Milan Vujotić uhapšen u Turskoj

U višegodišnjem krvavom ratu Podgoričanin Milan Vujotić trebalo je da bude prva žrtva ali je čudom preživio kada je početkom februara 2015. godine, u sred bijela dana aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila "audi" A-8, u blizini vrtića u Bloku 5 u Podgorici

64920 pregleda 67 komentar(a)
Milan Vujotić, Foto: Privatna arhiva
Milan Vujotić, Foto: Privatna arhiva

Visokopozicionirani član kavačke grupe Podgoričanin Milan Vujotić uhapšen je po međunardnoj potjernici u Turskoj, saznaju "Vijesti" u vrhu Uprave policije.

Vujotić je uhapšen nekoliko dana nakon velike akcije turske policije koja je, 19. septembra ove godine, uhapsila 12 osoba, za koje se vjeruje da su povezani sa likvidacijom vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

"Dobili smo potvrdu o hapšenju Vujotića", kazao je sagovornik "Vijesti".

Turski portal "Ajansmanisa" objavio je da je nakndano uhapšena još jedna osoba nakon što je u operaciji tamošnje policije rasvijetljeno ubistvo Vukotića, koji je usmrćen 8. septembra u Istanbulu dok se u automobilu nalazio sa nevjenčanom suprugom i kćerkom.

"Osumnjičenog, čije je saslušanje završeno, pravosudni organi su uhapsili i uputili u zatvor", piše portal.

U višegodišnjem krvavom ratu dvije kriminalne organizacije iz Crne Gore - Podgoričanin Milan Vujotić trebalo je da bude prva žrtva ali je čudom preživio kada je početkom februara 2015. godine, u sred bijela dana aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila "audi" A-8, u blizini vrtića u Bloku 5 u Podgorici.

Istog dana u kasnim večernjim časovima u podzemnoj garaži na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman (37) sa Cetinja, a u ratu dvije kriminalne grupe usmrćeno je najmanje 60 osoba.

Protiv Milana Vujotića raspisana je međunarodna potjernica zbog nekoliko optužnica, koje su u Crnoj Gori podignute protiv njega, a zbog optužbi da je kao član kavačke grupe organizovao međunarodni šverc narkotika, ubistva... Specijalno državno tužilastvo podiglo je optužnicu protiv Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije, među kojima i Vujotića, zbog optužbi da su odgovorni za ubistvo Nikole Stanišića početkom avgusta 2020. godine.

Ime Milana Vujotića našlo se i u optužnici SDT-a zbog tvrdnji da je imao ulogu tokom otmice, a potom i ubistva Milete Radulovića zvanog Kapetan, koji je ubijen 14. oktobra 2020. godine.

Optužnica za to ubistvo podignuta je protiv srpskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića. Na optužnici se nalaze i imena odbjeglog Radoja Zvicera, Dragana Kneževića, Duška Roganovića i Vladimira Vučkovića.

SDT je krajem jula ove godine krivičnom prijavom obuhvatilo 12 osoba, među kojima i Milana Vujotića, zbog sumnje da su organizovali ili bili dio kriminalne grupe, koja je navodno planirala ubistvo Jovana Vukotića, dok se tokom 2020. godine nalazio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i odbjegli vođa kavačke organizacije - Radoje Zvicer ali i Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji se nalazi u Istražnom pritvoru. Članovi kriminalne organizacije, kako vjeruje SDT, su i osumnjičeni - Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Stefan Kraljević, Danilo Bakić, Radovan Mujović, Filip Knežević i Ratko Živković.

Protiv Vujotića vodi se i krivični proces u Sloveniji, a tamošnje tužilaštvo je krajem šrošle godine protiv njega i još 24 osobe podiglo optužnicu zbog međunarodnog šverca narkotika. Slovenačka policija i tužilaštvo oktirli su ćeliju kavačkog klana koja je djelovala u toj zemlji, a vjeruje se da su prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, oružje, ali i iz Ššanije u Beograd prebacili 5,6 miliona eura u kešu. Slovenačke vlasti domogle su se kriptovane komunikacije između više osumnjičenih, koja pokazuje i ko je bio zadužen da za kavački klan transportuje drogu do Španije, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije. Prema tim spisima, Slovenci sumnjiče Podgoričanina Milana Vujotića da je neutvrđenog dana 2018. godine “dopustio” Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju kavačkog klana. Vujotić, za kojeg tvrde da je na aplikaciji Sky imao nadimak “Lavitese”.

Bonus video: