Rovčanin: Nemam nikakve veze sa kokainom pronađenim na brodu Jadran

"Neshvatljivo je da sam optužen da sam šef kriminalne organizacije koja je formirana radi šverca droge, a pri tome, ja i nisam optužen za šverc droge. Tražim da se suočim sa svjedokom saradnikom", rekao je Rovčanin

5998 pregleda 4 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Suđenje optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu "Jadran" danas je nastavljeno u Višem sudu u Podgorici.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović, odbranu je iznosio okrivljeni Dejan D. Rovčanin, koji je bio u bjekstvu, a u pritvoru se nalazi od 12. septembra po rješenju Višeg suda.

Iznoseći odbranu, rekao je da ne priznaje navode optužnice, niti priznaje svoju krivicu.

Dodao je da nikog od ostalih optuženih ne poznaje.

"Nemam nikakve veze sa kokainom koji je pronađen na brodu "Jadran". Optužnica se zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka Miloša Kulića, kojeg ne poznajem", kazao je Rovčanin u svojoj odbrani.

Dodao je da je apsolutno neistina sve što je Kulić izjavio povezujući i njega sa švercom droge.

"Neshvatljivo je da sam optužen da sam šef kriminalne organizacije koja je formirana radi šverca droge, a pri tome, ja i nisam optužen za šverc droge. Tražim da se suočim sa svjedokom saradnikom. Ako je moguće da ja i Kulić prođeno poligraf zajedno. Ako ja ne prođem poligraf, da me sud osudi na najveću kaznu koja postoji u Crnoj Gori", izjavio je Rovčanin.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: