Željko Bojanić ubio Rista Mijanovića?

Kotoranina su uhapsili pripadnici istanbulske Filijale za borbu protiv organizovanog kriminala, zbog sumnje da je škaljarca sa Cetinja ubio u kući u kojoj se skrivao. Turski mediji prenose da juče, prekopavanjem dvorišta vile Bojanića, nijesu pronađeni tragovi zločina, ali da će se potraga nastaviti

44071 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/Europol
Foto: Screenshot/Europol

Jedan od najtraženijih crnogorskih bjegunaca, Kotoranin Željko Bojanić (55), uhapšen je u Istanbulu zbog ubistva Cetinjanina Rista Mijanovića, prenijeli su tamošnji mediji.

Bojanića su uhapsili pripadnici istanbulske Filijale za borbu protiv organizovanog kriminala, zbog sumnje da je izvršio ubistvo u kući u kojoj se skrivao.

Prema informacijama CNN Turk, policija je juče, u potrazi za tijelom navodno ubijenog Mijanovića, građevinskim mašinama prekopavala dvorište kuće u kojoj se Bojanić skrivao.

Ističu da juče, tokom pretrage, nije pronađen nikakav trag žrtve, ali da će se istraživanje nastaviti sa prvim svjetlom jutra.

Isti medij objavio je i da je Bojanić, čiji je nadimak Boris, među 45 najtraženijih kriminalaca u Evropi i da je u Tursku ušao s lažnim pasošem na ime Andelew Belchew Jordan.

Informaciju o hapšenju Bojanića sinoć nije bilo moguće potvrditi u crnogorskoj policiji.

Bagerima prekopavaju dvorište
Bagerima prekopavaju dvorištefoto: CNNTURK/screenshot

Taj Kotoranin godinama je na Interpolovoj listi najtraženijih bjegunaca od zakona. U bjekstvu je od kada je Slovenija za njim raspisala potjernicu zbog sumnje da je od septembra 2014. do juna 2015. godine učestvovao u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Mijanović je važio za bliskog škaljarskom kriminalnom klanu.

Njegova porodica je 26. februara 2021. godine cetinjskoj policiji prijavila da su sa Mijanovićem izgubili svaki kontakt, saopštili su sredinom te godine “Vijestima” iz Uprave policije.

”Vijesti” su tada, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnog sektora, objavile da se Mijanoviću trag izgubio početkom novembra 2020. godine u Istanbulu.

Navodno, prije nego je nestao, porodici i prijateljima rekao je da će se naći sa Kraljevčaninom za kojeg je Specijalno državno tužilaštvo kasnije utvrdilo da je krajem 2020. godine ubijen u Kotoru.

Povezani članci

06. Novembar 2022.

U Istanbulu uhapšen Željko Bojanić

Mijanović je hapšen 2013. godine u međunarodnoj akciji koja je u Crnoj Gori sprovedena pod kodnim nazivom “Grom”. U toj akciji, istovremeno, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uhapšeno je više osoba i zaplijenjena veća količina droge.

Naredne godine osuđen je na jedinstvenu kaznu od pet godina i deset mjeseci zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca marihuane u međunarodnim razmjerama.

KO JE ŽELJKO BOJANIĆ

Bojanić koji je uhapšen u Istanbulu zbog ubistva škaljarca sa Cetinja, od 2016. se nalazio na listi najtraženijih bjegunaca u Evropi, zbog umiješanosti u međunarodni šverc kokaina.

U potjernici koju je Slovenija raspisala za njim opisan je i način na koji je švercovana droga.

”Identifikovani i neidentifikovani osumnjičeni djelovali su kao internacionalna kriminalna grupa u kojoj su svi imali jasno definisane uloge. Bili su u stalnim kontaktima, informisali su jedni druge i davali uputstva prilikom izvršenja krivičnih dela. Bojanić se nakon uputstva dobijenih od neidentifikovane osobe sa pseudonimima ‘Drug’ i ‘Mr. X’ sastao sa M. S. i C. N. u Zagrebu 7. septembra 2014, gdje je dogovorena nabavka jahte za prevoz kokaina. Složili su se da kupe brod van Evrope, koji je bi bio namijenjen za prevoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu”, pisalo je na sajtu eumostwanted.eu o Kotoraninu.

Prije bjekstva, Bojanić se u rodnom gradu bavio ugostiteljstvom.

Prema ranijem istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, on je godinama omogućavao dolazak najvećih svjetskih kruzera u Crnu Goru.

Bojanić je nekadašnji bliski saradnik sada pokojnog Dragana Dudića Frica - desne ruke narko bosa iz Pljevalja Darka Šarića. Fric je ubijen 2010. godine u kafiću “Moka” u kotorskom Starom gradu. U tom napadu ranjen je i Bojanić.

Zbog ubistva Dudića i ranjavanja Bojanića osuđen je Ivan Vračar iz Nikšića.

Na tom suđenju, Bojanić je 2011. godine, svjedočeći o ubistvu, rekao i da je vlasnik kafe-bara “Moka” u kojem se dogodio zločin.

Lider Republikanaca: Karteli, napustite naše gradove

Srpski karteli: napustite naše gradove! Ne želimo vaši prljavi novac. Upozoravam vas, izgubićete glave. Nemamo ni jedno dijete da vam žrtvujemo, napisao je juče nakon hapšenja Bojanića lider turske Republikanske narodne stranke Kemal Kilčdaroglu.

”Rekao sam da crni novac donosi i svog vlasnika. Sav mafijaški ološ je došao u naše gradove sa svojim novcem. Sada traže tijelo u bašti. Ono što vidite, samo je zrno pijeska u moru”, napisao je turski političar na Tviteru.

Istanbul poprište obračuna crnogorskih klanova

Hapšenje Bojanića pokazuje da je Istanbul bio sigurna luka za crnogorske kriminalce, ali i posljednja stanica za još jednog škaljarca - Mijanovića. Ubistvo Mijanovića nije zvanično potvrđeno iz crnogorske policije, kojoj je prije godinu i po prijavljen nestanak tog Cetinjanina.

Da su ovdašnji kriminalci jurili jedni druge Istanbulom, ili se skrivali u tom gradu, pokazalo je i ubistvo vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.

Policiji Turske, međutim, trebalo je svega nekoliko dana da rasvijetli mafijašku likvidaciju i uhapsi osumnjičene. U akciji 16. septembra uhapšeno je 12 osoba, među kojima su i visokopozicionirani članovi organizovane kriminalne grupe “kavač” - Radoje Žuti Živković i Zdravko Perunović.

Navodno, za to ubistvo kavčani su platili 1,5 miliona eura.

Nedavno je, zbog saučesništva u ubistvu, uhapšen i škaljarac E.K. iz Bijelog Polja, koji je vozio Vukotića. Tamošnja policija utvrdila je da je on javljao ubicama kretanje vođe škaljarskog klana...

Bonus video: