Lazovićev branilac: Pokušaj uticaja Vlade na pravosuđe u suprotnosti s EU standardima

Advokat Đukanović istakao je i da u nekretnine koje su Lazovići ponudili kao jemstvo nije uloženo 1,139.000 eura, već da je njihova vrijednost uvećana protekom vremena

6700 pregleda 17 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Bilo koje miješanje i pokušaj uticaja subjekata izvršne vlasti na tužilaštvo ili sud, je u direktnoj suprotnosti sa opšteprihvaćenim standardima u Evropskoj uniji, saopštio je branilac Petra Lazovića, advokat Borivoje Đukanović.

On je reagovao na izjavu premijera Dritana Abazovića, koji je juče, sa sjednice Vlade, poručio da "ako postoje bivši službenici policije koji imaju više od milion eura da založe za slobodu svoga sina, a imali su platu od 800 eura, ranije i još manju, Zakon o porijeklu imovine treba da funkcioniše".

Advokat Đukanović istakao je i da u nekretnine koje su Lazovići ponudili kao jemstvo nije uloženo 1,139.000 eura, već da je njihova vrijednost uvećana protekom vremena.

"Zbog tvrdnji iznijetih na sjednici Vlade, imam naglašenu, prije svega ljudsku, a jednako i profesionalnu potrebu da reagujem na istu. Naime, u svim pravno uređenim sistemima nijedan razlog koji je van pravnog okvira, ma kako on bio personalno ili institucionalno referenciran, ne smije biti involviran u postupku odlučivanja u određenoj krivično pravnoj stvari. To izričito mora biti neosporivi dokazni potencijal, koji kao takav, jedini nužno mora determinisati odluku bilo tužioca ili suda", rekao je Đukanović.

Advokat ističe da, pri tome, posebno obaveznost ima sadržaj odredbi iz člana 3 stav 2 ZKP - pretpostavka nevinosti:

"Kojom je imperativno zabranjeno državnim organima (a posebno i predstavnicima tih organa) da u toku krivičnog postupka, na bilo koji način smiju komentarisati tok istog, na koji način bi ugrozili procesni status okrivljenog lica.

"Bilo koje miješanje i pokušaj uticaja subjekata izvrsne vlasti na tužilaštvo ili sud, je u direktnoj suprotnosti sa opsteprihvacenim standardima u EU. Posebno kada se ima u vidu da je svaki subjekat bilo koje grane vlasti, u neupitnoj obavezi da da svoj autentičan doprinos na planu implementacije tj. afirmacije,standarda kao neophodnih uslova za evropsku integraciju".

"Međutim, ne samo što se ovakvo saopštenje podataka od strane premijera na sjednici Vlade ne temelji objektivno na činjenicama, nego što je nedopustivo nesumnjivom pretencioznošću se porodica Lazovic difamira, što je na iznijeti način evidentno urađeno. Ovo iz razloga sto su predmetne nepokretnosti, porodične kuće, porodice Lazović, ponuđene kao jemstvo, građene duži niz godina, ili decenija, a koje činjenice nesumnjivo upućuju na jedini mogući zaključak: da je svaki euro ponuđen za jemstvo (1.139.000 kao i 100.000 keša), lako provjerljiv, što jasno upućuje da iznos predloženog jemstva od 1.139.289 eura nije uložen u izgradnju tih objekata, već je u pitanju mnogo manji iznos, a same nekretnine su protekom vremena dobile na tržišnoj vrijednosti, koji zaključak o vrijednostima ponuđenih nekretnina, je dat od strane ovlašćenih procenitelja", rekao je Đukanović.

Poručio je da posledično, takvo iznošenje podataka nije i ne može biti put ka Evropskim vrijednostima kojima se posebno obavezujuće potencira da svakim miješanjem subjekta izvrsne vlasti se na najgrublji način povredjuje temeljni osnov pravno uredjene države - vladavina prava.

Porodica Petra Lazovića sa tri nekretnine vrijedne 1,139.289 eura i 100.000 eura u kešu jemči Višem sudu u Podgorici da uhapšeni tajni agent neće pobjeći ukoliko mu ukinu pritvor.

Predlog za određivanje jemstva tom sudu 3. oktobra je predao advokat Borivoje Đukanović.

Bonus video: