Odbijena žalba bivšeg pomoćnika direktora Dnevnog centra u Tivtu - nezakonito zaposlen na izmišljenom radnom mjestu

Peroševićevu određeno da JU Dnevni centar nadoknadi sudske troškove u visini od 1.050 eura

6738 pregleda 2 komentar(a)
Ulaz u JU Dnevni centar u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ulaz u JU Dnevni centar u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Zubni tehničar Danilo Perošević iz Nikšića nezakonito je u junu 2020. godine zaposlen na nepostojećem radnom mjestu pomoćnika direktora tada nove lokalne javne ustanove Dnevni centar za djecu i mlade sa smetanjama i teškoćama u razvoju u Tivtu.

To se navodi u presudu Višeg suda u Podgorici, koji je nedavno, postupajući po žalbi Peroševića, odbacio njene navode, te je u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu koju je u tom postupku 7. jula donio Osnovni sud u Kotoru.

Po toj presudi, Peroševićeva žalba je takođe odbijena kao neosnovana i određeno mu je da JU Dnevni centar nadoknadi sudske troškove u visini od 1.050 eura.

Perošević je, nedugo nakon što je dotadašnja direktorica Dnevnog centra Snežana Matijević (DPS) u februaru prošle godine podnijela ostavku, 12. aprila 2021. dobio otkaz, jer je utvrđeno da radno mjesto pomoćnika direktora na kojem je bio zaposlen od 8. juna 2020. uopšte ne postoji u važećem Pravilniku o sistematizaciji te JU. On je zbog otkaza tužio JU čiji je osnivač Opština, zahtijevajući da ga vrate na posao na mjesto pomoćnika direktora do isteka četvorogodišnjeg roka koji je predviđen ugovorom o radu koji je 8. juna 2020. potpisao sa tadašnjom direktoricom Matijević. Uz to, Perošević je tražio i da mu se isplate sve neisplaćene zarade koje bi dobio od 12. aprila prošle godine kada mu je uručen otkaz do datuma vraćanja na posao, ili do okončanja njegovog ugovora o radu koji je trebalo da važi do 9. juna 2024.

Perošević, po struci zubni tehničar, a koji je zet tadašnje predsjednice OO DPS Tivat i poslanice te partije u Skupštini Crne Gore Jovanke Laličić, posao u Dnevnom centru dobio je neposredno nakon osnivanja te JU u ljeto 2020, iako ona zbog tada važećih mjera za suzbijanje koronavirusa, sa štićenicima za koje je namijenjena - djecom i mladima sa posebnim potrebama, uopšte nije ni bila počela da radi, te je prve korisnike primila tek na jesen te godine. Uprkos tome, tadašnja DPS-SD-HGI lokalna vlast je u novoformiranoj JU već u junu 2020. zaposlila čak 13 radnika, među kojima i Peroševića na mjestu pomoćnika direktora.

Odlučujući po njegovoj žalbi na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Kotoru kojom je odbačena Peroševićva tužba za otkaz i traženje naknade neisplaćenih zarada, vijeće Višeg suda kojim je predsjedavao sudija Miodrag Pešić 14. septembra je odbacilo sve navode žalbe i u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu. U potvrđenoj presudu piše da Opština Tivat nikada nije dala saglasnost na Pravilnik o dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji JU Dnevni centar od 6. maja 2020, što je po Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti Opština, kao osnivač JU, morala da uradi. Prvostepeni sud je stoga u cjelosti odbio Peroševićev tužbeni zahtjev “cijeneći da je predmetni ugovor o radu zaključen suprotno prinudnim propisima, što ga kao takvog, čini ništavim”.

”Po ocjeni ovog suda pravilno je postupio prvostepeni sud, odlučujući na navedeni način, imajući u vidu citirane zakonske odredbe, te da davanje saglasnosti na Pravilnik od strane Osnivača ima za cilj svojevrsni nadzor osnivača nad donošenjem internih (opštih) akata određenog pravnog lica, a kako je to propisano članom 106 Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, te da bez te saglasnosti, akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ne može stupiti na pravnu snagu. Kod nesporne utvrđene činjenice da u konkretnom slučaju, takve saglasnosti Opštine Tivat nije bilo, to Pravilnik nije stupio na pravnu snagu, a kako prethodno nije bilo sistematizovano radno mjesto “pomoćnik direktora” (a isto ni sada važećim Ptravilnikom nije sistematizovano), to je pravilan zaključak prvostepenog suda da je samim tim tužilac stupio na nepostojeće radno mjesto, pa mu se i ne može omogućiti da nastavi sa obavljanjem poslova i radnih zadataka na tom mjestu”, piše u presudi Višeg suda u Podgorici.

Ta presuda je tek prije par dana dostavljena strankama u sporu.

U presudi Osnovnog suda u Kotoru koju je potvrdio Viši sud stoji i da je Peroševićev ugovor o radu u JU Dnevni centar 8. juna 2020. u samo jednom primjerku potpisan od njega i tadašnje direktorice ove JU Snežane Matijević kao ovlašćenog lica poslodavca, “dok ostali primjerci ugovora priloženi od strane JU Dnevni centar sadrže samo potpis tužioca (Peroševića) i pečat Opštine Tivat, bez potpisa zakonskog zastupnika tuženog (Matijevićke – prim.aut.)”.

Kada je poslije lokalnih izbora 30. avgusta 2020. koje je DPS izgubio, vlast u Tivtu preuzela koalicija građanskih listi NP, BF i GB, ona je u JU Dnevni centar zatekla čak 23 zaposlena, a pritom su nosioci licence koja je potrebna za rad te JU bile osobe koje su angažovane na osnovu ugovora o djelu. Iz nove vlasti su tada istakli da je ova JU bila “eklatantan primjer načina na koji su DPS, SD i HGI u Tivtu odrađivali posao gdje su partijsko zapošljavanje i izborna propaganda bili važniji od same svrhe Dnevnog centra”, te da se u toj JU pod rukovodstvom Matijevićke “radilo nezakonito i sa nerijetkim eklatantnim primjerima nedopuštenog konflikta interesa”.

Bonus video: