Za uvredu masera 200 eura globe

Sud za prekršaje kaznio Ulcinjanina zbog poruke upućene maseru Srđanu Kuzmanu, koji je za “Vijesti” govorio o pružanju nelegalnih maserskih usluga širom ulcinjske rivijere...

13180 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulcinjanin H. G. (37) moraće da plati 200 eura kazne zbog uvreda koje je uputio sugrađaninu Srđanu Kuzmanu.

Poruku neprimjerenog sadržaja, Ulcinjanin je uputio preko svog Instagram profila 28. avgusta, istog dana kada je u “Vijestima” osvanuo tekst “Masaža na crno i(ili) paravan za prostituciju”, u kom je Kuzman, kao licencirani i poznati fizioteraput, govorio na temu nelegalnih maserskih usluga širom ulcinjske rivijere...

Osuđujuće rješenje u prekršajnom postupku, 19. oktobra, donijela je sutkinja Suda za prekršaje u Budvi, odjeljenja u Ulcinju, Amra Grbović.

”Okrivljeni H. G. kriv je što se 28. 8 oko 18 časova drsko ponašao prema Kuzmanu na način što je preko Instagram profila poslao poruku: ‘Pi..a ti mater, k..vo jedna bezobrazna’, čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru, pa ga sud kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 200 eura”, piše u rješenju sutkinje Grbović.

Prihvatio krivicu, vrijeđao u afektu

U obrazloženju odluke, piše da je okrivljeni prihvatio odgovornost za prekršaj koji mu je stavljen na teret i pojasnio kako i zašto ga je počinio.

”Odnosno, da je navedenu poruku poslao u afektu kada je pročitao članak u dnevnim novinama i vidio sliku plaže Dolcinium, koju drži kao zakupac te mu uopšte nije bilo prijatno da se njegova plaža povezuje sa prostitucijom jer je isti ugledni privrednik i roditelj. Kao i da je poruku koju je poslao oštećenom odmah izbrisao, a budući da je okrivljeni prihvatio odgovornost za prekršaj, i da odluka sadrži obrazloženje samo u dijelu odluke o sankciji”, navela je sutkinja Grbović.

Ona je navela da je prilikom odmjeravanja kazne cijenila sve okolnosti koje mogu biti od uticaja na vrstu i visinu kazne, pa je okrivljenom, shodno Zakonu o prekršajima, izrekla novčanu kaznu u iznosu od 200 eura.

Sud je, piše u obrazloženju, imao u vidu član Zakona koji propisuje kaznu od 100 do 400 eura, ili kaznu zatvora do 30 dana.

”Uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog - priznanje, držanje okrivljenog nakon učinjenog prekršaja, lične prilike, imovno stanje, javno žaljenje za svoje neprimjereno ponašanje, a u nedostatku otežavajućih okolnosti, sud smatra da ista odgovara težini učinjenog prekršaja i stepenu odgovornosti okrivljenog kao učinioca prekršaja, te da će se ovakvom kaznom u konkretnom slučaju postići svrha kažnjavanja shodno Zakonu o prekršajima”, stoji u obrazloženju.

Protiv ove odluke, piše na kraju, moguće je podnijeti žalbu Višem sudu za prekršaje, ali samo u pogledu sankcija.

Fotografije, koje su objavljene uz tekst, “Vijestima” su poslali čitaoci.

Kuzman je, istog dana kada su mu upućene uvrede, slučaj prijavio policiji i inspektorima kazao da se nakon te poruke osjeća ugroženo.

Priča o prostituciji

On je u objavljenom tekstu kazao da gotovo da nema kupališta ili hotela u Ulcinju koji ne pružaju usluge masaže i ustvrdio da su to većinom paravani za prostituciju.

”To je i potpuno logično kada se pogledaju astronomske cijene tih usluga. Za masažu čokoladom, koja se adekvatno može obaviti samo u SPA centrima, što znaju i laici, treba izdvojiti 55 eura. To je za pet eura više nego što košta jedan cijeli dan u Igalu sa spavanjem, doručkom, ručkom i večerom i tri ili pet masaža, koje usput, obavljaju iskusni profesionalci. Treba li tu nešto dodati”, naveo je, između ostalog, tada Kuzman.

U tekstu je bio naveden i javni cjenovnik usluga na jednom kupalištu sa reklamnog panoa - za relaks masažu od pola sata - 35 eura, za sat - 65 eura, za masažni miks - 100 eura, elektrostimulacija mišića od 20 do 40 eura, masaža čokoladom 55 eura, ali su “Vijesti” zatamnile na fotografiji naziv pružaoca usluga...

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kako je tada saopšteno “Vijestima”, nije predvidjelo objekte ili lokacije za pružanje fizioterapeutskih i maserskih usluga na gradskim plažama.

”Na svim kupalištima u opštini Ulcinj nijesu predviđene lokacije za pružanje usluga masiranja, već se iste obavljaju bez dozvole i odobrenja”, pisalo je u odgovoru PR službe JP na pitanja “Vijesti”.

Kuzman je naveo i da je za obavljanje te djelatnosti neophodna uniforma.

”Neke od tih djevojaka masiraju bose i u haljinama, šortsevima ili biknijima. Nema tu ni ‘p’ od profesionalizma, ali često ni ‘z’ od znanja”, ustvrdio je Kuzman.

Podrška Kuzmanu tada je stigla i iz Komore fizioterapeuta Crne Gore. “Vijestima” je iz Komore tada rečeno da pružanje usluga tog tipa na plažama predstavlja nepopularan trend promocije i degradiranja struke.

Predsjednica Komore Nataša Matković kazala je da se pružanje zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, prema važećim zakonskim rješenjima, isključivo prepoznaje u zdravstvenim ustanovama od licenciranih zdravstvenih radnika.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka dr Karmela Mujičić 4. septembra potvrdila je “Vijestima” da je prilikom kontrole 27 kupališta na Maloj i Velikoj plaži, inspekcija utvrdila tri nepravilnosti u pružanju usluga masaže. Izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti i novčane kazne.

Bonus video: