Aleksić: Sve ovo protiv mene nije organizovao Milo Đukanović nego njegov blizak saradnik

Pukovnik u penziji Radovan Aleksić, na ročištu po tužbi za naknadu štete, ispričao zbog čega je i ko protiv njega montirao proces da je u julu 2016. godine navodno pucao na inspektora Predraga Šukovića

44140 pregleda 6 komentar(a)
Aleksić nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović
Aleksić nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović

Nalogodavci montiranog procesa iz državnog vrha imali su tri cilja - da zaštite stvarne naručioce i izvršioce napada na Predraga Šukovića, da se obračunaju sa mnom i da me eliminišu kao nezgodnog svjedoka kao žrtve brutalnosti “crnih trojki”, ispričao je juče pukovnik u penziji Radovan Aleksić, koji je tužio državu za naknadu štete zbog toga što je protiv njega poslije pet godina obustavljena istraga tužilaštva za pokušaj ubistva policijskog službenika Predraga Šukovića u julu 2016. godine.

Aleksić je pred sudijom Osnovnog suda u Podgorici Draganom Babovićem ispričao da Šukovića ne poznaje, ali da je jasno da su “nalogodavci napada na policijskog inspektora isti oni koji su 1999. godine dali nalog crnim trojkama da ga napadnu u Nikšiću iz vatrenog oružja”...

”Sve ovo protiv mene nije organizovao Milo Đukanović nego jedan njegov blizak saradnik, zbog kojeg su moja djeca zaplakala, a taj je obavljao poslove šefa biroa za koordinaciju službe bezbjednosti u to vrijeme. Mislim da je pozadina svega toga bilo što je Šuković od strane lica iz državnog vrha osumnjičen da je 2013. godine pokrenuo aferu crne trojke i da je ohrabrio insajdera Brajuška Brajuškovića, koji je javno pričao o tome”, ispričao je Aleksić.

On je naveo da je uhapšen 2. oktobra 2016. godine na graničnom prelazu Dobrakovo pod sumnjom da je, navodno, 11. jula 2016. godine pucao na Šukovića u centru Podgorice.

Poslije petogdišnjeg postupka, Više državno tužilaštvo je obustavilo istragu. U aprilu 2020. godine tužilaštvo je dostavilo optužnicu na kontrolu Višem sudu, a i tada je Aleksić tvrdio da nema veze sa napadom na inspektora, te da je u to vrijeme bio u Beogradu.

”Meni je prilikom privođenja saopšteno da sam uhapšen na osnovu lokalne potjernice, a tek kasnije sam saznao da nikada potjernice nije ni bilo. Sve istražne radnje preduzimane su da bi se meni podmetnulo djelo, koje nijesam počinio. Najveća manipulacija i montaža od strane policije i tužilaštva je prilikom korišćenja video-snimka, koji je falsifikat i montaža”, naveo je on.

Aleksić je u sudu ispričao i kako je nakon hapšenja doveden u CB Podgorica, kako mu je bez saglasnosti uzet DNK bris, te kako je poslije saslušanja kod tužioca i sudije za istragu - spoveden u pritvor ZIKS-a od 2. oktobra 2016. do 13. decembra te godine.

”Bio sam u samici, što mi je veoma teško palo, kao što mi je teško palo i što sam u pritvoru bez ikakvog osnova. Dok sam bio u samici, neki od zatvorenika su mi često dolazili do prozora i govorili da neću živ izaći iz Crne Gore. U samici sam bio sam, ali su povremeno dovodili nekog dečka - Majkla Gregori Ferarisa. Mislim da je bio instruisan da bi nešto saznao od mene ili je prostorija bila ozvučena”, naveo je on.

Nakon pritvora, Aleksiću je određena mjera - zabrana napuštanja prebivališta pa je tako punih pet godina bio odvojen od porodice koja živi u Beogradu. Tokom petogodišnjeg boravka u Podgorici, Aleksić je ispričao da ga je često policija zaustavljala, legitimisala...

”U februaru 2021. dok sam sjedio u Ramadi prišao mi je čovjek i rekao da je navodno šef obezbjeđenja tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića. Rekao mi je da ću biti ubijen, te da će to da realizuje bivša vlast. Kako sam ja znao ko je šef obezbjeđenja premijera, nijesam nasjeo na tu podvalu. Taj mi je sugerisao da bi trebalo da nosim oružje sa sobom ali i ponudio da mi proda transkripte razgovora bivših funkcionera DPS-a. To sam naravno odbio, a o svemu sam obavijestio koga je trebalo”, rekao je pukovnik u penziji.

Aleksić je pričao i kako je “haranga protiv njega teško pala njegovoj porodici - supruzi, djeci”...

Bonus video: