Knežević bi došao, ali ne zna je li ugrožen

Duško Knežević ne zna da li mu je život ugrožen jer nije urađena procjena njegove bezbjednosti. Advokat tražio od ABN-a da se procjena sačini i zbog potrebe da se optuženi biznismen pojavi pred pravosudnim organima Crne Gore, kako bi iznio odbranu i aktivno učestvovao u procesu

22716 pregleda 29 komentar(a)
Da li bi se Knežević vratio (arhiva), Foto: Savo Prelević
Da li bi se Knežević vratio (arhiva), Foto: Savo Prelević

Duško Knežević ne zna da li mu u Crnoj Gori prijeti opasnost po život, jer bezbjednosne službe navodno nisu napravile procjenu njegove ugroženosti.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, optuženi biznismen zatražio je preko svog punomoćnika, advokata Miloša Vuksanovića, da mu Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) uradi detaljnu procjenu bezbjednosti.

Advokat je, tvrde izvori Vijesti, obrazložio da se pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) Crne Gore protiv njega vodi krivični postupak, kao i ekstradicioni postupak, u prvom stepenu, po zahtjevu Crne Gore, a pred sudom u Velikoj Britaniji (Westminister Magistrates Court)...

”Kao i potrebu da se isti evenutalno pojavi pred nadležnim pravosudnim organima Crne Gore kako bi iznio svoju odbranu i aktivno učestvovao u pokrenutom procesu. Advokati gospodina Kneževića su već kontaktirali premijera Crne Gore, kao i nadležna ministarstva u Crnoj Gori po ovom pitanju”, navodi se u zahtjevu advokata.

Isti izvor tvrdi da je Vuksanović u dopisu tajnoj službi naveo da su Knežević i članovi njegove porodice u periodu od januara do aprila 2019. godine, “pretrpjeli nekoliko napada koji su ugrozili njihove živote”:

”Zbog čega je dobio i upozorenje policije (Osman Warning – upozorenje o smrtnoj opasnosti kojim policija upozorava potencijalnu žrtvu). Od tada je pod specijalnim mjerama antiterorističke jedinice britanske policije (Skotland Yard, Counter Terrorism Command)”, konstatovao je Vuksanović.

Sagovornik Vijesti kaže da je isti advokat ANB-u saopštio da Knežević u kontinuitetu dobija prijeteće poruke preko društvenih mreža i preko nekih posrednika iz Crne Gore.

Prema informacijama Vijesti, iz ANB-a, na čijem je čelu tada bio Savo Kentera, odgovorili su da im ne mogu izaći u susret, odnosno udovoljiti njihovom zahtjevu.

Iz tajne službe pozvali su se na važeću Odluku o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

U toj odluci, između ostalog, piše da se bezbjednosna procjena i plan obezbjeđenja radi na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti tih lica i objekata i prostora koju sačinjava ANB i na osnovu podataka dobijenih primjenom preventivno-operativnih mjera i drugih podataka i saznanja Policije.

”Na osnovu izvještaja o procjeni stepena ugroženosti i podataka... Policija donosi plan obezbjeđenja. Vrste i sadržaj planova obezbjeđenja, uređuju se posebnim aktom Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi se u odluci.

Optužbe

Specijalno državno tužilaštvo u više procesa označilo je Duška Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

”Protiv okrivljenog D.K., sudu je dostavljeno radi kontrole opravdanosti i zakonitosti sedam optužnica. Šest optužnica je u odnosu na okrivljenog D.K. potvrđeno, dok je jedna vraćena na dopunu istrage. Postupak kontrole opravdanosti i zakonitosti optužnice vodi se samo povodom jedne optužnice, dok je za potvrđene optužnice, postupak u fazi suđenja”, kazali su iz Višeg suda za Televiziju Vijesti još početkom jula 2021. godine.

SDT vodi istragu protiv Kneževića za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza, kao i obavljanje transakcija putem elektronske kupovine. Radi se o slučajevima banaka Atlas i IBM.

Istraga se vodi i protiv Kneževićevih najbližih saradnika.

U toku su suđenja i zbog slučajeva “Karbon” i “Aerodromi”, a optužnica protiv optuženog podgoričkog biznismena podignuta je i jer je preko tadašnjeg sekretara Vrhovnog tužilaštva Nenada Vujoševića dobijao podatke iz aktuelnih istraga.

Međutim, za dvije i po godine, kada je pokrenut prvi postupak protiv Kneževića, pa sve do danas, još nema niti jedne prvostepene sudske odluke.

”Nije doneta nijedna presuda, nego nije održan niti jedan glavni pretres. Jedini razlog za to je da Duško Knežević nije odgovoran za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, već je u ovom slučaju jasan zaključak da se u ovom slučaju radi o političkim naručenim procesima. Mi imamo potvrdu ove konstatacije u samoj činjenici da je Komisija za žalbe Interpola ukinula tri potjernice protiv Duška Kneževića”, kazao je ranije pravni zastupnik Kneževića, advokat Zdravko Đukanović.

Đukanović tvrdi da su rijetki slučajevi u kojima Interpolova komisija za žalbe ukida potjernice.

”To se dešava samo u slučajevima kada Komisija kao drugostepeni organ Interpola utvrdi da je u nekom slučaju reč o očiglednom političkom progonu. Kod Duška Kneževića, Komisija za žalbe je došla do takvog zaključka”, objašnjava Đukanović.

Pravni tim Kneževića podnio je više krivičnih prijava protiv protiv predsjednika države Mila Đukanovića i nekadašnjeg premijera Duška Markovića. Tužilaštvo je svaku od ovih prijava odbacilo kao neosnovanu.

“Kriminalna hobotnica”

Knežević je na početku sukoba sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem optuživao šefa države i njegove najbliže saradnike da su na čelu kriminalne hobotnice...

Tada je saopštavao da je glava hobotnice Đukanović, a da njene pipke čine njegov brat Aleksandar Aco Đukanović, nekadašnji ministar pravde Zoran Pažin, bivši specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, predsjednik Višeg suda Boris Savić, sada uhapšeni predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, poslanik DPS Petar Ivanović i guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

Bonus video: