Uhapšeni Čotar, Rutović, Knežević i Jovanović

U pretresima u Kotoru pronađeno i oduzeto naoružanje, kao i 30.000 eura

138821 pregleda 29 komentar(a)
Dio oduzetog oružja, Foto: Uprava policije
Dio oduzetog oružja, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 24.10.2022. 19:40h

Službenici policijskog Sektora za borbu protiv kriminala, podnijeli su specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv devet osoba, nakon današnje akcije u Kotoru, sprovodeći aktivnosti na otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju teških krivičnih djela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa.

Ta grupa, između ostalog, osumnjičena je za planiranje ubistva Kotoranina Jovana Jovanovića, ali iz policije tvrde da u toj namjeri nisu uspjeli.

Radoje Zvicer (40) i Milan Vujotić (40) terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, dok se Milutinu Kneževiću (38), Milošu Jovanoviću (34), Milutinu Čotaru (57), Vladimiru Vučkoviću (57), Igoru Božoviću (58), Dejanu Rutoviću (43) i Srđi Juriševiću (39) na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

U današnjoj akciji uhapšeni su: Čotar, Rutović, Knežević i Jovanović, dok se Božović i Vučković nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zbog drugih počinjenih krivičnih djela. Zvicer i Jurišević se nalaze u bjekstvu i za njima su raspisane međunarodne potjernice, dok se Vujotić nalazi Turskoj, a uhapšen je zbog učešća u izvršenju drugog krivičnog djela.

Oduzeto oružje
Oduzeto oružjefoto: Uprava policije

Iz Uprave policije je saopšteno da su, u njihovoj evidenciji, svi procesuirani evidentirani kao pripadnici jedne organizovane krimalne grupe ili njima bliska lica.

Zvicer i Vujotić su, kako se osnovano sumnja, tokom 2020. formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći. "Pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova", navode iz policije.

Oduzeti predmeti
Oduzeti predmetifoto: Uprava policije

Osumnjičeni Knežević, Jovanović, Vučković, Božović, Rutović i Jurišević su kao članovi kriminalne organizacije, dodaju iz policije, prihvatili da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su "imali podijeljene zadatke i uloge".

Oduzeti predmeti i novac
Oduzeti predmeti i novacfoto: Uprava policije

"U cilju izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbjeđivali sredstva namijenjena za izvršenje krivičnog djela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namjenjeno za izvršenje krivičnog djela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog djela i bjekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama", saopšteno je iz policije.

Ističu da ta grupacija, imajući u vidu sprovođenje "pojačanih policijskih aktivnosti" na području Kotora u tom periodu, "nije uspjela izvršiti planirano i pripremano krivično djelo na štetu J.J."

Tokom današnjih pretresa na više lokacija, koje koriste osumnjičeno, oduzeto je i pronađeno: osam automatskih puški raličitih modela; dva automatska pištolja marke Zastava M84 – Škorpion; četiri poluatomatska pištolja marke Glock model 17; šest komada trotskih metaka – koji se mogu koristiti za izradu improvizovanih mina; velika količina municije različitog kalibra; novac u iznosu od preko 30.000 eura, kao i druge stvari i predmeti, saopšteno je iz policije.

Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće vještačeni u Forenzičkom centru radi provjere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih djela u Crnoj Gori ili inostranstvu.

"Lica lišena slobode u današnjoj aktivnosti biće uz krivične prijave privedena Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost", zaključuju iz policije.

Bonus video: