Tajna prisluškuju li i dalje Kneževića i Mandića

Pozivajući se na mogući negativni uticaj na bezbjednost i interese Crne Gore, iz Vrhovnog suda odbili su da potvrde ili ospore autentičnost dokumenta koji je objavio poslanik Milan Knežević, a iz kog se vidi da su on i njegov kolega Andrija Mandić prisluškivani

12692 pregleda 34 komentar(a)
Slušali ih i čitali njihova pisma:Knežević i Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC
Slušali ih i čitali njihova pisma:Knežević i Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC

Dvojica lidera Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić nadzirani su u skladu sa Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a ne u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, ali iz Vrhovnog suda nijesu odgovorili da li i dalje prate njihovu elektronsku komunikaciju i čitaju njihova pisma.

Da su praćeni u skladu sa zakonom o ANB i na zahtjev tadašnjeg šefa tajne službe Dejena Peruničića, proizlazi iz odgovora dostavljenih Vijestima iz Službe za odnose sa javnošću Vrhovnog suda.

”Posebno ukazujemo i da se postupak tajnog prikupljanja podataka sprovodi u skladu sa Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a ne Zakonikom o krivičnom postupku”, kazali su iz Vrhovnog suda, odgovarajući na pitanje - zbog čega, kako se to vidi iz dokumenta koji je, mjere nisu produžene u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, nakon četiri mjeseca, već nakon godinu.

Pozivajući se na mogući negativni uticaj na bezbjednost i interese Crne Gore iz Vrhovnog suda odbili su da potvrde ili ospore autentičnost dokumenta koji je objavio poslanik Milan Knežević, a iz kog se vidi da su on i njegov kolega Andrija Mandić prisluškivani.

”Vrhovni sud, kao organ, nije u obavezi da potvrdi, niti da ospori postojanje tajnog podatka, ako bi potvrđivanje ili osporavanje moglo negativno da utiče na bezbjednost i interese Cme Gore (član 18 a Zakona o tajnosti podataka). Naglašavamo da u skladu sa članom 3 istog zakona, tajni podaci su podaci čijim bi otkrivanjem nepoznatom licu nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za bezbjednost i odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore”, odgovorili su iz suda na čijem čelu je, kao vršilac dužnosti, sutkinja Vesna Vučković.

Sud ne priča o mjerama

Podsjetili su i da primjenu mjera tajnog nadzora, u skladu sa Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, na obrazloženi pisani predlog direktora Agencije, odobrava predsjednik Vrhovnog suda - i to za svaki pojedinačni slučaj.

”Obavještavanje lica o primjeni mjere nadzora, kao i uništavanje materijala prikupljenih mjerama nadzora, nijesu u nadležnosti Vrhovnog suda”, kazali su odgovarajući na pitanje da li su Knežević i Mandić ikada zvanično, kako to nalaže zakon, obaviješteni da su nad njima sprovođene mjere tajnog nadzora i jesu li, ukoliko nije pokrenut postupak, prikupljeni materijali uništeni.

Knežević je prije dva dana objavio dokument iz kog se vidi, da uz odobrenje Vrhovnog suda, njegovu komunikaciju nadziru od 5. avgusta 2019. godine, Mandićevu od 22. novembra te godine, a od 18. januara 2021. godine i komunikaciju treće osobe, čiji identitet je zaštićen u objavi jednog od lidera Demokratskog fronta.

”Odukom Su. T.br., 566/19 od 22.11.2019. godine, odobren je nadzor nad elektronskim komunikacijama i poštanskim pošiljkama u odnosu na Andriju Mandića zbog postojanja osnova sumnje da je ugrožena nacionalna bezbjednost tajnim aktivnostima usmjerenim protiv teritorijalnog integriteta, bezbjednosti i Ustavom utvrđenog pravnog poretka Crne Gore. Nadzor je produžen jesenjem Su.T.br. 566/19-1 od 22.11.2020. godine i traje do 22.02.2021. godine”, piše u dopisu sutkinje Stanke Vučinić, koja je tada u v.d. mandatu, bila na čelu Vrhovnog suda.

Za Milana Kneževića objašnjeno je da su iste mjere određene odlukom Su.T.br. 330/19 od 05.08.2019. godine:

”Zbog postojanja osnova sumnje da je ugrožena nacionalna bezbjednost obavještajno-subverzivnom djelatnošću pojedinaca, grupa i organizacija u korist druge države. Nadzor je produžen rješenjem Su.T.br. 330/19-1 od 05.11.2020. godine i trajao je do 05.02.2021. godine”.

Treću osobu, čiji identitet je zaštićen u Kneževićevoj objavi, nadzirali su od 18. januara 2021. godine - “zbog postojanja osnova sumnje da je ugrožena nacionalna bezbjednost druge države”.

Vučinić objašnjava tužiocu da za tu osobu “nadzor traje do 18.04.2021. godine”.

Peruničić naredio praćenje

Kada su Kneževiću i Mandiću određene mjere tajnog nadzora, ali i kada su im produžene u novembru 2020. godine, na čelu tajne policije bio je Dejan Peruničić.

Za treću osobu mjere je morao da traži njegov nasljednik u fotelji šefa Agencije - Dejan Vukšić, koji je na čelo ANB imenovan 17. decembra 2020. godine.

Ubrzo nakon toga Vukšić je podnio krivičnu prijavu protiv svog prethodnika - zbog protivzakonitog prisluškivanja političkih ličnosti, sada pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i novinara.

U februaru te godine SDT je saopštilo da su, od početka 2020., do izbora 30. avgusta, agenti tajne službe svakodnevno, nezakonito pratili i snimali tadašnjeg mitropolita, niz tadašnjih opozicionih političara i novinara.

Specijalno državno tužilaštvo i njihov Specijalni policijski tim za to su osumnjičili Peruničića i njegovog podređenog Srđu Pavićevića.

Po Peruničićevom usmenom nalogu Pavićević je tajnim agentima naređivao da svakodnevno, makar po dva sata, snimaju i prate nosioca liste Demokratskog fronta Zdravka Krivokapića, predsjednika Demokrata Aleksu Bečića, lidere Nove srpske demokratije Mandića, Demokratske narodne partije Kneževića i SNP-a Vladimira Jokovića. Navodno snimani su i praćeni poslanici - Demokratskog fronta Slaven Radunović i Milo Božović, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, tadašnji predsjednik Opštine Budva Marko - Bato Carević, funkcionerka Demokrata Nevenka Bošković Ćirović i novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić.

Peruničiću i Pavićeviću zbog toga se sudi iza zatvorenih vrata. J.J.

Bonus video: