Komunalni policajci optuženi za zlostavljanje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo optužni predlog protiv Nikolaja Dragovića i Ivana Đolevića, koje terete za zlostavljanje nelegalnog prodavca cigareta

60468 pregleda 43 komentar(a)
Komunalna policija ispred Gintaša (Ilustracija - arhivska fotografija), Foto: Boris Pejović
Komunalna policija ispred Gintaša (Ilustracija - arhivska fotografija), Foto: Boris Pejović

Komunalni policajci Nikolaj Dragović i Ivan Đolević optuženi su za zlostavljanje Nemanje Popovića 27. januara 2018. godine u Podgorici.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici protiv njih dvojice podnijelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Podgorici.

U tom tužilačkom aktu piše da su Dragović i Đolević 27. januara 2018. godine, nakon incidenta ispred ispred Tržnog centra Gintaš, oborili Popovića na zemlju, a potom ga udarali nogama i rukama u predjelu glave i tijela, nakon čega su mu stavili lisice na ruke.

”Čime su, u saizvršilaštvu, počinili krivični djelo zlostavljanje”, piše u optužnom prijedlogu.

Pojašnjeno je da je Popović, inače ilegalni prodavac cigareta, u tom napadu lakše povrijeđen.

Nemanja Popović i dvojica članova njegove familije već u januaru 2019. godine osuđeni su uslovno zbog istog incidenta - krivili su ih za napad na komunalne policajce Dragovića, Đolevića i Mladena Dobrovića. Dobrović je tada lakše povrijeđen prilikom pokušaja da od uličnog prodavca cigareta oduzme duvanske proizvode.

Hronologija

Krajem januara 2018. godine ispred TC Gintaš došlo je do incidenta u kom je jedan komunalni polcajac lakše povrijeđen. Više očevidaca “Vijestima” je tada ispričalo da je taj službenik prišao Nemanji Popoviću i s nalogom pokušao da oduzme cigarete kada se on obrušio na njega.

Navodno, u raspravu se uključila i majka Popovića, a potom i njegov stric.

”Prodavac cigareta udario je komunalnog policajca, a članovi njegove porodice pokušali su da mu zabrane da im oduzme duvanske proizvode”, rekao je tada jedan od očevidaca.

Nekoliko sati kasnije zvanično su se oglasili i iz Komunalne policije Glavnog grada, saopštivši da su njihova tri službenika napadnuta “tokom aktivnosti na sprečavanju vanpijačne i nedozvoljene prodaje robe bez akcizne markice”.

Tvrdili su da im je, dok su vršili komunalni nadzor, prišao Georgije Popović koji im je prijetio i psovao ih zbog toga što je njegovoj supruzi nekoliko dana prije toga, na istoj lokaciji, oduzeta “izvjesna količina cigareta bez akcizne markice”, ali i da im je nakon niza uvreda prišao tada dvadesetogodišnji Nemanja Popović i napao ih.

Iz Uprave policije tada su saopšili da im je incident prijavljen 27. januara oko 7.40 časova, te da su na licu mjesta zatekli četiri komunalna policajca:

”Koji su tom prilikom upoznali službenike CB Podgorica da su ih prilikom obavljanja službenih radnji napala nepoznata lica. Policajci su došli do sumnje da se radi o N.P., D.P. i G.P. Službenici Komunalne policije su policijskim službenicima saopštili da su pokušali da savladaju lice N.P. i da su uspjeli da mu stave sredstva za vezivanje na zglob jedne ruke, ali da se on u tom trenutku istrgao iz njihovog zahvata i pobjegao s lica mjesta. Nedugo zatim na poziv službenika CB Podgorica, u službene prostorije CB Podgorica pristupio je N.P. koji je prethodno pobjegao s lica mjesta”, saopštili su tada iz UP.

Godinu kasnije trojica Popovića osuđena su uslovnom kaznom zbog napada na službena lica u vršenju službene dužnosti.

Prijeti im do tri godine robije

Ukoliko se dokaže njihova krvica, komunalnim policajcima prijeti kazna do tri godine zatvora, predviđeno je Krivičnim zakonikom.

”Ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo, kazniće se zatvorom do jedne godine. Ako djelo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine”, propisano je Krivičnim zakonikom.

Bonus video: