Težinu kokaina povećali paketi, ali i slojevi gume

Na zahtjev suda svjedočili policijski službenici koji su trebali da objasne kolika je tačno izmjerena neto količine droge zaplijenjene u magacinu u Mojanovićima

8629 pregleda 3 komentar(a)
Magacin u Mojanivćima u kome je oduzeta droga (arhiva), Foto: Luka Zeković
Magacin u Mojanivćima u kome je oduzeta droga (arhiva), Foto: Luka Zeković

Tri službenika Centra bezbjednosti Podgorice koja su učestvovala u pretresu magacina firme “San Francisko” u Mojanovićima, gdje je u paketima sa bananama pronađen kokain, svjedočili su danas u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerci Marini, optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina.

Danas je prvi svjedočio inspektor Ivan Jović, kojeg je sudija Vesna Kovačević upitala da sudu ispriča sve što je njemu poznato u vezi tačno izmjerene neto količine kokaina.

“Pronađeno je prilikom pretresa 1.205 pakovanja droge. Kolega Serđo Elezović je vršio mjerenje sa kolegama tehničarima. Izmjereno je jedno pakovanje koje je bilo 1.200 grama težine. Kada se pomnože ove dvije brojke, došli smo do količine od 1.500 kilograma. Otprilike smo odbili 100 kilograma težine na ambalažu i došli do 1.400 kilograma neto težine kokaina. Nijesmo tada primijetili da su pakovanja droge bila oblijepljena sa slojevima gume. Droga je zatim poslata u Forenzički centar u Danilovgradu radi preciznog mjerenja”, izjavio je Jović.

Odgovarajući na pitanja odbrane advokata Dragoljuba Đukanovića, svjedok je rekao da su on i kolege koristili rukavice prilikom pretresa magacina i mjerenja pakovanja droge.

Okrivljeni Budimir Krstović je sud podsjetio da su vještaci Forenzičkog centra u Danilovgradu na suđenju izjavili da je ukupna bruto masa kartona iznosila 1.476 kilograma, od čega je bilo 1.206 kilograma kokaina.

“Primjećujem da ovaj iskaz nije u saglasniosti sa iskazom vještaka, jer se razlikuju u izmjerenoj neto masi kokaina. Nestalo je 200 kilograma kokaina i to hoću da kažem. Konstatacija da je na celofan i ambalažu otpada 25 odsto od ukupne težine nije tačan, jer to ne prelazi više od 5 odsto. U 1.205 pakovanja ne može da ima više od 200 grama celofana”, naveo je Krstović.

Advokat Dragoljub Đukanović je posebno naglasio da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović konferencijama za medije, u kojima je govorio o zaplijeni 1.200 kilograma kokaina, vršio pritisak na postupak istrage i sud. Dodao je da droga, koju je Abazović predstavio kao istorijsku zaplijenu, zapravo akcija i djelo stranih služni koje su je otkrile na moru u stranim zemljama, a ne u našoj državi.

"Ono šta se potencira optužnicom, da je droga pronađena u magacinu Budimira Krstovića, nije tačno. Droga je pronađena na moru i otkrile su je strane službe i pratile, a ne MUP Crne Gore. Potpuno je jasno da rukovođenje ovom akcijom nije dozvolilo ni jedan miligram šanse da se Krstovići odbrane. Samo je jedan logičan razlog zašto je bilo važno da se nakon tri sekunde upadne u magacin i ne ostavi šansa ni radnicima Krstovića da otvore pakete, kako bi provjerili kvalitet banana. Istog sekunda, kada bi provjeravajući banane, uočili drogue, odmah bi prijavili policiji”, kazao je Đukanović.

“Kada je istražni sudija Krstovićima na osnovu zakona ukinuo pritvor, neko je sazvao još jednu konferenciju i sudiju "svrstao" maltene kao da je kriminalac. Dritan Abazović, koji je tada vršio funkciju potpredsjednika Vlade Crne Gore, je vršio nedopustiv pritisak na postupak i sud”, naglasio je on.

Advokat Stefan Jovanović je naveo da su Budimir i Marina Krstović na optuženičkoj klupi samo zbog popularizma, političkih poena i jedne traljave istrage.

“Optuženi Krstocić želi da kaže da iskazi svjedoka od danas ne opravdaju razliku od 200 kilograma u njihovom mjerenju i mjerenju Forenzičkog centra. Nakon 11 danas iz Forenzičkog centra je da je izmejreno 200 kilograma manje. Odbrana će istrajati da to bude dio posebne istrage”, rekao je advokat Jovanović.

Bonus video: