Dva dana sam čekao kamion...

U istrazi je saslušan i Mihailo Saveljić - član Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Uprave prihoda i carina (UPC) koji je negirao krivicu

40297 pregleda 43 komentar(a)
Saveljić juče nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Saveljić juče nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović

Carinik Mihailo Saveljić i dvojica njegovih kolega dva dana su u Nikšiću čekali kamion sa cigaretama koje su bile na spisku za uništenje i sa te pozicije nijesu mrdali, jer su im nadređeni rekli da je sve u redu, saopštio je juče taj osumnjičeni.

”Ništa nisam kriv”, doviknuo je juče Saveljić novinarki Vijesti, dok je dovođen u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

SDT je juče nastavio saslušanja u istrazi nestanka kamiona cigareta koji su prošle sedmice trebali da budu uništeni u spalionici firme “M construction”. U toj istrazi saslušan je i Saveljić - član Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Uprave prihoda i carina (UPC).

Jedan od njegovih branilaca, advokat Danilo Mićović, rekao je da je Saveljić pred tužiocem u potpunosti negirao izvršenje krivičnog djela.

”Iznio je odbranu, u potpunosti negirao izvršenje krivičnog djela i odgovarao na sva postavljena pitanja. Postupak je označen stepenom tajnosti i u potpunosti se moramo toga pridržavati, zato ne mogu govoriti i detaljima”, kazao je Mićović.

Saveljić je pred tužiocem saslušan u prisustvu advokata Mićovića i Mitra Mugoše.

U SDT-u su juče saslušani i članovi Komisije Radivoje Vujačić i Nebojša Adamović i načelnik Odjeljenja za sprečavanje krijumčarenja u UPC Željko Ivanović.

Svima četvorici je nakon saslušanja u SDT-u određeno zadržavanje do 72 sata.

Njih četvorica uhapšena su prije dva dana uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita.

U toj istrazi ranije su uhapšeni predsjednik Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Elvir Adrović, šef mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja UPC Milutin Pejović i vozač kamiona sa oduzetim cigaretama Dalibor Brnović. Adrović je juče ujutro pušten iz policijskog pritvora.

Sva sedmorica službenika UPC uhapšena su u istrazi nestanka kamiona cigareta koji je u subotu u pratnji vozila sa članovima Komisije za uništavanje i vođe Mobilne grupe za sprečavanje krijumčarenja, u subotu ujutro krenuo od skladišta “Zetatransa” u Podgorici ka Nikšiću, a potom skrenuo s planirane rute, odnosno sa magistrale ka Novom Selu.

Prema tim informacijama, podaci SDT-a govore da je osumnjičeni vozač parkirao kamion u jedan od magacina u Novom Selu, a da je garnitura službenika Uprave prihoda i carina sa drugim kamionom nastavili put ka spalionici firme “M construction”...

Iako na odredište dolaze bez kamiona i tovara, za čije su čuvanje, transport i uništavanje bili određeni kao odgovorna službena lica u Upravi prihoda i carina, niko od njih ne alarmira Upravu policije u vezi sa tim da im je ispred očiju ukraden kontingent cigareta vrijedan gotovo milion eura.

Narednog dana, poslije više od 30 sati potrage, policija je pronašla kamion sa cigaretama u naselju Velje brdo, gdje se nalazi sjedište firme “Brnović trans”.

Bonus video: