Kovač zlostavljan u policiji?

Ukinuta presuda Stefanu Kovaču za planiranje ubistva Dejana Kašćelana

32066 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja, Foto: Boris Pejović
Sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud ukinuo je presudu podgoričkog Višeg suda, koji je na tri godine zatvora osudio Cetinjanina Stefana Kovača, optuženom da je kao pripadnik kriminalne organizaciji koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Cetinjanin Stefan Kovač, prilikom davanja odbrane sredinom septembra 2021. godine, u sudu je tvrdio da je 29. jula 2020. godine otišao u Beč, kako bi kao konobar ili građevinac zaradio nešto novca, a ne kao pripadnik kriminalne organizacije - da likvidira Dejana Kašćelana.

"Htio sam da odem za Austriju da radim kao konobar ili kao građevinac. Činjenica je da sam tada bio u lošoj finansijskoj situaciji, bila je korona, pa sam htio nešto da zaradim", izjavio je tada Kovač.

Optuženi je u odbrani na glavnom pretresu tvrdio da je nakon lišenja slobode u blizini graničnog prelaza, bio psihički i fizički maltretiran od strane službenika Uprave policije - Specijalnog policijskog tima, koji su ga, tvrdi, udarali po glavi i tijelu, stavljali mu kesu na glavu kako ne bi mogao da diše, tukli ga u vozilu, kao i da su repetirani pištolj stavljali u usta, a potom nastavljali da ga maltretiraju i u prostorijama Specijalnog tima...

"A sve iz razloga kako bi policajcima otvorio telefon koji je imao, odnosno dao im da šifru. Što je na kraju i učinio, usljed maltretiranja koje je trajalo od 11 do 23 časa".

Apelacioni sud je uvažio žalbu advokata Damira Lekića jer je našao da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

"Prvostepeni sud je pri ocjeni, da li su dokazi izvedeni na glavnom pretresu, službena zabilješka o pregledu sadržaja podataka mobilnog telefona koji je oduzet od optuženog, zapisnik o pretresanju mobilnog telefona, listing komunikacija za telefonski aparat oduzet od optuženog, pravno valjani ili ne i da li se na njima može zasnivati sudska odluka, bio dužan, da provjeri da li su ti dokazi pribavljeni na zakonit način. Posebno kada se imaju u vidu navodi odbrane optuženog o primjeni sile i prinude nad njim od strane ovlašćenih policiijskih službenika koji su preduzimali službene radnje, nakon njegovog lišenja slobode, s obzirom na to, da je optuženi tvrdio, da nije dobrovoljno dao šifru za otvaranje mobilnog telefona koji je pronađen kod njega. U ponovnom postupku, prvostepeni sud će otkloniti bitne povrede postupka ukazane ovim rješenjem, a radi provjere navoda odbrane optuženog saslušati ovlašćene policijske službenike odsjeka specijalnog policijskog tima, koji su postupali u najranijoj fazi postupka nakon lišenja slobode optuženog, pribaviti medicinsku dokumentaciju za dalje suđenje", navodi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda.

Bonus video: