UP: Tokom izbornog dana 49 prijava, najviše u Šavniku i Bijelom Polju

"Sa aspekta lične i imovinske sigurnosti građana, izborni dan u 14 opština u kojima su juče održani lokalni izbori protekao je bez narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i vršenja krivičnih djela protiv života i imovine"

4458 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od glasačkih mjesta na lokalnim izborima, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od glasačkih mjesta na lokalnim izborima, Foto: Boris Pejović

Upravi policije (UP) tokom izbornog dana, shodno trenutnim podacima, prijavljeno je 49 događaja u različitim opštinama u kojima su se održavali lokalni izbori, a koji su se odnosili na dešavanja u vezi sa izborima.

Kako UP navodi u saopštenju najviše prijava zabilježeno je u Šavniku - 14 i Bijelom Polju - 11. Na drugoj strani, policiji u Zeti, Plužinama i Žabljaku nisu prijavljivani događaji u vezi sa jučerašnjim lokalnim izborima.

"Sa aspekta lične i imovinske sigurnosti građana, izborni dan u 14 opština u kojima su juče održani lokalni izbori protekao je bez narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i vršenja krivičnih djela protiv života i imovine", kažu iz UP.

Dodaju da je policija postupala u odnosu na sve prijavljene slučajeve, a sa događajima za koje su postojali osnovi sumnje da ima elemenata krivičnih djela upoznati su i nadležni tužioci.

"S tim u vezi, policija je u Šavniku podnijela osam krivičnih prijava protiv 14 osoba (sedam krivičnih djela povreda prava glasanja i jedno krivično djelo sprječavanje održavanja glasanja), a u toku su i mjere i radnje sa nadležnim tužilaštvom u odnosu na jedan predmet. Takođe, policija je u Baru, Kolašinu i Plavu u vezi tri događaja podnijela tri prekršajne prijave protiv tri osobe", piše u saopštenju.

Uprava policije je u cilju obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira i nesmetanog odbijanja izbornog procesa, kako se navodi, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima u 14 opština, prije, tokom i nakon izbornog dana, shodno planu aktivnosti redovno i vanredno angažovala 878 policajaca iz svih operativnih struktura.

"Policijski službenici će i dalje postupati po eventualnim prijavama građana, preduzimati shodne mjere i radnje, samostalno i u saradnji sa nadležnim tužiocima. Policija se zahvaljuje građanima, kao i akterima društveno – političkog života koji su svojim aktivnostima doprinijeli da izborni dan protekne mirno i bezbjedno", zakjučuju u saopštenju.

Bonus video: