duga i veoma skupe troškove postupka koje ne plaća on, već država Crna Gora. Na taj način je oštećena država, ovakvim nepotrebnim postupanjem i grubom samovoljom za oko 20.000 eura, što je podnosilac ove prijave želio da izbjegne no nažalost postupanjem okrivljenog u tome onemogućen”, piše u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu.

Bivši predsjednik Privrednog suda uhapšen je po nalogu SDT-a, 9. maja, sa još sedam osoba zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije - zloupotreba službenog položaja.

Od tada se Jovanić nalazi u pritvoru spuškog pritvora jer je vijeće Vrhovnog suda prihvatalo predlog SDT-a da se njemu i još sedmoro okrivljenih produži ta mjera.

SDT sumnjiči Jovanića da je 2015. godine formirao kriminalnu organizaciju, s ciljem da, koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda i sudijsku funkciju, te da je nezakonitim uvećanjem troškova stečajnog postupka pribavljao protivpravnu imovinsku korist za sebe i članove te kriminalne ekipe.

Naredba o sprovođenju istrage pokrenuta je i protiv stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića i vlasnika privatne sekjuriti firme Darka Perovića.

Iz suda tvrdili da su neke isplate bile sa blagajne “na ruke”

Tokom dugog trajanja parničnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici vještak ekonomsko-finansijske struke Predrag Rakočević je po zahtjevu suda radio nekoliko vještačenja, ali i dopunskih nalaza...

U nalazu vještak Rakočević je razdvojio potraživanja u predmetima gdje je pronašao dokaze - naloge za isplatu, ali i dokaze vještaka Popovića koji su se poklapali sa podacima dobijenim iz Privrednog suda.

U drugom dijelu Rakočević je naveo sporne predmete u kojima postoje nalazi sudija za isplatu, ali u kojima su iz suda dostavili prigovor naglašavajući da je “novac podizan na ruke”.

Popović je osporio da je podizao novac “na ruke”, pojašnjavajući da takav način ne postoji u praksi već da sve isplate za obavljeni rad idu sa računa države na njegov privatni račun u banci.

Bonus video: