Uzalud gladuju, biće izručeni

Iz Ministarstva pravde objasnili su da su ekstradicioni postupci protiv američkih državljana okončani, i da protiv pravosnažnih, odnosno konačnih odluka u tim postupcima ne postoji pravo žalbe. Kazali i da im advokat Pantović nije dostavio generalno punomoćje za zastupanje, već samo podnesak kojim traži informacije i prijeti krivičnim prijavama

32803 pregleda 5 komentar(a)
Obaveza države će biti ispunjena: Kovač, Foto: Boris Pejović
Obaveza države će biti ispunjena: Kovač, Foto: Boris Pejović

Iz Ministarstva pravde objasnili su da su ekstradicioni postupci protiv američkih državljana Marijete Terebelijan (37) i Ričarda Ajvazijana (43) okončani i da protiv pravosnažnih, odnosno konačnih odluka u tim postupcima ne postoji pravo žalbe.

Poručili su i da će njih dvoje biti izručeni Sjedinjenim Američkim Državama - bez obzira na krivične prijave i štrajkove glađu.

Oni su se oglasili zbog, kako su saopštili, “netačnih i neargumentovanih medijskih nastupa advokata Ratka Pantovića” vezanih za taj predmet.

Pantović je prethodno saopštio da su Terebelijan i Ajvazijan, nakon što im je istekao ekstradicioni pritvor, nezakonito premješteni iz Istražnog zatvora u Kazneno popravni dom. Tvrdi da ni njemu i njegovim klijentima nije dostavljen nijedan dokument na osnovu kog su to dvoje osuđenih za višemilionsku prevaru premješteni u zatvor u Spužu, gdje borave osuđenici. Najavljujući krivične prijave, Pantović je saopštio da su njegovi klijenti u zatvoru počeli štrajk glađu.

”Crnogorski pravosudni organi su u zakonom propisanim postupcima odlučili da Marijetu Terebelijan i Ričarda Ajvazijana izruče državi molilji, i državi Crnoj Gori stvorili obavezu da te odluke izvrši. Ova državna obaveza biće izvršena, i istu neće umanjiti ili isključiti bilo kakve krivične prijave ili štrajkovi glađu”, kazali su iz Vladinog resora na čijem čelu je ministar Marko Kovač.

Oni su saopštili da su ekstradicioni postupci okončani na način što su Viši sud u Podgorici i Ministarstvo pravde odlučili da navedena lica izruče državi molilji - Sjedinjenim Američkim Državama.

Objašnjavaju da je Terebelijan dala saglasnost da bude izručena, zbog čega je Viši sud u Podgorici dozvolio njeno izručenje u skraćenom postupku, a da je u odnosu na Ajvazijana taj sud u redovnom postupku utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje.

”To rješenje je potvrdio Apelacioni sud Crne Gore, nakon čega je Ministarstvo pravde Crne Gore donijelo rješenje kojim je dozvolilo njegovo izručenje državi molilji. O donošenju oba rješenja, Ministarstvo pravde je obavijestilo državu molilju prije isteka ekstradicionog pritvora. Ovdje prvo ukazujemo da su ekstradicioni postupci okončani, i da protiv pravosnažnih, odnosno konačnih odluka u ovim postupcima ne postoji pravo žalbe”, kazali su iz MP.

U saopštenju ističu i da je oboje američkih državljana učestvovalo u ekstradicionom postupku: “I omogućeno im je uživanje svih prava koja ih sljeduju shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, što potvrđuje činjenica da su u tim postupcima imali branioca kojeg su sami izabrali, advokata Pantovića, koji je u njihovo ime preduzimao radnje i izjavljivao pravne ljekove. Drugim riječima, njihovo pravo na odbranu nije ni moglo biti povrijeđeno, pogotovo licu Marijeti Terebelijan, koja je u prisustvu branioca i zatražila od suda da bude što prije izručena”.

Kazali su i da je apsurd argument Pantovića da su u konkretnom slučaju, na štetu Terebelijan i Ajvazijana prekršene odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

”Jer se ovdje ne radi o krivičnom postupku, niti se primjenjuju odredbe Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, već se radi o ekstradicionom postupku, u kojem se primjenjuju odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore i ostalih međunarodnih dokumenata koji regulišu ovu oblast. U tako specifičnom postupku važe i specifična pravila. S tim u vezi, navod da je pomenutim licima povrijeđeno pravo na pravično suđenje ne stoji, jer se njima u ekstradicionom postupku u Crnoj Gori ne sudi, već se samo utvrđuje ispunjenost uslova za izručenje i dozvoljenost izručenja”, objašnjavaju iz MP.

Advokat samo prijeti, a punomoćje nije dostavio

Iz Ministarstva pravde saopštili su da im advokat Pantović, uz podnesak kojim traži informacije i prijeti krivičnim prijavama, nije dostavio punomoćje.

Kazali su i da iskusan advokat, kao Pantović, zna da se njegovo punomoćje za zastupanje pred Višim i Apelacionim sudom ne proteže na Ministarstvo pravde kao organ izvršne vlasti.

”Osim ukoliko isti nije od svojih klijenata dobio generalno punomoćje za zastupanje pred svim državnim organima u Crnoj Gori. Sve i da takvo punomoćje postoji, obaveza je advokata koji se obraća državnom organu u nečije ime, da takvo punomoćje dostavi, kao dokaz da ima ovlašćenje da se u ime davaoca punomoćja nekom državnom organu obrati. Advokat Pantović nije sebe pred Ministarstvom pravde legitimisao u tom svojstvu, već je samo predao podnesak u kojem traži informacije i prijeti krivičnim prijavama”, saopštili su iz MP.

Da nema dodatnih rokova mogli bi pobjeći

Objasnivši zbog čega je ostavljen dodatni rok za ekstradiciju, iz MP su istakli i da su američkim državljanima rješenja o izručenju dostavljena odmah nakon donošenja i prevođenja na njihov jezik.

”Kao što smo prethodno objavili, pravni osnov da, nakon donošenja rješenja o izručenju ovih lica, ista ostanu lišena slobode do preuzimanja od strane države molilje crpi se iz odredbe člana 25 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći Crne Gore, koji služi kao svojevrsna rezerva kada se iz objektivnih razloga lica ne mogu preuzeti do momenta kada ističe ekstradicioni pritvor, koji rok je u ovom slučaju bio veoma kratak, jer se radi o državi molilji sa drugog kontinenta. Zbog toga su zemlje, koje su autori i potpisnici Evropske konvencije o ekstradiciji ostavili ovakvu rezervu, da se ne bi došlo do situacije da država, koja je preko svojih državnih organa, u zakonom propisanom postupku odlučila da neko lice izruči državi molilji, to lice ne pusti na slobodu nekoliko dana pred izručenje, jer izručenje, zbog objektivnih okolnosti koje nekada ne zavise od država nije moglo biti izvršeno u vrijeme koje je pokriveno ekstradicionim pritvorom”.

Iz MP objašnjavaju da je zbog tih okolnosti iznađeno rješenje koje se u svim evropskim državama koristi, kada su ekstradicije u pitanju - da se, nakon što je država molilja obaviještena da je izručenje dozvoljeno, ostavlja rok toj državi od 30 dana da to lica preuzme, za koje vrijeme je logično da lice mora biti lišeno slobode, u cilju realizacije izručenja.

”Navedeni rok, prema domaćem zakonu, na obrazloženi predlog države molilje, može biti produžen za još 15 dana, pod prijetnjom puštanja lica na slobodu, ako ni u tom roku ne bude preuzeto. Da nije pomenutog člana kao svojevrsnog zaštitnog mehanizma, koji je prenijet iz člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji, bio bi otvoren prostor za razne zloupotrebe, odugovlačenja ekstradiconog postupka i sistem ekstradicije bi bio veoma neefikasan, jer je realno očekivati da će svaki stranac koji nije dao saglasnost da bude izručen, ukoliko mu se za to pruži prilika i eventualno rupa u zakonu, pobjeći i zamoljenu državu onemogućiti da izvrši obavezu za koju su njeni pravosudni organi odlučilil da bude izvršena”, kazali su iz MP.

U kaznu će im računati i spušku robiju

Objasnivši da pravni osnov za postupanje prema Terebelijan i Ajvazijanu postoji u Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, Evropskoj konvenciji o ekstradicij i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, kazali su da se u konkretnom slučaju radi o posljednjoj fazi ekstradicije: ”Iako u zakonu ne postoji obaveza donošenja odluke o zadržavanju lica u tzv. tranzitu, pravni osnov za njihovo lišavanje slobode je utemeljen u domaćim i međunarodnim propisima, i vrijeme za koje su lica bila lišena slobode u postupku ekstradicije u Crnoj Gori uračunava se u izrečenu kaznu u državi molilji, o čemu Ministarstvo pravde istu obavještava odmah nakon izvršenog izručenja, što isključuje mogućnost postojanja neosnovanog lišenja slobode u zamoljenoj državi”, kazali su iz MP.

Bonus video: