Joanikije: Sveštenstvo upozoravalo vjernike da moraju poštovati epidemiološke mjere

Mitropolit crnogorsko-primorski kazao je da se 12. maja 2020. nije dogodila litija, već molitveni hod naroda koji se samoinicijativno okupio ispred hrama Sv. Vasilija

31052 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.11.2022. 13:11h

U Osnovnom sudu u Nikšiću nastavljeno je suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću.

Tokom iznošenja odbrane mitropolit Joanikije je kazao da je sveštenstvo upozoravalo vjernike da moraju poštovati epidemiološke mjere, što je posledično značilo da neće biti litije. Objasnio je da se 12.maja nije dogodila litija, već molitveni hod naroda koji se samoinicijativno okupio ispred hrama Sv. Vasilija.

"Služba je trajala sat, a okupljanje naroda preko dva sata. Niko od nadležnih nije spriječio narod da se okuplja na Trgu Šaka Petrovića koji nije u vlasništvu crkve, već Opštine. Kada smo izašli i vidjeli, po mojoj procjeni oko 20 hiljada ljudi, shvatili smo da nema drugog načina da doprinesemo mirnom razilaženju osim da krenemo u molitveni hod", kazao je mitropolit-crnogorsko primorski.

Kako je objasnio, tokom jutarnje liturgije obavijestili su vjerni narod da će naredne godine, kada se obilježava 350 godina od upokojenja Sv. Vasilija, organizovati veliku litiju, kao i da je litija koja se u Nikšiću organizuje najpoznatiji vjerski skup u pravoslavlju.

Kazao je da je molitveni hod obavljen skraćenom, a ne uobičajenom maršrutom kojom se obavlja tradicionalna litija i pojasnio razliku između litije i molitvenog hoda koji, kako je kazao, nije vjerski obred.

Arhijerejski namjesnik nikšićki Slobodan Jokić kazao je da su prije 12. maja imali redovne konsultacije i u crkvi i sa nadležnim organima.

"Nadležnim smo uputili usmenu molbu da se 12. maj obilježi na način da četiri sveštenika rano ujutru, uz poštovanje donesenih mjera, prođu ulicama kuda standardno prolazi litija. Takođe, usmenim putem načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović i komandir Darko Mađarić su nam kazali da nam ne mogu izaći u susret", rekao je Jokić.

Kako je istakao, tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije načalstvovao je liturgijom i u besjedi kazao da se, zbog epidemioloških mjera, neće organizovati litija, već naredne godine, na 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog.

"O našoj odluci, Ostoja Knežević i ja smo obavijestili pokojnog mitropolita Amfilohija u manastiru Ostrog. O svemu ovome smo telefonom obavijestili nadležne u CB Nikšić", izjavio je Jokić.

I on je pojasnio da se molitvena šetnja ne može smatrati litijom.

"Tadašnji episkop Joanikije pozivao je narod da, koliko je moguće, poštuju epidemiološke mjere. Nakon tog dana i narednih mjesec i po u Nikšiću nije bilo zaraženih virusom Covid 19", istakao je Jokić.

I ostali sveštenici su kazali da se narod samoinicijativno okupio a da je obaveza njih sveštenika bila da ostanu sa svojim narodom i da krenu u molitvenu šetnju.

Joanikije suđenje
foto: Svetlana Mandić

Prema navodima iz optužnice, mitropolit Joanikije i sveštenici se terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore. Sudija je Mirko Kojović.

U optužnom predlogu stoji da su "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada".

Joanikije suđenje
foto: Svetlana Mandić

Mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Građani su se tog 12. maja 2020. samoinicijativno okupili, a iz Mitropolije su tada upozoravali da će se poštovati epidemiološke mjere.

Bonus video: