Neka ćuti ili familiju neće gledati

Miloš Medenica i njegov kum Marko Vučinić dogovarali su se o tome kako da zastraše jednog od saradnika u švercu cigareta, kako ne bi policiji pričao o tom nezakonitom poslu

78773 pregleda 9 komentar(a)
Miloš Medenica nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović
Miloš Medenica nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović

Miloš Medenica i njegov kum Marko Vučinić dogovarali su se o tome kako da zastraše jednog od saradnika u švercu cigareta, kako ne bi policiji pričao o tom nezakonitom poslu, navodeći da će ako progovori “familiju tražiti u plastičnim kesama po Limu”.

U detaljima optužnice protiv njega, njegove majke Vesne Medenice, Vučinića i još 13 osoba, navodi se i da je Miloš Medenica predlagao da tog člana klana zastraši izvjesni Miško.

Preko kriptovane Sky ECC aplikacije, Medenica je, piše u optužnici, 24. debruara 2020. godine Vučiniću poslao poruku - “Valjalo bi kume da se vidiš sa Miškom, da ode da priča sa Santinom. Da mu Miško malo priprijeti da mora držati jezik za zube, za ne daj Bože. Kume, razmišljao sam, Barski zna samo Santina, Miško da proba da stisne Santina pa da vidimo reakciju”.

Istražitelji su od EUROPOL-a dobili njihovu prepisku i iz jula 2020. godine. Među presretnutim porukama je i ona u kojoj Miloš Medenica poručuje da će tom saradmiku “porodicu zaklati” ako što kaže.

”Neka ode Miško kod Santina i ako Santino kaže šta, da ćemo mu porodicu zaklati. Pa neka onda kad prebače robu u magacin, raskinu ugovor sa njim i eto. Samo da ode kume Škomi do Santina i da mu priprijeti za svaki slučaj. Evo kume šta da mu kaže - ako progovoriš šta u slučaju da tebe Santino prošpija, ako paneš, da ćeš porodicu tražiti u plastične kese po Limu. Mislio sam ako Barski Santina prošpija, da Santino treba da drži jezik za zube i da će se ispoštovati svaki cent dok bude ležao, sve što bude potrebno za porodicu, u suprotnom je nikad neće vidjeti. Neka mu Škomi baš, baš, baš dobro pripriijeti i daćemo Škomiju 10.000 iljada. Ali da baš, baš mu dobro ono tvoje podvuci. Nego ako oćeš i ti da rizikuješ i ako bude sve ok, da damo ja i ti Škomiju po 5 ‘iljada. Ako sve to bude OK, imamo kombinu za Srbiju da prodajemo cigare, samo kamion sa štekom i Daco završava obje granice prolaz, a imamo nešto preko Balše za Srbiju prodato. Imamo kume, rekao mi je Cigo da možemo sve da prodajemo, koju cijenu njemu daju Drešaji posle kad izbace cigare, istu će Cigo nama dati”, piše Miloš tog dana.

Specijalni tužioci zaključuju da okrivljeni Medenica, kao organizator te kriminalne grupe, iskazuje spremnost za primjenu nasilja i želi da disciplinuje članove kriminalne organizacije koji ne bi radili u interesu kriminalne organizacije.

Među porukama poslatim tog dana je i “Santino može dosta reći, zato reko malo Škomilica da mu to podvuče. Da ga još veći jad ne nađe”.

U optužnici piše i da Medenici govore da Santino, navodno špediter na Graničnom prelazu Dobrakovo, zna samo “Barskog”, ali on nakon toga objašnjava da misli da je dobro da Miško dobro isprepada Santina “Da bi ovaj Barskog dobro isprepadao da njega ne smije reći”.

”Uzimaju kume i on i Santino po 60. E jes kume. Pa veli Cigo zna i Barski da postoji rizik da pane, ne bi, veli, onda uzimao 60 iljada, nego 10 da je sigurno da neće pasti”, piše u presretnutoj komunikaciji.

Jedan od optuženih, Milorad Miško Medenica, nekadašnji tjelohranitelj uhapšene predsjednice Vrhovnog suda, tvrdio je na saslušanju da se to ne odnosi na njega.

Pred specijalnim tužiocima, jedan od optuženih ispričao je da je nadimak Barski na kriptovanom telefonu koristio špediter iz Bara Radomir Raičević.

”Da je lice sa nick name ‘Santino’, a za koje je već naveo da je to špediter na Dobrakovu, dogovorilo da lice ‘Barski’ uzme 10.000 eura po kamionu, kako bi kao licencirani špediter ovjerio ovu lažnu dokumentaciju i zatvorio oči na to”.

SDT je optužilo Miloša Medenicu da je tokom 2019. godine na teritoriji Crne Gore stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali okrivljeni Vesna Medenica, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Stevo Karanikić, Marjan Bevenja, Goran Jovanović, Vasilije Petrović, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Milica Vlahović Milosavljević, pravno lice DOO “Kopad company” Nikšić i više NN lica.

Kontrola optužnice 1. novembra

Vanraspravno vijeće, kojim će predsjedavati Goran Šćepanović, zaduženo je da odlučuje o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Miloša Medenice i njegove majke, bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To je “Vijestima” saopštila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

”Kontrola optužnice zakazana je za 1. novembar”, navela je Rakovićeva.

Bonus video: