Uhapšen Rade Milošević

"Vijestima" je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a vjeruje se da su Milošević i drugi osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar

142434 pregleda 412 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević uhapšen je večeras u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao dio cigareta, koje je država ljetos zaplijenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Milošević i još nekoliko službenika Uprave prihoda i carina uhapšeni su zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta.

Među osumnjičenima, ima još osoba iz državnog sistema, koje su uhapšene u tajnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su bili u organizovanom lancu krađe i krijumčarenja cigareta, koje su navodno spaljivane u pećima "Javorka" i "Željezare" u Nikšiću.

"Vijestima" je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a vjeruje se da su Milošević i drugi osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar.

SDT vjeruje da u pećima nije spaljen broj paketa, kako se to vjerovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u njihovom krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“. U toj tajnoj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred četvoročlanom komisijom UPC koju je imenovao Milošević, uništen je dio ali nikada nije javno objelodanjeno koliko paketa.

Ta tajna operacija, koju je odobrio Milošević, bila je signal da se moguće nešto sumnjivo događa, te da su akcije uništavanja - paravan za šverc i bogaćenje.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organizovala je javno paljenje - 17. avgusta, kada je UPC saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Posljednje spaljivanje organizovano je u četvrtak u Nikšiću, kada je Milošević saopštio da će se uništiti roba vrijedna tri miliona na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Tom uništavanju prisustvovali su i premijer Dritan Abazović i ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Premijer je tog dana kazao da "spaljivanje cigareta je najveći udarac ljudima koji se bave organizovanim kriminalom, jer se ljudi koji se bave švercom nadaju da će usljed promjene političkih ili nekih drugih okolnosti doći do svoje robe"...

„Kada ta roba završi u peći, oni su svjesni da ostaju bez velike finansijske nadoknade“, kazao je Abazović.

Državna akcija spaljivanja cigareta je planska aktivnost koju prati niz radnji obavezujućih za Upravu prihoda i carina kao članicu svjetske carinske konvencije. Vlada se obavezala pred Evropskom komisijom da će planski uništavati cigarete, kao važan korak u cilju eliminisanja šverca cigareta.

Prema dostupnim podacima, nakon više akcija zapljene cigareta u Slobodnoj carinskoj zoni, znatno se smanjio ,,dotok“ ilegalnih cigareta na ulicama crnogorskih gradova.

Premijer je nekoliko puta izjavljivao da je time šverc cigareta - "klinički mrtav", te da je Crna Gora rekorder u zapljeni cigareta.

Podaci OLAF-a, evropske službe za suzbijanje međunarodnih finansijskih i švercerskih prevara, pokazuju da značajan kontigent ilegalnih cigareta se, kanalima preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine distribuira ka EU.

Uprava prihoda i carina, 14. maja ove godine, naložila je Carinarnici Bar da oduzme oko 145.000 paketa duvanskih proizvoda na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

Plan Vlade je bio da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet.

Kako to zakonski nije bilo moguće, UPC je pokrenula akciju spaljivanja oduzetih cigareta.

SUMNJU PRODUBILO SUMNJIVO DRUŠTVO

Rade Milošević, funkcioner URE i član glavnog odbora, u januaru 2021. godine imenovan je za državnog sekretara MUP-a, a potom ga je Vlada 27. aprila ove godine postavila za direktora Uprave poreza i carina.

Milošević je od dolaska u MUP imao policijsku zaštitu jer je procjena ANB-a navodno bila da mu je bezbjednost ugrožena.

Da Milošević možda ima bezbjednosno sumnjive kontakte bilo je jasno 24. avgusta kada se Milošević na košarkaškoj utakmici Crna Gora - BiH, pojavio u društvu Sofije Bulatović.

Za Bulatović se vjeruje da je u tajnom dijelu policijskog dokumenta - SOCTA 2021 zavedena kao član kriminalne grupe Tuzana Leona i Viktora Drešaja.

Grupa Drešaja u istom dokumentu, kako je zavela UP i bezbjednosne službe, ima jake veze i poslove u švercu cigareta.

Bonus video: