Potvrđena prvostepena presuda kojom je Z.B. osuđen na dvije i po godine zatvora

Po ocjeni Apelacionog suda, izreka prvostepene presude u svemu je jasna i razumljiva

3036 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je okrivljeni Z.B. osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga (član 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Optuženom je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanje 1,63 grama opojne droge kokain.

Po ocjeni Apelacionog suda, izreka prvostepene presude u svemu je jasna i razumljiva, a obrazloženje presude sadrži razloge o svim odlučnim činjenicama iz kojih se pouzdano zaključuje da je optuženi B. Z. izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Dodaje se da je pravilno prvostepeni sud zaključio i u presudi dao jasne i valjane razloge, kada je našao da je optuženi 11. novembra 2021. godine, neovlašćeno radi prodaje kupio i držao opojnu drogu kokain, koja je bila namijenjena neovlašćenoj prodaji.

”Pravilan je zaključak prvostepenog suda, kada je kao neosnovanu cijenio odbranu optuženog Z. B. koji je negirao izvršenje krivičnog djela navodeći, da je opojna droga kokain, koja je pronađena kod supruge optuženog, bila namijenjena za njegovu ličnu upotrebu. Prvostepeni sud je pravilno utvrdio i u dovoljnoj mjeri vrednovao sve činjenice, odnosno okolnosti koje su od uticaja da kazna bude manja ili veća. Optuženom je kao olakšavajuću okolnosti cijenio lične prilike, odnosno okolnost da je otac sedmoro malodobne djece, dok je kao otežavajuću okolnost cijenio njegov raniji život, tj. njegovu osuđivanost za isto krivično djelo, presudom Višeg suda u Podgorici na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci koju kaznu je izdržao u prostorijama u kojima stanuje”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Bonus video: