Polomljeno staklo na prostorijama CPC, obavljen uviđaj

Iz policije su kazali da ta institucija, između ostalog, radi na identifikaciji i provjerava navode da li se radi o maloljetnicima

20305 pregleda 34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Uprava policije saopštila je da im je jutros prijavljeno da je nepoznata osoba, ili više njih, u Podgorici polomila prozorsko staklo na prostorijama koje koristi Crnogorska pravoslavna crkva.

"Pripadnici policije su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti, upoznat je tužilac, izvršen je uviđaj na licu mjesta. Preduzimaju se dalje mjere i radnje u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica i rasvjetljavanja ovog događaja", saopšteno je iz policije.

Kazali su da ta institucija, između ostalog, radi na identifikaciji i provjerava navode da li se radi o maloljetnicima.

DPS: Nastavak podsticanja nacionalne i vjerske mržnje

Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je kamenovanje prostorija CPC u Podgorici.

"Ovakav incident, još jedan u nizu brojnih, nastavak je podsticanja nacionalne i vjerske mržnje u Crnoj Gori. Prijeko je potrebno da se u našem društvu očuva međuvjerski i međuetnički sklad kao bogatstvo i temelj na kojima počiva naša država", saopštili su iz te stranke.

Ukazali su da Ustav Crne Gore jasno propisuje svim građanima pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i pravo da pripadaju nekoj vjerskoj zajednici i javno ispoljavaju svoju vjeru.

"Stoga apelujemo na toleranciju i suzdržavanje od bilo kakvog demonstriranja mržnje i netrpeljivosti zbog nacionalnih, vjerskih ili drugih razlika. Ovom prilikom pozdravljamo brzu reakciju policije i pozivamo tužilaštvo da detaljno izvide okolnosti ovog slučaja", zaključuju iz DPS-a.

Matica crnogorska: Pokušaj zastrašivanja Crnogoraca

Iz Matice crnogorske su rekli da se radi o "besprizornom činu". Pozvali su sve nadležne institucije da djeluju u skladu sa zakonom i počinioce privedu odgovornosti.

"Nakon parlamentarnih izbora 2020. građani Crne Gore se osvjedočavaju u nove oblike progona i diskriminacije, ovoga puta je riječ o politički motivisanom napadu na Crnogorsku pravoslavnu crkvu u Podgorici. Kao što su svoju vladavinu Crnom Gorom septembra 2020. godine započeli šovinističkim prijetnjama pripadnicima manjinskih naroda 'selite se Turci', 'polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica' ili uriniranjem po spomeniku Ljubu Čupiću kao dokaz svoje pripadnosti ideologiji fašizma... tako srpski šovinisti nakon nedavno održanih lokalnih izbora nastavljaju svoju politiku zastrašivanja, samo ovoga puta otvoreno prema vjernicima i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve. Tim činom agresije šalje se politička poruka ne samo vjernicima i poštovaocima Crnogorske pravoslavne crkve nego svim slobodomislećim ljudima koji različito gledaju na budućnost Crne Gore", saopštio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Ta poruka je, kako je naveo, "sasvim jednostavna i svima razumljiva": "Da su u društvu nepoželjni ukoliko se ne odreknu svog političkog stava ili nacionalnog i kulturnog identiteta. Ostrašćeno iskazivanje neprijateljstva prema vjernicima i sveštenstvu CPC nije huliganski ispad grupe neodgovornih ljudi, već logičan nastavak politički pripremljene atmosfere progona neistomišljenika i pokušaj zaplašivanja Crnogoraca".

"Matica crnogorska upozorava da ako vlast ne bude reagovala primjereno i pravovremeno na ovaj agresivni čin, otvoriće put definitivne fašizacije društva i biti odgovorna za posljedice koje mogu iz toga proizaći. Nova politička većina mora biti svjesna da u politici ljudima nikada nije dobro činiti baš sve što se im može. Ako ičemu, bar tome nas je prošlost naučila", zaključio je Radulović.

LP: Nastavak progona

Kamenovanje prostorija CPC su osudili i iz Liberalne partije.

"Liberalna partija osuđuje napad na prostorije Crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici koje su kamenovane i demolirane. Plaši ovaj trend koji je posljedica narativa koji forsira vlast sa pozicija državne sile, gdje permanentnim manipulacijama huška na sve neistomišljenike i na sve što ima crnogorski prefiks. Očigledno se nastavlja progon koji u Crnoj Gori nije viđen već decenijama, od početka 90-ih. Zato pozivamo nadležne da hitno rasvijetle ove napade, da otkriju počinice i sankcioniše ih oštro za napad iz mržnje, što ovo jeste", navodi se u saopštenju.

Bonus video: