Katanac na cijelu imovinu Kašćelana

Odlukom SDT-a jedan od optuženih vođa kavačkog klana ne može da raspolaže imovinom

71907 pregleda 34 komentar(a)
Slobodan Kašćelan (arhiva), Foto: Luka Zeković
Slobodan Kašćelan (arhiva), Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu kojom je blokirana imovina jednom od optuženih vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Blokrano je desetak stanova i kuća, ali i zemlja koju posjeduje u Budvi, Tivtu, Kotoru i Cetinju.

”Privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabilježbu zabrane u katastru po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u listu nepokretnosti, u koji su Vijesti imale uvid.

Blokada je stavljena na osam stanova koje Kašćelan posjeduje u zgradi u budvanskom naselju Komoševina na izlazu iz grada - riječ je o objektima od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata.

SDT je te atraktivne stanove blokirao još u novembru 2018. kada je takođe donijelo privremenu mjeru, koja je u međuvremenu zakonski prestala da važi.

Odlukom su blokirana i dva stana od po 69 kvadrata koje Kašćelan posjeduje u Tivtu. I na njima postoji i dalje kao teret upisna privremena mjera iz 2018.

Privremena mjera upisna je i na nekoliko parcela koje posjeduje na Njegušima, ukupne površine oko 5,5 hiljada kvadrata kao i pomoćnu kuću od 28 kvadrata.

Blokirana je i kompletna imovina koju Kašćelan posjeduje u Kotoru - porodična prizemna kuća od 71 kvadrat u Poljanama, jednospratna stambena zgrada (površina u osnovi 114 kvadrata) lokalitet Vrbice, 39 hiljada kvadrata šume i 3.539 kvadrata pašnjaka na Markovom kršu, porodična stambena kuća od 71 kvadrata sa dvorištem od 208 kvadrata na lokalitetu Selo, porodična stambena zgrada u osnovi 111 kvadrata, dvije pomoćne zgrade od po 26 i 24 kvadrata, 1.837 kvadrata pašnjaka, 2.058 kvadrata njive i 1.325 kvadrata liveda na lokalitetu Crveni brijeg, stan od 30 kvadrata u Dobroti kao i pomoćna zgrada od 53 kvadrata u Škaljarima.

Optužbe

Kašćelan je u Istražnom zatvoru u Spužu. U akciji policijskog Sektora za borbu protiv kriminala i SDT-a, krajem aprila uhapšeni su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković, zatim Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Zoran Kažić i Darko Prelević.

Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupe koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Radoje Živković zvani Žuti i Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića i još pokušaj ubistva još jedne osobe...

Slobodan Kašćelan (arhiva)
Slobodan Kašćelan (arhiva)foto: Luka Zekovic

Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu.

SDT je krajem oktobra prošle godine podiglo optužnicu protiv Kašćelana i još 13 okrivljenih, zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i ekplozivnih materija.

U Višem sudu u toku je suđenje protiv Kašćelana zbog zelenašenja...

Naručene likvidacije

Ime Kašćelana ponovo se pominjalo nakon nedavne likvidacije njegovog sugrađanina, vođe suprotstavljenog, škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Vukotić je ubijen u Istanbulu, za njim je bila raspisana crvena potjernica nakon što ga je prošle godine SDT optužio da je krajem 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji zadatak je bio da likvidiraju vođe kavačkog klana Kašćelan i Zvicer.

Prema tvrdnjama istražitelja, i “kavčani” su naručivali njegovu likvidaciju - posljednji put dok je taj Kotoranin bio pritvoren u Istražnom zatvoru u Spužu.

Prema dokazima SDT-a, grupu koja je planirala to ubistvo formirali su Zvicer i Vujotić.

SDT je kao članove te organizacije označilo Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog čuvara Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima, plan te kriminalne grupe je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru. Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić. Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu “škaljaraca” označeni su Goran Vukčević, Igor Terzić i još jedan, zasad nepoznati član kriminalne grupe.

Vukotića su prije toga pokušali da otruju i u beogradskom zatvoru, a njegova likvidacija spriječena je i u oktobru 2020. godine, ispred Odjeljenja bezbjednosti Kotor.

Navodno, policija ga je čuvala i na sahrani škaljarca Alana Kožara, u avgustu 2020. godine, jer su i tada planirali da ga ubiju.

Budva uzalud pokušava da naplati porez

Opština Budva je početkom godine blokirala osam stanova Kašćelana u zgradi u naselju Komoševina, jer navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, pored upozorenja, nije izmirio poreski dug od 13.000 eura.

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje.

Upis hipoteke uslijedio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate, te nije uspjela da naplati dugovanje.

”Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 eura u korist Opštine Budva. Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 eura u korist Opštine Budva svojina Kašćelan Slobodana”, stoji u listu nepokretnosti.

Kašćelan, kako piše u rješenju Uprave loklanih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Opština Budva je još prije šest godina upisala hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5. 545 eura, da bi tri godine kasije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 eura.

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Bonus video: